Voor we met z’n allen weer de voetjes onder tafel schuifen, en ons storten op de cadeautjes onder kerstboom, ons overzicht van het beste én slechtste wat filmjaar 2012 te bieden had. Opnieuw was de MoviePulp redactie verdeeld over welke film de nummer 1 plaats verdiende alhoewel er zich op basis van het aantal stemmen (en de positie in de respectieve top 10 lijstjes) toch een erepodium kan samengesteld worden met The Dark Knight Rises, Skyfall en Argo (en als runner’s up Looper, The Grey en The Expendables 2). Benieuwd naar de volledige lijstjes? Lees dan vooral snel verder.
Voor we overgaan naar de respectieve top 10 lijstjes van de MoviePulp redactie, een aantal nieuwe categorieën.
Man van het jaar – Joseph-Gordon Levitt
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar 2012 was het jaar dat Joseph Gordon-Levitt compleet doorbrak. De voormalige TV-ster (uit Third Rock From The Sun, red.) speelde ij zo na de rest van de imposante cast van The Dark Knight Rises van het scherm, overtuigde als jongere versie van Bruce Willis in Looper, en wist zich zelfs meer dan staande te houden in de holle actiefilm Premium Rush. Andere acteurs met een fantastisch jaar achter de rug: Michael Fassbender, Channing Tatum en Matthew McConaughey
Vrouw van het jaar – Charlize Theron
Kijk natuurlijk hadden hier ook jongere talenten zoals Emma Stone, Mila Kunis of Jennifer Lawrence kunnen staan, maar Charlize Theron is het toonbeeld van tijdloze klasse en schoonheid, die bovendien in 2012 een imposante comeback maakte. Ze oversteeg haar ééndimensionale ‘slechterik’ rollen in Prometheus en Snow White and The Huntsman, en zette in Young Adult een Oscarwaardige prestatie neer.
Quote van het jaar – Track ‘Em Find ‘Em Kill ‘Em (The Expendables 2)
Trailer van het jaar – The Raid
RIP van het jaar – Tony Scott
En nu over tot de orde van de dag, James, de top 10 lijstjes graag.
KENNETH
Top 10
1 Looper – Inventieve en intelligente mindfucker, vol keiharde en efficiënte actie, authentieke emotie, en Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis in absolute bloedvorm.
2 The Dark Knight Rises – Misschien niet de absolute klassieker die we verhoopten na The Dark Knight, maar desalniettemin dé te kloppen blockbuster én superheldenfilm van het jaar, waarmee Christophe Nolan zijn status bevestigt als de grootste regisseur van de laatste 10 jaar.
3 Skyfall – 50 jaar na de eerste 007 bewijst deze geweldig verrassende Bondfilm dat er nog geen spatje sleet zit op de succesformule.
4 The Grey – Liam Neeson op zijn best in een grauwe survival-prent die ons letterlijk kippenvel bezorgde.
5 Argo – Ben Affleck levert na Gone Baby Gone en The Town alweer een volwassen brok cinema af die het evenwicht tussen drama, comedy en thriller wonderwel weet te behouden.
6 Savages – De strafte Oliver Stone in 20 jaar vormt een heerlijke double-bill met de Tony Scott/Quentin Tarantino klassieker True Romance.
7 Get The Gringo – Liep bij ons ongeveer drie dagen in de bioscoop onder de titel How I Spent My Summer Vacation, maar deze guilty pleasure van formaat is dé comeback van Mel Gibson als actieheld. Meer van dat!
8 Safe – Waarschijnlijk het beste Jason Statham-actievehikel ooit. Dé B-knokfilm van het jaar.
9 The Expendables 2 – Ja naar verhaal of karaktertekening hoef je niet te zoeken in deze superieure sequel. Maar alleen al de beelden met Rambo, The Terminator en John McClane in één shot, én bovenal finale vechtpartij tussen Stallone en Van Damme waren de prijs van het bioscoopticketje waard.
10 The Girl With The Dragon Tattoo – Stevige remake van David Fincher die het Zweedse origineel ruimschoots overtreft. Zeer verheugd dat dit soort volwassen -dure- thriller nog -af en toe- een kans krijgt in Hollywood.
Ook van genoten (in alfabetische volgorde): 21 Jump Street, Arbitrage, Contraband, Deadfall, Dredd, End of Watch, Headhunters, Intouchables, Jack Reacher, Lawless, Les Lyonnais, Lockout, Nuit Blanche, Safe House, Ted, The Campaign, The Dictator, The Hunger Games, The Raid, Tinker Tailor Soldier Spy, Universal Soldier: Day of Reckoning, War Horse, Young Adult.
Een vijftal films die absoluut niet thuishoren tussen onderstaande flops, maar toch de hooggespannen verwachtingen niet wisten in the lossen: The Hobbit, Prometheus, The Bourne Legacy, Taken 2, en vooral box-office koning The Avengers.
Flop 5
1 Total Recall – Objectief gezien misschien niet het slechtste van 2012, maar qua overbodigheid kent deze zielloze remake van de Paul Verhoeven-klassieker zijn gelijke niet.
2 Battleship – Dommer dan alle Transformersfilms samen, maar die laatste boden tenminste nog spektakelwaarde voor hun geld. Terecht ook financiëel geflopt.
3 Dark Shadows – Wij hoopten stiekem naar een return to form voor het voormalige dreamteam Johnny Depp – Tim Burton maar we kregen een rommelig, pijnlijk ongrappig excuus voor een film.
4 The Cabin In The Woods – Door vele critici de hemel in geprezen, maar ondergetekende viel halverwege letterlijk in slaap van zoveel warrige nonsens en barslechte CGI.
5 Piranha 3DD – Goedkoper dan dit onding wordt trash-cinema niet. Wie blote tieten en bloeddorstige vissen wil zien, schuift beter de oneindig superieure voorganger nog een keertje in de Blu-Ray speler.
STEVE
Top 10
1 Brave: Pixar doet het weer, met een emotioneel straf en prachtig geanimeerd epos dat zelfs de meest geharde cynicus zal doen smelten.
2 Killing Them Softly: Inventieve fotografie, strakke regie, een sterk scenario vol met diepzinnige kritiek en Brad Pitt die de pannen van het dak speelt. Voor mij zonder enige twijfel dé Drive van 2012.
3 The Grey: Iedereen die een actiefilm verwachtte, was eraan voor de moeite, maar zij die verder wilden kijken dan hun neus lang is kregen een uitermate straffe film over overleven voorgeschoteld met een Liam Neeson die een prijswinnende vertolking neerzet. De mens tegen de natuur (God) werd nooit beter weergegeven!
4 The Dark Knight Rises: Ondanks dat deze derde film in de ijzersterke Nolan-trilogie zeker niet zonder fouten is, blijft het grootse cinema vol epische actiescènes, kippenvel momenten en een prima cast in goede doen.
5 Maniac 2012: Dé beste horrorfilm van het jaar! Deze remake van een bij het grote publiek minder bekende horrorprent uit ’81 slaat alle nagels op de kop. Elijah Wood is behoorlijk briljant in de moeilijke titelrol en deze mainstream bedoelde productie is zo mogelijk nog grimmiger en goorder dan het controversiële origineel.
6 Looper: Dat actie en sciencefiction niet altijd leeghoofdig dienen te zijn én toch kunnen boeien bewees Rian Johnson met Looper. Deze intelligente scifi-thriller kan buigen over een origineel en perfect in elkaar gepuzzeld scenario, een uitstekende cast en een climax die je haren omhoog doet rijzen.
7 Argo: Het doet me enorm plezier dat Ben Affleck zijn draai gevonden heeft als cineast. Na het solide Gone Baby Gone en het puike The Town overstijgt hij zijn kunnen opnieuw met deze op waargebeurde feiten gebaseerde prent. Zwarte humor, spanning en levendige personages maken van Argo een topper die zonder twijfel bij de Oscars in de prijzen zal vallen.
8 Skyfall: James Bond is finally back en hoe! Sam Mendes ontpopte zich tot een volleerd actieregisseur en slaagde er in om vriend en vijand te verbazen met deze derde Daniel Craig Bond vol donkere plotverwikkelingen, slimme knipogen en spectaculaire actie. Het is nog geen Casino Royale, maar de reeks zit opnieuw op het juiste spoor!
9 The Life of Pi: Gebaseerd op een onverfilmbaar geacht boek, speelt Ang Lee het onmogelijke klaar. Een coherent en emotioneel sterk verhaal, dat visueel ongezien in beeld wordt gebracht.
10 Dead Weight: Onafhankelijke horrorprent, gedraaid met beperkte middelen onder bittere weersomstandigheden in amper 7 dagen. Dit weerhoudt de makers er echter niet van om een intelligent en onderbouwt verhaal op overtuigende wijze verhaal te brengen dat eindigt met een inventief in elkaar gezette climax die nog dagen zal nazinderen.
Ook genoten (in willekeurige volgorde) van o.a. The Raid: Redemption, The Collection, Safe House, Chronicle, 21 Jump Street, The Hunger Games, Excision, Get The Gringo, The Expendables 2, Ted, The Bourne Legacy, Moonrise Kingdom, Safe, Universal Soldier: Day of Reckoning en nu pas ontdekte DVD releases zoals het prachtige Wolf’s Rain.
Flop 5:
1 Resident Evil: Retribution: Paul W.S. Anderson staat opnieuw aan het roer van de reeks die hij in 2002 op de wereld losliet. Ondanks dat hij een hele boel favorieten van het publiek wist te overtuigen om in de film op te draven is de optelsom het meest luie deel uit de reeks, met doorzichtige speciale effecten en een verhaal om, aargh who am I kidding. Welk verhaal?
2 Prometheus: Juist, de zogezegde Alien-prequel die dan toch weer geen prequel is – ondanks er overal allerhande subtiele en héél wat minder subtiele links en verwijzingen opduiken! De prachtige cinematografie wordt vakkundig op het achterplan gezet met een pompeus en opgeblazen verhaal, onzinnige personages (die de ene onlogische daad na de andere uithalen) en een ridicule opgeplakte climax, die de kijker opzadelt met meer onopgeloste vragen dan fatsoenlijke antwoorden.
3 Total Recall: Een met clichés overlopen, bijna kinderlijke en vol met platte CGI-effecten remake van het Paul Verhoeven origineel uit 1990. Colin Farrell is verbazingwekkend bordkarton, net als de rest van de cast (en het decor) die bestaat uit Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bokeem Woodbine en Bryan Cranston. En als je een top acteur als Cranston vervelend maakt, dan ben je niet goed bezig mijnheer Wiseman!
4 The 2012 Taylor Kitsch assault to the senses – John Carter & Battleship: Twee immense producties met Kitsch in de hoofdrol, telkens met een onnozel verhaal, debiele bijrollen en een wervelwind van doorzichtige computereffecten. Gelukkig wist Kitsch zijn naam wat te zuiveren met het redelijke Savages.
5 Taken 2: Liam Neeson is zoals vanouds de enige lichtbaken in deze productie, maar voor de rest is dit over het algemeen een ongeloofwaardige, onnozele en vaak spectaculair slecht in beeld gebrachte actiesequel die alles vakkundig om zeep helpt wat de eerste zo knap naar voren wist te brengen.
Andere enorme tijdverspillingen: Wrath of the Titans, Neighbor, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Underworld: Awakening, Wrong Turn 5: Bloodlines, Piranha 3DD, The Devil Inside
En films die hun enorme hype helaas niet helemaal konden inlossen voor ondergetekende: The Avengers (So sue me!) en The Hobbit (HFR)
DAX
Top 10
1 The Dark Knight Rises: de beste synopsis op een legendarische verfilming van de beste regisseur van het moment, Christopher Nolan.
2 Skyfall: het was lang wachten naar een nieuwe Bond film, maar Sam Mendes breidt een mooi einde tussen de revolutionaire Bonds (Casino Royal & Quantum of Solace) en de traditionele 007-films.
3 Taken 2: Een ijzersterke Liam Neeson in een keiharde en smaakvolle actiethriller van Olivier Megaton
4 Safe House: Een sterke Denzel Washington en Ryan Reynolds in een super actiethriller
5 On The Road: zonder meer de verrassing van het jaar, een film met inhoud en een zin voor leven met prestaties van o.m. Garrett Hedlund, Kristen Stewart en Kirsten Dunst
6 The Expendables 2: Leuk vervolg op de vorige Expendables film, alhoewel deze niet zo sterk was. Leuke cameo’s van Chuck Norris en Arnold Schwarzenegger.
7 Ted: de komedie van het jaar met de hilarische prestatie van een geanimeerde beer
8 Argo: actiethriller met historische achtergrond over Iran en het begin van de haat tegenover de VS
9 The Avengers: een sterke synopsis van de Marvel franchise
10 Hugo: visueel spektakel naar de hand van the meesterregisseur Martin Scorsese
Flops:
1 Prometheus
2 Lock-out
3 American Pie Reunion
Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345
Mooie lijstjes waarin ik me grotendeels wel kan vinden maar hier ontbreekt toch één film en dat is Chronicle.
Voor mij dé verrassing van 2012 waarin op coole wijze drie jongeren gevolgd worden die merken dat ze over superkrachten beschikken. De makers leggen lef aan de dag door dieper in te gaan op en te spelen met de vraag “wat zou jij eens willen doen mocht jij over superkrachten beschikken?”
Als ik kijk naar mijn lijst van geziene films dan kom ik uit op volgende top 10 lijst van sf/actie/thrillers/fantasy
1) LOOPER
2) Tinker Tailor Soldier Spy
3) Chronicle
4) The Dark Knight Rises
5) Frankenweenie
6) Headhunters
7) The Hunger Games
8) The Avengers
9) Prometheus
10)The Girl with the Dragon Tattoo
Ook een mooie lijst Stijn. Bedankt voor je bijdrage!
beste
1 dark knight rises
2 expendables 2
3 avengers
4 bourne 4
5 the hobbit
flops
1 skyfall (mooi maar te veel afgekeken van dark knight)
2 prometheus (veel te veel plotgaten)
3 battleship
veel films niet in bios kunnen zien doordat ze al veel te rap weg waren resident evil 5, judge dredd, underworld 4, get the gringo meestal 3d films wel zzer spijtig
@Stijn: Chronicle staat bij mij onder ‘ook zeer van genoten’, dus was deze niet vergeten ;) Alleen was het weer een meer dan behoorlijk filmjaar en dan is het kiezen uiteraard.
Mooie top 10’s, smaken verschillen natuurlijk :) Unaniem kunnen we idd zeggen dat films zoals Looper, Argo, TDKR, Avengers, Skyfall….in elke top 10 zou moeten zitten ;)
En mss ook Expandables 2, al is het maar alleen voor de vele onvergetelijke quotes.
Wel enkele opmerkingen aan ‘Kenneth’; als je vond dat ‘John Carter’ een ‘onnozel verhaal’ had, dan dismiss je praktisch het boek als één vd grondleggers van science fiction/science fantasy, en één vd grootste sci-fi klassiekers ooit dat nog vele latere werken heeft beïnvloed, en dat vind ik toch wel spijtig.
Ik heb er alvast enorm van genoten van de film, en ik vond dat het boek redelijk goed en waarheidsgetrouw naar het scherm werd gebracht, en als je soms wat achtergrond kent van een film die je gaat zien, zou je beseffen dat dit uiteraard geen verhaal is van anno 2012 maar van 100 jaar eerder, toén allesbehalve ‘onnozel’, en zo moet je de film ook bekijken, vind ik.
Ow, en als je met plakkerige vragen en raadsels zit na het bekijken van het machtige Prometheus; ze zullen wel beantwoord worden in Prometheus 2 lol.
Enne, @ Dax; ‘Hugo’ is toch nog net van 2011 ;-)
De enige die ik mss in vele lijstjes mis, is de instant-klassieker der Vlaanderen; ‘Broken Circle Breakdown’….ja, het Ãs een bleitfilm, maar jawadde, zó powerful en menselijk dat het gerust met de rest vh beste vh jaar kan meedoen.
En mijn grootste tegenvaller was uiteraard ook ‘Total Recall’, compleet de boot in en overbodig. Met nadruk op tegenvaller want ik had nog zoals vaak goede hoop na het zien vd trailers…. :)
grts en keep up the good work!
De opmerkingen zijn aan mijn adres Jonathan ;)
Een boek geeft steevast meer achtergrond, een evenwichtiger verloop van verhaal and last but not least, het geeft de lezer de kans om het zelf in te vullen. En ik overzag het niet op de manier dat de betreffende cineast het bracht. Het was destijds ongetwijfeld revolutionair. Dat waren zoveel zaken (en wil zeker niet neerkijken op klassiek werk), maar met de warrige verhalende manier en het feit dat de film soms gewoon stil viel, kwamen voor mij althans minpunten in het verhaal extra naar voren. En gezien de kassaresultaten én de pijnlijke reacties van de gevestigde critici was ik niet zo alleen.
Prometheus 2 staat zeker op mijn ‘to see’-lijst. Volgens de laatste nieuwsberichten is het scenario dit keer NIET van de hand van Damon Lindelof. Dus dan kunnen we misschien eindelijk ontdekken waarom ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-SPOILER ALERT ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-Een volgroeide Alien-queen op de muur stond, terwijl de eerste Xenomorph op het einde geboren werd, én uiteraard waarom mensen alleen rechtdoor lopen wanneer ze achtervolgt worden door een rollend ruimteschip. ;)
Ik heb helaas Broken Circle Breakdown helaas nog niet kunnen bekijken, maar heb er zeker grootse verwachtingen van!
Bedankt voor onderbouwde input Jonathan, and keep on reading us in 2013! :)
Bedankt voor de feedback Jonathan!