Watchmen S1 Blu-Ray recensie

Watchmen S1 Blu-Ray recensieWatchmen *****

Bedenker: Damon Lindelof (Lost, The Leftovers)

Met Regina King, Jeremy Irons, Tim Blake Nelson, Don Johnson, Yahya Abdul-Mateen II, Jean Smart, Andrew Howard, Christie Amery, Hong Chau, Frances Fisher, Edward Crook, Louis Gossett Jr,…

Speeltijd: 9 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van The Man in the High Castle, The Umbrella Academy, The Boys & toch ook wel een beetje Watchmen.

Het verhaal: Watchmen speelt zich af in een alternatieve geschiedenis waarin gemaskerde burgerwachten als criminelen worden behandeld. De serie omarmt de nostalgie van de oorspronkelijke, baanbrekende striproman van DC, maar verlegt tegelijk de grenzen opnieuw.

Watchmen S1 Blu-Ray recensie

Ons verdict: Onder de graphic novel-verfilmingen hebben we al jaren een duidelijke top 3 met aan kop Sin City door Robert Rodriguez gevolgd door The Dark Knight van Christopher Nolan & Zack Snyder’s Watchmen. Sorry, Marvel, enkel Infinity War komt in de buurt. Watchmen kreeg eind 2019 door HBO een remake op stream, waarin creator Damon Lindelof opnieuw zijn tanden toont na het legendarische Lost op het kleine doek te brengen. Met zijn 26  Emmy-nominaties is het koploper om prijzen binnen te halen in 2020 en kunnen we eveneens vertellen dat onze vorige recensie niet zo partijdig was als we zelf dachten, want HBO’s Watchmen is een schot in de roos op alle vlakken.

Watchmen S1 Blu-Ray recensie

Lindelof is een ambitieuze jongen als je weet dat hij heel wat op zijn palmares heeft staan en een uitdaging als Watchmen toont dan ook de bedenker’s ambitie om het comic book genre door elkaar te schudden. Dat doet hij voor HBO op een zeer originele manier door de comics van Watchmen niet volledig over te kopiëren, maar heel wat elementen van de aparte superheldengroep verborgen te houden of te verhuizen naar de achtergrond. Bovendien is de production design & vormgeving van figuren zoals Nite Owl, Ozymandias, Looking Glass, Red Scare, Dr. Manhattan, Rorschach,… al vanaf de eerste minuten origineel en om van te smullen als stripboekliefhebber. Maar het is vooral de genrevermenging van science fiction met het cinefiele genre & #BlackLivesMatter elementen gelijkaardig als Westworld (science fiction + western) die deze versie van Watchmen zo baanbrekend maakt. Toegegeven, sommigen zullen het misschien wat arty vinden om zwarte slaverij, de Ku Klux Klan, 7th Kalvary & toneel te verwerken in het comic book genre, maar in termen van alternatieve toekomsten werkt Lindelof Watchmen tot in de puntjes uit. Castleden zoals Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson & Tim Blake Nelson zetten doorheen de hele reeks de muntjes op de i door een rol te spelen zoals je ze nog nooit hebt gezien op het grote & kleine doek. Ook het geheimzinnige tempo is van een heerlijk sluimerend niveua dat je continu laat snakken naar meer. De dikke knipoog naar Knight Rider konden we immers ook waarderen samen met de legendarische muziek door Trent Reznor & Atticus Ross. Tot slot kozen de makers voor een voortreffelijk team van regisseurs zoals Nicole Kassell (The Killing, Westworld S2, Vinyl) die de aflevering van gemiddeld een uur tot een perfect einde brengen.

Kortom, geraak je niet binnen bij Tenet dit weekend en wil je graag zowat het beste uit 2019 in huis halen? Neem dan je kansen met Watchmen. Beschikbaar op onder meer MediaMarkt & bol.com. Fenomenaal werk van bedenker Damon Lindelof.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter