F.C. De Kampioenen de film Kampioen zijn blijft Plezant DVD review

Fc De Kampioenen de film posterF.C. De Kampioenen de film Kampioen zijn blijft Plezant **

Regie: Eric Wirix (Aspe)

Met: Marijn De Valck, Johnny Voners, Ann Tuts, Loes Van Den Heuvel, en de rest van de gekende bende.

Speelduur: 115′

Haal de Kampioenen film nu in huis op DVD of bekijk hem via video-on-demand als je houdt van de belegen humor uit de serie.

Het verhaal: De Kampioenen worden uitgenodigd voor een voetbalmatch in de Provence. Het begin van een doldwaze tocht … .

fc de kampioenen de film kampioen zijn blijft plezant

Ons verdict: Hoe je het ook draait of keert, F.C. De Kampioenen blijft een lokaal fenomeen. Ooit (in 1989 (!)) begonnen als tegengewicht van de destijds elitaire BRT tegen de opkomst van het populaire VTM, en na 25 jaar nog steeds een kijkcijferkanon, op tv, op DVD (boxsets), op YouTube en nu na een immens succesvolle doortocht in de bioscoop wellicht ook een succes op DVD en video-on-demand. Voor ik al te vernietigend uit de hoek, eerst even meegeven dat niet vanuit het typisch neerbuigende perspectief is van pakweg Knack en Humo op ‘volkse’ humor. Een recenter voorbeeld van het genre, De Zonen van Van As dat nu op VTM loopt, kan ik meer dan smaken, en doet me aflevering na aflevering luidop lachen. Ik betwijfel echter of dit na 20 seizoenen nog steeds het geval gaat zijn.

Dat brengt ons naadloos bij het grootste probleem van deze F.C. De Kampioenen film (al sta ik daar gezien de meer dan 800 000 bioscoopbezoekers misschien alleen in, red.), kampioen zijn is al lang niet meer plezant’. Als ze destijds na 2 à 3 seizoenen hadden gestopt met serie, had het tegen nu misschien de nostalgische cultstatus van bv. De Collega’s meegekregen. Maar nee, deze reeks waarvan elk scenario van elke aflevering in essentie identiek is, werd tot bloedens toe uitgemolken, de sowieso al ééndimensionale personages werden (bejaarde) karikaturen van zichzelf, en de humor heeft zijn vervaldatum al meer dan een decennia overschreden. Toegegeven, de film oogt dankzij het aanzienlijk ruimere productiebudget frisser dan serie met bordkartonnen decors, en er werd duidelijk iets meer werk gestoken in het scenario dan de gemiddelde aflevering. Maar afgezien van wat over-the-top kolder tijdens de climax wist deze verfilming van F.C. De Kampioenen nog géén glimlach op mijn gezicht toveren.

Maar goed, misschien ligt aan mij? Ik ben noch jonger dan 12 noch ouder dan 70 waarmee we meteen de twee voornaamste doelgroepen van deze goedbedoelde maar verre van geslaagde film hebben samengevat.

Bekijk alvast dit korte setbezoek van F.C. De Kampioenen De Film origineel uitgezonden op Prime.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “F.C. De Kampioenen de film Kampioen zijn blijft Plezant DVD review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter