Battle of the Sexes recensie

Battle of the Sexes posterBattle of the Sexes ***

Regie: Valerie Faris & Jonathan Dayton (Little Miss Sunshine)

Met Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Elisabeth Shue, Alan Cumming, Natalie Morales, Jessica McNamee, Austin Stowell,…

Speeltijd: 121′

Ga kijken als je hield van Hidden Figures & Icarus.

Het verhaal: In de jaren ’70 viert het feminisme hoogtij in de sport met een tennismatch tussen 2 geslachtsongelijke tennislegendes: de 29-jarige Billie Jean King & de 55-jarige Bobby Riggs.

Emma Stone & Steve Carell in Battle of the Sexes

Ons verdict: Nostalgie en feminisme. Het zijn 2 thema’s die de laatste jaren een mooi raakvlak vinden in Hollywood, nu dat de jaren 2010 lijken te staan voor gender equity in plaats van gender equality wat de naoorlogse periode typeert (anders dan gendergelijkheid focust genderneutraliteit zich op gelijke kansen bieden voor mannen & vrouwen in plaats van mannen & vrouwen op hetzelfde niveau te plaatsen). Battle of the Sexes verkent net zoals Hidden Figures de jaren ’70 waarin feminisme al even onderweg was in de Westerse wereld, maar nog heel wat weerstand kreeg in bepaalde sectoren zoals sport, politiek & het bedrijfsleven. Een goede evolutie in een pakkend scenario kan je Battle of the Sexes wel noemen, maar het regisseursduo Valerie Faris & Jonathan Dayton (Little Miss Sunshine) geeft wel een zeer liberale kijk op de effectieve historische gebeurtenis van Billie Jean King vs. Bobby Riggs. We zien een voortreffelijke Emma Stone die de tennisster vertolkt en worstelt met haar geaardheid simultaan met haar drang voor gelijke rechten bij mannen & vrouw en een geweldige Steve Carell die de stereotype Amerikaanse show opvoert. De film beklemtoont in onze ogen iets meer het verhaal dat de menigte zag, maar weinig het effectieve spel achter de collissen met tv-rechten, geld, sponsoring en meer. Laat staan dat het vrij losjes over de mentaliteit van een sportvrouw zoals Billie Jean King gaat met een vrouwentornooitje waarin ze maar even tijd heeft om te roken, drinken en even wat stomende seks heeft. Op het einde zien we een tipje van de ijsberg achter de hele show die dit event in Amerika met zich meebrengt in een mooi afgewerkte climax, maar er is te weinig ruimte voor nuance in onze ogen.

Kortom, Battle of the Sexes heeft misschien een mooi momentum, wij stoorden ons aan de historische realiteit van de film. Als gewezen atleet kan deze recensent hierover meespreken.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter