V/H/S Blu-ray review

VHS coverV/H/S****

Regie: diversen

Met: Calvin Reeder, Joe Swanberg, Jas Sams, Helen Rogers e.v.a.

Speelduur: 116′

Een geslaagd aantal gruwelijke kortfilms van opkomende horrortalenten zoals Ti West, Adam Wingard en David Bruckner.

De opzet (Tape 56): Wanneer een groep criminelen wordt ingehuurd door een onbekende om in een verwaarloosd vervallen huis filmmateriaal te halen, beseffen ze al snel dat de opdracht niet zo eenvoudig zal worden. In de woonkamer vinden ze namelijk een lijk omringt door een aantal oude tv’s en stapels VHS-banden. Op zoek naar de juiste tape worden ze geconfronteerd met een schijnbaar eindeloos aantal gruwelijke video’s – de een nog zieker dan de ander…

– Amateur Night

– Second Honeymoon

– Tuesday the 17th

– The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger

– 10/31/98

vhs still

Ons verdict: Ondanks dat het subgenre van de zogenaamde anthology horror film zeker en vast enkele klassiekers kent (zoals pakweg Tales From the Darkside en Creepshow), zijn we toch geen fans van deze structuur. Meestal zijn de filmpjes te kort om echt een impact te hebben. Toch wist V/H/S, overigens een inhouse productie van de befaamde horrorwebstek Bloody-Disgusting.com, ons zeker te bekoren. Hoewel het even duurt eer alles écht op kruissnelheid is, worden de verhaaltjes netjes voorgesteld in een geloofwaardige framing (Tape 56), en blijf je geboeid van begin tot eind. Het collectief van talentvolle horrorregisseurs pakken stuk voor stuk uit met kortverhalen die verrassend genoeg het onderste uit de kan weten te halen, met telkens een climax die je als kijker bij het nekvel grijpt. Hier en daar weten de cineasten ook te shockeren met hevige uitbarstingen van bloederig geweld. Het geheel wordt bevolkt door nobele onbekenden, maar die zeker weten te overtuigen. V/H/S gooide al hoge ogen in het internationale festivalcircuit en een sequel – slim getiteld S-V/H/S – is ondertussen al in de maak. Wij zijn alvast benieuwd!

De Blu-ray: Ja voor de beeldkwaliteit moet je V/H/S niet op Blu-ray in huis halen. Opgepast, begrijp ons niet verkeerd want met de technische specificaties van het schijfje is niets aan de hand. Maar het geheel bevat zoveel artificiële compressiefouten, pixelation, korrel, afgewassen kleuren en andere stilistisch aangebrachte videofouten, dat je weinig voldoening haalt uit de full-HD transfer. Het geluid is echter wel prima, met een nette plaatsing van de geluidseffecten en de aanwezige ambiance. De dialogen zijn tevens helder en steevast goed te verstaan. Ruis of andere storende onvolmaaktheden hebben we niet direct opgemerkt. De Blu-ray bevat overigens nog een mooie selectie extra’s, gaande van interviews, tot kleine featurettes, alternatieve scènes en cross-promotionele trailers. Sowieso een absolute topper voor de liefhebbers van hardcore horror! Zelfs als je geen fan bent van het anthology-concept.

Bekijk hieronder de trailers van zowel het origineel, als de nakende sequel:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter