DVD review van Twin Peaks, het eerste seizoen

Twin Peaks poster met Laura PalmerTwin Peaks, Season 1 *****

Regie: David Lynch (Wild at Heart, The Straigth Story, The Elephant Man) met schrijver Mark Frost (Fantastic Four films)

Met Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Harry Goaz, Catherine E. Coulson, Everett McGill, Sheryl Lee, Sherilyn Fenn, Richard Beymer, Chris Mulkey, Eric DaRe, Lara Flynn Boyle, Mädchen Amick en veel meer.

Aantal afleveringen: 8 afleveringen (45min – 1u30)

Moet je kijken als je hield van Lost*****.

Het verhaal: De tiener Laura Palmer wordt dood teruggevonden op een strand in het stille dorp Twin Peaks. FBI-agent Dale Cooper wordt aangesteld om samen met de lokale politie de moord op te lossen. Het hechte bergdorpje is in rep en roer van de gebeurtenis, maar al vlug blijkt dat de mensen van Twin Peaks in een web van intrides en geheimen zijn verwikkeld.

foto van het Twin Peaks intro-filmpje

Ons verdict: Twin Peaks is een cultserie waar vele filmcritici naar verwijzen en ik dacht de serie in de jaren 2000 eens een keer een kans te geven. Wow, wat was me dat!

De beroemde serie van de Oscar genomineerde David Lynch en Mark Frost is een klassieker van formaat en het mag niet verbazen dat deze serie een cultstatus heeft verworven doorheen de jaren. Meer dan een decennia voor Lost & Alias maakte ABC’s Twin Peaks het format van deze series waar. De klassieker bevat alles wat je maar wil in een serie: romantiek, humor, mysterie, detectieve, thriller, horror, fantasie,… zonder op een of andere manier de balans te verliezen. Spijtig genoeg vind je wegens het lage productiebudget niet veel special effects terug in dit 1ste seizoen en de cinematografie neemt samen met bepaalde acteerprestaties het gestalte aan van een typische doordeweekse tv-serie uit de jaren ’90. Maar dat is net de charme van de serie. De personages uit de serie zijn tot slot schitterend bedacht (vooral agent Cooper, de agent Andy en de Log Lady), alhoewel ze soms wat te cliché melodramtisch wordt als we denken aan de reacties van de familie Palmer en de romance tussen James & Donna. Je zou jezelf ook vragen mogen stellen bij de manier waarop de agenten huiszoekingen doen, maar kom. Dit zijn kleinigheden tegenover de spanning en het meesterlijke verhaal, dat 100% puur klassieke filmgeschiedenis is.

Kortom, deze oude serie is zeker en vast de moeite waard om eens terug te bekijken op dvd. Onderaan kan je nog een leuk parodiefilmpje op Twin Peaks bekijken:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

4 gedachten op “DVD review van Twin Peaks, het eerste seizoen”


  1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

    Ik ben verre van een onvoorwaardelijke David Lynch-fan maar Twin Peaks is en blijft een absolute tv classic.

    Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter