Valkyrie****
Regie: Brian Singer (The Usual Suspects*****)
Met: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh, Carice Van Houten, Terence Stamp, Thomas Kretchmann, Terence Stamp
Speelduur: 120′
Ga kijken als je houdt van de klassieke WOII-thrillers uit de ’60s en recente updates als Zwartboek*****.
Het verhaal: Berlijn 1944, Duitsland kreunt onder de bombardementen van de steeds verder oprukkende geällieerden. Een aantal toppolitici en hoge militaire officieren, onder leiding van Kolonel Von Stauffenberg, smeden een levensgevaarlijk complot om Hitler te vemoorden en het Nazi-regime omver te werpen … .
Ons verdict: De totstandkoming van Valkyrie verliep bijna even tumultueus en desastreus als de waargebeurde moordaanslag op Adolf Hitler die minitieus wordt weergeven in de film. Origineel gepland voor een grootse zomerblockbuster-release in 2008, werd Valkyrie uiteindelijk verschoven de winter van 2009. Dit heeft alles te maken met het tanende imago van de ster en de regisseur. Waar een Tom Cruise-film enkele jaren geleden nog garant stond voor een immense box-office, is dit al lang meer het geval. The Cruiser‘s capriolen in de tabloids én op de sofa van Oprah Winfrey, in combinatie met zijn controversiële positie binnen de Scientology-kerk/sekte, zorgde ervoor dat het grote publiek zich steeds meer afkeerde van de voormalige golden boy. Getuige, de magere prestatie aan de kassa’s van (het nochtans excellente) Mission Impossible 3**** en de daaropvolgende breuk van Cruise met de Paramount-studio. Ook Brian Singer’s positie in Hollywood is, na het matige Superman Returns***, niet meer zo rotsvast dan ten tijde van de X-Men films en zijn klassiek geworden debuut, The Usual Suspects. Voeg bij dit alles het enorme protest dat woedde in Duitsland, gedurende de opnames van Valkyrie, en een catastrofe leek stilaan onafwendbaar.
Maar die vrees bleek ongegrond. Valkyrie is een oerdegelijke WOII-thriller boordevol suspense (verrassend gezien iedereen met een minimum aan historisch besef de afloop al kent), uitmuntende acteerprestaties van begin tot eind, puike actiescènes, memorabele dialogen en nog veel meer fraais. Singer vermengt klassieke Hollywood-montage met het verschroeiende tempo van hedendaagse thriller en brengt zo één van de (mislukte) kantelmomenten van de Tweede Wereldoorlog op hoogst entertainende wijze naar het witte doek. Enig minpuntje is dat Valkyrie iets te dicht bij de aanslag in kwestie blijft en faalt om het historische belang van de gebeurtenissen naar voren te brengen, waardoor de emotionele finale minder impact heeft dan waarop de makers hoopten. Los van deze detailkritiek blijft Valkyrie een volbloed aanrader in het schamele bioscoopaanbod van het moment.
Bekijk alvast de eerste 5 minuten van Valkyrie:
Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345
Terecht minpuntje. Wat me ook blijft storen in die historische thrillers (en ik ben me ervan bewust dat het moeilijk te omzeilen is): de taal. Sorry, maar deze prent had in het Duits moeten zijn (met Tom Cruise dan maar als producer, hoewel hij hier een voortreffelijke Staufenberg neerzet). Ook de Hitler van Valkyrie viel me wat tegen en is niets in vergelijking met de sublieme Hitler-vertolking van Bruno Ganz in Der Untergang.
@Stefaan – gewoon naar het schitterende origineel gaan kijken: “Stauffenberg – Die wahre Geschichte.” http://www.zdf-enterprises.de/de/stauffenberg_die_wahre_geschichte.15796.htm
Uiteindelijk is dit weer een amerikaans afkooksel, vrees ik. Ben nog niet gaan kijken en Kenneth Brannagh speelt mee, dus valt het misschien nog mee…. of valt Brannagh toch van zijn voetstuk?
Aanvankelijk had ik het ook moeilijk met al die Engels sprekende Duitsers. Maar naargelang ik verder in het spannende verhaal gezogen werd, stoorde dit minder en minder.
Zwartboek bewees onlangs dat het mogelijk om een commerciëel aantrekkelijke thriller waarin Duitser Duits spreken, Engelsen Engels, etc … . Maar grote struikelblok blijft de Amerikaanse markt, waar niet-Engelstalige films sowieso in het arthouse-circuit gedropt worden, en zo honderden miljoenen dollars mislopen, hoe mainstream ze ook zijn.
Ik vind Valkyrie persoonlijk niet de verwachtingen inlossen die hij had. Knappe verfilming wel, maar ik had toch iets meer variatie in het verhaal verwacht. Der Untergang vind ik in dit genre een pak beter, mede omdat ik vond dat Valkyrie een meer Amerikaanse invulling kreeg tegen Der Untergang. Bruno Ganz (Der Untergang) levert tot slot een veel betere Hitler af dan David Bamber (Valkyrie)!