De top 5 meest succesvolle films van 2016

Bioscoopzitjes in Kinepolis Brussel

2016 is stil aan ten einde aan het komen en dat betekent tijd voor lijstjes zoals jullie reeds zagen op MoviePulp.be. Na de grootste acteur & actrice is het tijd voor de meest succesvolle film van 2016! In de Verenigde Staten ging Finding Dory met de eer lopen voor Captain America: Civil War & Huisdiergeheimen. Wat zal de Belgische box office zeggen? Welke film haalde het afgelopen jaar het beste box office resultaat op? Welke film bereikte de grootste jaaromzet aan de Belgische box office? Eén ding is zeker: IS, de aanhoudende terreur & sterke televisieseries van HBO, Netflix & Amazon hebben ervoor gezorgd dat de bioscoopgang serieus te leiden heeft in België met een daling van 33% in de top 5 tegenover vorig jaar.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM (4,82 miljoen euro / 5.11 miljoen dollar)

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Je leest het goed, Fantastic Beasts and Where to Find Them haalt de 1ste plaats aan de Belgische box office in week 53 dankzij de sterke Euro op het moment. De Harry Potter-gekte kan weer van start gaan met de nieuwe spin-off franchise Fantastic Beasts and Where to Find Them met Eddie Redmayne als koploper. De buzz rond de film lijkt iets minder te zijn dan de originele Harry Potter-films, maar het wist in een korte tijd toch een heleboel bioscoopgangers te overtuigen. Een topnotering na pas 7 weken.

FINDING DORY (4,67 miljoen euro / 5.26 miljoen dollar)

Finding Dory

Correct, Finding Dory haalde net niet de eerste plaats in België aan de Box Office België. Het doet het een stuk minder goed als zijn voorganger Finding Nemo (8,90 miljoen dollar in 2003), maar dat zal eerder te maken hebben met de algemene bioscoopgang die dit jaar serieus te lijden heeft aan televisieseries & terrorisme. Ook lijkt de magie van de blauwe dokter-vis Dory kinderen iets minder te inspireren dan de clown-vis Nemo.

HUISDIERGEHEIMEN (4,64 miljoen euro / 4.97 miljoen dollar)

Huisdiergeheimen

Illumination was vorig jaar de geldkoe van Universal Pictures met The Minions en dat is ook dit jaar niet anders. Huisdiergeheimen zorgde voor een grote verrassing aan de Belgische box office door bijna Finding Nemo van de troon te stoten. Ook Sing doet het aardig aan de box office na zijn eerste week (618.601 euro), dus zo te zien heeft Universal Pictures zijn formule tot succes gevonden.

THE REVENANT (4,46 miljoen euro / 5.1 miljoen dollar)

The Revenant

De absolute verrassing aan de Belgische box office is The Revenant, de oscarfilm van acteur Leonardo DiCaprio & regisseur Alejandro G. Iñárritu. Het is in het begin van het jaar naar de top te stijgen, maar door het fluctueren van euro – dollar verhouding rond die tijd, moest zijn resultaat in perspectief worden gesteld. Toch een mooie 4de plaats voor deze Oscar-film die je oftewel maakt of kraakt.

THE JUNGLE BOOK (4,34 miljoen euro / 4.85 miljoen dollar)

The Jungle Book

Het zogenaamde MoCam (motion capture camera) waarbij beroemdheden acteren in vreemde grijs-blauwe pakjes en met computerbeelden volledig van gedaante veranderen, kende met The Jungle Book een nieuw hoogtepunt in 2016. Verrassend wist het de animatie-filmgekte af te stoppen en net in de top 5 terecht te komen voor Zootopia. Benieuwd of War for the Planet of the Apes ook zo’n impact zal hebben op het Belgische publiek in 2017.

Vielen er net naast: Zootopia (4.522.781 dollar), Deadpool (3.911.851 dollar), Rogue One (3.843.239 dollar), De Premier (3.365.982 dollar), Suicide Squad (2.988.066 dollar), Trolls (2.812.033 dollar), Vaiana (2.629.020 dollar), Captain America: Civil War (2.470.511 dollar) & X-Men: Apocalypse (2.145.820 dollar).


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter