Le Fidèle recensie

Le Fidèle poster met Matthias SchoenaertsLe Fidèle ***

Regie: Michael R. Roskam (Rundskop, The Drop)

Met Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Kerem Can, Eric De Staercke, Stefaan Degand, Sam Louwyck,…

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van een mix tussen d’Ardennen, de originele Point Break & De rouille et d’os.

Het verhaal: De fatale liefde tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany.

Adele Exarchopoulos in Le Fidele

Ons verdict: Racer and the Jailbird werd niet hartelijk ontvangen door Amerikaanse filmcritici na zijn lancering in Venetië & Toronto, maar dat is niet anders voor andere Belgische films met internationale allure zoals Rundskop & (The) Loft. De vraag blijft of de Amerikanen effectief met hun wazige Hollywood-ogen onze Belgische cultuur wel kunnen doorgronden of Le Fidèle effectief de zoveelste teleurstelling is van een Vlaamse regisseur.

Matthias Schoenaerts in Le Fidèle

De waarheid is dat Le Fidèle gaat en staat met de chemie tussen (en acteerprestaties van) Matthias Schoenaerts & Adèle Exarchopoulos: Roskam zet je als het ware voor een smeulend vuurtje, beter gezegd een fatale romance tussen 2 adrenaline verslaafde junkies die elkaar beminnen als een roedel honden op een zonnig winterse dag. Maar hoe goed het koppel ook gecast is, de opbouw is gewoon niet vlot. Roskam smijt je met zijn gewikte cameratechnieken volledig van de eerste minuut in het doordacht scenario bedolven onder het gekend sausje van cinematograaf Nicolas Karakatanis, maar schiet al zijn munitie op na het eerste hoofdstuk. De fatalistische twists & turns in de 2 andere hoofstukken compenseren de hele ongestructureerde bedoeling spijtig genoeg niet. Schoenaerts krijgt met Gigi ook minder kans om zijn personage uit te werken zoals hij dat deed in Rundskop en met De rouille et d’os verkende hij de romantiek al eens met een actrice vol Franse schoonheid. Het bandje werd dus al eens gespeeld, hoewel we toch weer een andere versie van de kwetsbare Schoenaerts te zien krijgen in Le Fidèle.

Kortom, Le Fidèle kan je best omschrijven als de ideale combinatie tussen een Amerikaanse heist-film en een Franse romantische film. De ideale Belgische combinatie die we meermaals zagen in het euvre van de succesvolle Vlaamse regisseur. Succes in Los Angeles, jongens, maar wij vrezen er voor.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter