RIP Robbe De Hert

MoviePulpers, slecht nieuws op deze maandag, want Robbe De Hert is overleden! De Vlaams regisseur (77) is vandaag van ons heengegaan, omringd door zijn naaste familie en vrienden. Dit melden zijn zoon Lou De Hert, zijn broer Stan De Hert, en zijn intieme vrienden Gil Knevels & Ida Dequeecker. Hij overleed aan de gevolgen van suikerziekte.

Robbe De Hert was een pionier van de Vlaamse film. Hij was medeoprichter (in 1966) en bezieler van Fugitive Cinema, het legendarische Antwerpse filmerscollectief. Met succesvolle speelfilms als o.a. De Witte van Sichem, Zware Jongens, Blueberry Hill & Lijmen/Het Been heeft hij de Vlaamse film telkens weer bestaansrecht gegeven. In talrijke documentaires zoals Le Filet Américain, Janssen & Janssens draaien een film en recent nog Hollywood aan de Schelde gaf hij zijn ongezouten mening over mens en maatschappij en de geschiedenis van de Vlaamse film.

Robbe De Hert was ook een spilfiguur in de King Kong, het culturele centrum dat tussen 1972 en 1982 een centrale rol speelde in het progressieve sociale en culturele leven in Antwerpen.

Filmcollega’s Jan Verheyen, Erik Van Looy en Michaël Pas gaven al een eerste reactie op zijn heengaan.

Vlaams regisseur Jan Verheyen reageert op overleden van Robbe De Hert

Zo zei Jan Verheyen:

“Robbe is altijd een ‘enfant terrible’ genoemd, maar hij was dat niet uit keuze maar uit noodzaak. In die boeiende maar moeilijke pioniersjaren van de Vlaamse film moést je wel lastig doen om gehoord te worden. Robbe was een ‘enfant terrible’ zodat de volgende generaties het niet meer hoefden te zijn. En hij was boven alles een ongelooflijke filmliefhebber die cinema ademde; hij was onze Monsieur Cinema.”

Vlaams regisseur Erik Van Looy reageert op overleden van Robbe De Hert

Ook Erik Van Looy gaf een reactie:

“Robbe was tegelijk een groot en bezeten filmmaker en één van de meest unieke persoonlijkheden van zijn tijd. Vaak geestig, altijd weerbarstig, nooit banaal. Ik denk dat we mogen zeggen dat hij minstens 10 levens heeft geleid. Het hadden er nog 10 méér mogen zijn. Indien de hemel bestaat, zetten ze daar maar beter snel een regisseursstoel klaar en maken ze zich op voor een stevige storm, want Robbe bleef altijd zichzelf en zal altijd zichzelf blijven. Ik hoop dat we hem nog héél lang zullen missen.”

Vlaams acteur Michael Pas reageert op overleden van Robbe De Hert

Reactie van acteur Michaël Pas luidt als volgt:

“Robbe De Hert was voor mij een volksheld. Iemand die zichzelf gemaakt heeft. Zonder opleiding, zonder middelen met niets dan zijn talent en zijn koppigheid. Zo heeft hij aan de weg van de Vlaamse film getimmerd, en kansen gemaakt voor wie na hem kwam. Als jongetje van twaalf speelde ik mee in Robbes De Witte van Sichem. Ik was diep onder de indruk van Robbe zelf, zijn bezieling, zijn energie en zijn gedrevenheid. Na mijn toneelschool was ik enorm trots dat ik de rol van Robbe mocht spelen in Blueberry Hill. Het vertrouwen dat hij me daar geschonken heeft, heeft me mijn hele loopbaan als acteur voortgestuwd. Ik heb veel aan Robbe te danken. Dank je wel, grote beer!”

Andere reacties van Vlaamse acteurs & regisseurs:

View this post on Instagram

Dag schat #RIP ???? #robbedehert

A post shared by Koen De Bouw (@koendebouw) on

View this post on Instagram

“Als Henri Storck zijn volk leerde filmen, dan leerde Robbe zijn volk films kijken” (Lukas De Vos, voorzitter VVF) FFO 2018. Op de zeedijk weergalmt de muziek uit De Witte Van Sichem. De legende Robbe De Hert betreedt de arena om zijn ster op de Walk Of Fame te onthullen. “Rijkelijk te laat”, steekt hij grijnzend van wal, en de toon is meteen gezet voor één van zijn befaamde betogen. Vlak voor de première van zijn titanenwerk ‘Hollywood Aan De Schelde’ neemt hij een Lifetime Achievement Award in ontvangst in een nokvolle zaal vol vrienden en collega’s. De Hert was zelfs even sprakeloos. Een zeldzaamheid. We zullen je missen, Robbe De Hert, A.M.P. (De Witte van Sichem, Trouble in Paradise, Blueberry Hill, Lijmen/Het Been,…) (Foto’s: FFO18 )

A post shared by Filmfestival Oostende (@filmfestivaloostende) on

View this post on Instagram

Merci, Robbe, voor alles.

A post shared by Jan Verheyen (@janjverheyen) on

https://www.instagram.com/p/CESLyhuAH0Y242ZPhffYXgJp_QI1F58jSdV5Lo0/?igshid=841r99e6tyvh

Omwille van COVID 19 vindt het afscheid van Robbe plaats in intieme kring. In 2021 plannen familie en vrienden een herdenking van Robbe en de bijzetting van zijn asse op het ereperk van het Schoonselhof.

Wie nog een laatste keer Robbe De Hert aan het werk wil zien, kijkt best naar de documentaire Hollywood aan de Schelde. Ook kan je gratis documentaire Dockland checken op YouTube:

Dockland - Belfilm

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.