Must-see televisioneel kijkvoer (week 52 – 2010)

Omdat er in de kerstweek ook af en toe uitgerust moet worden van het vele schranzen en zuipen, een verse lading kijktips. Prettige feestdagen iedereen!

Bad Santa **** (23u35 – 25/12 – 2BE): oorgaans bezorgen kerstfilms ons tsunami’s aan oprispend maagzuur, maar voor deze stortvloed van hilarisch foute grappen, over-the-top vunzigheden, en bovenal Billy Bob Thornton als kerstman die het credo ‘hoe vettiger hoe prettiger’ hoog in het vaandel draagt, maken wij maar al te graag een uitzondering. De ideale manier om de meligheid én indigestie van de kerstdagen tegen te gaan!

Soul Deep ***** (23u35 – 25/12 – Acht): Integrale heruitzending van de driedelige BBC documentaire over de geschiedenis van de soul, funk en hiphop. Een must voor liefhebbers van het genre!

A Fish Called Wanda ***** (01u25 – 26/12 – BBC1): Eén van de beste comedies ooit gedraaid, geschreven en vertolkt door John Cleese, en bijgestaan door Jamie Lee Curtis, Michael Palin en een waarlijk fantastische Kevin Kline.

Top Gear Middle East Special (21u00 – 26/12 – BBC2): Jaarlijkse extralange special die Jeremy en co deze keer doorheen het Midden-Oosten leidt.

The Devil’s Whore (elke weekdag omstreeks 22u45 – vanaf 27/12 – NED2): Veelbelovende Britse mini reeks over de Britse burgeroorlog in 17de eeuw, met klasbakken als Dominic West en Michael Fassbender.

Double Dare (03u45 – 28/12 – VT4): Om nog onduidelijke redenen weggestoken in het holst van de nacht, deze uitmuntende documentaire over de legendarische stuntvrouwen, waaronder Zoe Bell, die onder meer de dubbelgangster was van Uma Thurman in Kill Bill.

The 6th Day ***1/2 (20u45 – 28/12 – 2BE): Typische actieknaller met Arnold Schwarzenegger in één van zijn laatste grote rollen voor hij gouverneur van California werd.

Lek ****1/2 (22u00 – 28/12 – NED3): Deze keiharde actiethriller van Jean van de Velde is één van de strafste Nederlandse films ooit gemaakt. De openingsscène waarin iemand gefolterd wordt op de tonen van Andre Hazes, zou niet misstaan in het vroege werk van Quentin Tarantino.

Things to Do in Denver When You’re Dead **** (23u15 – 28/12 – 2BE): Stevige gangsterfilm die ook duidelijk leentjebuur is gaan spelen bij Tarantino, maar zichzelf wel een eigen identiteit weet aan te meten door de geïnspireerde casting, aangevoerd door Andy Garcia in een voor hem atypische rol.

Miami Vice ***** (22u30 – 29/12 – 2BE): Ijzersterke misdaadthriller van grootmeester Michael Mann boordevol onvergetelijke shots, staalhard geweld en gebalde, stoere dialogen. Colin Farrell en Jamie Foxx zijn perfect gecast als de 21ste eeuwse reïncarnatie van Crocket & Tubbs. Vergeet Don Johnson en espadrilles, dit is the real deal!

Gladiator ***** (20u45 – 30/12 – 2BE): De cinematografische heropstanding van het historisch epos met dank aan de meesterlijke regie van Ridley Scott, een onvergetelijke rol van Russell Crowe, een nevencast tot de nok gevuld met klasbakken (Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi en Djimon Hounsou), tijdloze CGI, verschroeiende gevechtsscènes in de arena, geniale muziek van Hans Zimmer, en bovenal een dijk van een wraakverhaal waarvan de emotionele climax -ondergetekende alvast- ook na de elfendertigste kijkbeurt nog steeds een krop in de keel bezorgt. Nog steeds dé beste film van de 21ste eeuw!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.