Het Vonnis Blu-ray review

Het Vonnis coverHet Vonnis ****

Regie: Jan Verheyen

Met: Koen De Bouw, Johan Leysen, Jappe Claes, Veerle Baetens, Jo De Meyere

Speelduur: 110′

Eén van de sterkste Vlaamse thrillers is nu ook verschenen op Blu-ray. Een must-have!

 

 

 

Het verhaal: Wanneer de vrouw en het kind van Luc Segers om het leven komen in roofoverval, en bovendien de dader vrijkomt door een procedurefout, slaan bij Segers de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen met alle juridische gevolgen van dien… (synopsis door Kenneth)

het-vonnis

Ons verdict: (door Kenneth) Wanneer het om films van “die commerciële hoer” Jan Verheyen gaat, is van enige objectiviteit zelden sprake in het veelal vileine oordeel van een groot aantal van de zichzelf-veel-te-serieus-nemende vaderlandse filmjournalisten. Maar zelfs die categorie van onze collega’s moest toegeven dat Het Vonnis ijzersterke cinema is. En wij gaan nog stapje verder. Het Vonnis is wellicht één van de strafste Vlaamse films ooit gemaakt (samen met het onverwoestbare Daens, De Zaak Alzheimer, Dossier K en Loft, red.) en met voorspong bij het beste dat Verheyen ooit gedraaid heeft.

Voor de verandering schreef Jan Verheyen overigens het knappe scenario helemaal zelf. Hij vertrok daarbij van twee peilers: Ten eerste z’n hoogstpersoonlijke verontwaardiging over zware misdadigers die vrijkomen door procedurefouten, en ten tweede z’n voorliefde voor een -ook in het hedendaagse Hollywood- ietwat vergeten genre, de rechtbankthriller. De eerste peiler zorgt ervoor dat de mening van Verhyen in dit maatschappelijk thema duidelijk naar voren komt. Maar anders dan bij sommige andere Vlaamse regisseurs (ja we hebben het over jou Nic Balthasar, red.) wordt de boodschap er niet ingeramd, en krijgt het verhaal voorrang op de moraal.

Verheyen liet zich volledig gaan en integreerde enkele -overduidelijk op grote Amerikaanse voorbeelden gëinspireerde- verplichte elementen van het genre in dit -ietwat voorspelbare- maar nooit saai, noch ongeloofwaardig, verhaal van een gewone man die het opneemt tegen een onrechtvaardig systeem. Het Vonnis kan naast een internationaal ogende look en fantastische dialogen bovenal bogen op de crème de la crème van de Vlaamse acteursgilde. Met op kop een Oscarwaardige Koen De Bouw die werkelijk van de eerste tot de laatste moment overtuigt als de moegetergde protagonist. Alle lof ook voor Johan Leysen die met z’n gegroefde karakterkop en doorleefde theaterstem eventjes toont waarom hij (na Matthias Schoenaerts, red.) internationaal wellicht de meest gerenomeerde Vlaamse acteur is.

Het Vonnis werd terecht een blockbuster van formaat op Vlaamse bodem. Haal deze Vlaamse topper nu in huis op Blu-ray of DVD! Je zal het je niet beklagen.

De Blu-ray: Een topfilm verdient een topbeeld juist? Helaas is de 2.35:1 transfer van Het Vonnis geen 1080p maar 1080i. Beiden is uiteraard HD, maar de interlaced is uiteraard maar de halve kwaliteit van wat een progressive scan had geweest. Jammer. Het beeld is verder wel degelijk qua scherpte en de kleuren geven de juiste sfeer weer. Beschadigingen zijn gelukkige eveneens afwezig. De Vlaamse DTS-HD 5.1 is echter dan weer prima, met heldere dialogen, fraaie weergave van de filmmuziek en vrij van ruis en andere onvolmaaktheden. Uiteraard bevat deze in een fraaie slipcase huizende uitgave ook een resem extra features die de liefhebbers zullen weten te waarderen. Zo zijn er naast een hele resem weggeknipte en alternatieve scènes ook een premiereverslag te vinden, maar het meest waardevolle is het informatieve setinterview met regisseur Jan Verheyen.

Bekijk hieronder de originele bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.