De Vlaamse Film kende een topjaar in 2015 met heel wat lokale titels zoals BLACK, d’Ardennen, FC de Kampioenen 2 & Safety First die goed scoorden bij de Belgen. Een mooie evolutie waar wij als bijna 10-jarige filmblog blij mee zijn. Bij MoviePulp.be dachten we dat het hoog tijd is om een overzicht te geven van de grootste box office successen voor de Vlaamse cinema, zeker gezien de recente interesse naar de onafgewerkte documentaire van Robbe De Hert en de Diamanten Award van De Premier. Geen gemakkelijke opdracht, gezien Belgische distributeurs niet happig zijn om inkosten van hun films te communiceren en de berekeningen vroeger niet zo accuraat waren als heden ten dage. Onze poging kan je onderaan terug vinden. Geniet van de lijst van Vlaamse films die de meeste bezoekers naar de bioscoop trokken.
1. Loft (Vlaamse film bezoekers: 1.194.000)
De meest succesvolle Vlaamse Film aller tijden met de meeste Vlaamse bezoekers is Loft. De film van regisseur Erik Van Looy wist eind 2008 bijna 20% van de Vlaamse bevolking te overtuigen naar de bioscopen te komen. Loft was een succesverhaal dankzij de Amerikaanse leest waarop Van Looy zijn films schoeit (productiebudget was zo’n 3,2 miljoen euro) in combinatie met een uitstekend verhaal door Bart de Pauw, maar werd de crème à la crème van de Vlaamse cinema dankzij het voorbereidend werk van De Zaak Alzheimer. Het hielp uiteraard ook dat Koen De Bouw de frontrunner van Loft was en dat daardoor Matthias Schoenaerts de ruimte kreeg om zijn carrière uit te bouwen. Een uniek werk dat lang een record zal houden in België.
2. Koko Flanel (Vlaamse film bezoekers: 1.082.000)
Urbanus is een volksfiguur die vandaag de dag nog steeds gekend is door de hele Vlaamse bevolking. Anno 1990 wist regisseur Stijn Coninx hem samen met VTM-persoonlijkheid Bea Van der Maat te overtuigen om te werken aan de Vlaamse komedie Koko Flanel en deze werd een schot in de roos. Maar liefst 19 jaar was Koko Flanel de eerste Vlaamse film die meer dan een miljoen Vlamingen naar de bioscopen bracht. Legendarische prestatie die nog maar eens toont wat voor een volk bij Vlamingen wel zijn.
3. Hector (Vlaamse film bezoekers: 933.000)
Toch was Koko Flanel geen ééndagsvlieg: In 1987 was Urbanus zo populair vanwege zijn cabaret en dat zag de Vlaamse regisseur Stijn Coninx maar al te snel in. Hij beslist om samen met de komiek de film Hector op poten te zetten, de eerste langspeelfilm van de grappige Urbanus. Hector kan je ook wel de Forrest Gump van Vlaanderen noemen. Kleine detail is dat ook Herbert Flack (Aspe) zijn carrière te danken heeft aan deze Hector en we zien ook de ervaren Frank Aendenboom (Lily & Marleen) in deze film die bijna een miljoen Vlamingen (en ongetwijfeld ook Nederlanders) naar de Vlaamse bioscopen lokte.
4. Daens (Vlaamse film bezoekers: 848.000)
Na een aantal jaar ‘komedie’ spelen, wilde Vlaamse cineast Stijn Coninx tonen dat hij klaar was voor het grote werk en kwam in 1992 op de proppen met de historische film Daens. De film gebaseerd op een boek van Louis Paul Boon was eerste échte Vlaamse cinema en werd terecht cultureel erfgoed. Daens gaf een voortreffelijke Jan Decleir de mogelijkheid om te groeien tot grootste Vlaamse acteur aller tijden en bovendien is deze film de Oscar-film van onze klein deelstaat. Fenomenale film!
5. FC De Kampioenen (Vlaamse film bezoekers: 765.000; opbrengst: 5.811.617 dollar)
De 4de duurste film van Vlaanderen met 3,5 miljoen euro productiebudget is een gedeelde plaats tussen Kampioen zijn blijft plezant & Jubilee General, gezien we enkel 1 film binnen een franchise laten tellen binnen een box office lijst. F.C. De Kampioenen is niet meteen de geprefereerde film van MoviePulp.be, maar we hebben alle respect voor hoe deze franchise Vlamingen blijft inspireren. De eerste film deed het net iets beter dan de 2de film, met 765.000 bezoekers voor Kampioen zijn blijft plezant tegenover 678.000 bezoekers voor Jubilee General. Hoera voor regisseur Eric Wirix, de regisseur-producent die de duurste Vlaamse film aller tijden op zijn naam mag schrijven (animatiefilm Suske & Wiske met 9 miljoen euro).
6. De Zaak Alzheimer (Vlaamse film bezoekers: 756.000)
De Zaak Alzheimer kwam in 2003 binnen zoals een bom! Eindelijk kon een Vlaming het wagen om een actievolle thriller te brengen aan een deftig budget (2.5 miljoen euro) en het gevolg was een meesterlijke prestatie van Jan Decleir in combinatie met een bijzonder entertainende film. 756.000 bezoekers wist de film naar Belgische bioscopen te trekken en het hadden er veel meer moeten zijn. Sowieso is de Zaak Alzheimer het startpunt van de recente hausse in de Vlaamse cinema.
7. Oesje (Vlaamse film bezoekers: 671.000)
Wie afgelopen week naar Allemaal Chris keek, beseft: Van Den Durpel heeft het niet meer! Echter in de jaren ’90 was hij samen met Jacques Vermeire (zie #8) hét populairste schermgezicht en dat betekende destijds maar één ding: een eigen bioscoopfilm. Het leverde een simpel doch sympathiek filmpje over z’n meest geliefde typetje Kamiel Spiessens. Je herkent vast een nog frisse Geena Lisa.
8. Max (Vlaamse film bezoekers: 643.000)
Dankzij z’n zaalshows en F.C. De Kampioenen werd Jacques Vermeire dé komiek van de ’90s die met Max ook z’n eigen bioscoopfilm kreeg. Vermeire speelt vanouds de schlemiel in een nogal duffe komedie die enkel overeind blijft door een nostalgische bril.
9. Mira (Vlaamse film bezoekers: 642.000)
Anno 19771 zorgden de priemende tepeltjes van Willeke Van Ammelrooy voor een heus schandaal, maar ook voor een klinkend succes in de bioscoopzalen, wat destijds voor Vlaemsche filmpkes verre van evident was. Je herkent ook een piepjonge Jan Decleir in één van z’n allereerste filmrollen.
10. Safety First (Vlaamse film bezoekers: 559.000; opbrengst: 4.735.030 dollar)
De magie van het internationaal technofestival Tomorrowland komt tot leven in deze film van Safety First. De populaire televisieserie met Matteo Simoni als Smos Safety First kreeg in 2015 de kans om op het grote doek tot leven te komen en het resultaat was dat het zelfs de hegemonie van Star Wars VII: The Force Awakens in Vlaanderen wist te onderdrukken aan de Belgische box office. 559.000 bezoekers en zo’n 4,74 miljoen dollar opbrengst in België.
11. De Witte van Sichem (Vlaamse film bezoekers: 540.000)
Het doet allemaal wat gekunsteld aan voor verwende 21ste eeuwse ogen maar dik 10 jaar vóór Daens wist Robbe De Hert toch reeds een vleugje cinema magie in de Vlaamse zalen te brengen met deze degelijke remake van de literatuurklassieker. De eerlijkheid gebiedt ons te stellen dat de versie uit de jaren ’30 (allicht dé eerste Vlaamse film aller tijden, red.) nog meer bezoekers heeft weten te lokken. Hij draaide dan ook van bij z’n release begin jaren ’30 tot aan de uitbarsting van WOII in onze lokale (dorps)bioscopen maar echte cijfers zijn hiervan jammer niet meer te vinden.
12. Marina (Vlaamse film bezoekers: 506.000)
De charmesvan de Limburgse acteur Matteo Simoni wist in 2013 iets meer dan een half miljoen bezoekers naar Belgische bioscopen te lokken. Onvoorstelbaar hoor ik je zeggen? Niet als je weet dat Vlaams box office-kanon Stijn Coninx achter deze film zit na een lange afwezigheid. Weer een slimme casting van de regisseur na Urbanus.
13. Paniekzaaiers (Vlaamse film bezoekers: 500.000)
Hoe immens populair Gaston en Leo waren in de jaren ’80 valt perfect uit te maken van de nog steeds indrukwekkende bezoekcijfers voor deze werkelijk onnozele komedie waarvan vooral de laatste akte vaak tenenkrullend zwak is. Zware Jongens van Robbe De Hert wist op een meer verfijnde manier het komisch talent van Gaston en Leo naar het witte doek te brengen enkele jaren eerder.
14. Frits & Freddy (Vlaamse film bezoekers: 480.000; opbrengst: 4.146.183 dollar)
Eeuwige rebel Mark Punt (zie ook Matroesjka’, red.) kreeg géén subsidies van het wereldvreemde VAF, maar sloeg terug met deze heerlijke zwarte komedie die de olijkheid van pakweg Gaston en Leo succesvol wist te combineren met een vleugje Coen brothers humor.
15. Rundskop (Vlaamse film bezoekers: 470.000; opbrengst: 4.300.791 dollar)
Als Loft de films was die de carrière lanceerde van de Antwerpse acteur Matthias Schoenaerts, dan was z’n meesterlijke acteerprestatie in Rundskop ongetwijfeld hetgeen hem richting Hollywood katapulteerde. Op een meesterlijke manier vertolkt Schoenaerts de rol van de gebroken Jacky Vanmarsenille in zonder twijfel een top 3 Vlaamse films aller tijde dankzij prachtig werk van regisseur Michaël R. Roskam. Resultaat: bijna een half miljoen bezoekers en 4,30 miljoen dollar opbrengst. Veel te weinig vergeleken tegenover de waarde van deze Vlaamse film.
16. Helaasheid der Dingen (Vlaamse film bezoekers: 454.000 ; opbrengst: 3.503.063 dollar)
Sympathieke verfilming van het succesboek van Dimitri Verhulst die La Flandre Profonde in al z’n glorieuze marginaliteit in beeld bracht.
17. Zot van A (Vlaamse film bezoekers: 447.000; opbrengst: 4.160.922 dollar)
Plat commerciële maar kundig ingeblikte remake van het Nederlandse Alles is Liefde met een absolute Vlaamse sterrencast die een vaste waarde werd op VTM zo omstreeks Sinterklaas.
18. Dossier K (Vlaamse film bezoekers: 415.000; opbrengst: 4.070.169 dollar)
Na het Vonnis (en Alles Moet Weg, red.) allicht hét beste wat vakman Jan Verheyen ooit op pellicule heeft gebrand. Speelt door het gemis van een Jan Decleir net een klasse lager dan De Zaak Alzheimer maar deze tweede verfilming van de thrillers van Jef Geeraerts toonde opnieuw dat Vlaamse films ook internationale klasse kunnen vertonen met een fractie aan budget van de Amerikaanse genre genoten. Check die shoot out in het louche Antwerpse hotel!
19. Broken Circle Breakdown (Vlaamse film bezoekers: 401.000; opbrengst: 3.675.937 dollar)
Persoonlijk vonden wij dit sufgehypete én Oscargenomineerde drama van Felix Van Groeningen lichtjes overschat, maar vast staat dat vooral Veerle Baetens hierin haar klasse toonde met een intense acteerprestatie.
20. De Premier (Vlaamse film bezoekers: +400.000; opbrengst tot hiertoe: 3,42 miljoen euro)
We verwachten dat deze nieuwe film van Erik Van Looy nog een beetje hoger in de ranglijst zal komen. De Premier is niet het beste werk van Erik Van Looy en Koen De Bouw na De Zaak Alzheimer en Loft, maar valt zeker te pruimen. Lees onze recente review hier. Hou ook de box office resultaten in de gaten om de laatste nieuwtjes te weten over de prestatie van De Premier.
Vielen uit de top 20: Zware Jongens (Vlaamse film bezoekers: 365.000), Team Spirit 2 (Vlaamse film bezoekers: 355.000) & Het Vonnis (Vlaamse film bezoekers: 339.000; opbrengst: 4.079.316 dollar)
Over heel wat Vlaamse films hebben we filmnieuws, posters, castaankondigingen en filmbesprekingen geschreven, dus aarzel niet om deze te bekijken door onderaan op de naam van de film te klikken of door in de tekst op de naam van de film te klikken.