Inmiddels is het nieuws al goed rondgegaan dat Telenet 100% eigenaar wordt van De Vijver Media (lees het officiële persbericht hier). Het wordt zo naast Medialaan & de openbare omroepen het enige Belgische alternatief om content te brengen op televisie nu het eigenaar is van VIER, VIJF, ZES & Woestijnvis. Wat betekent dat voor u in de huiskamer? Waarom gaat Telenet zich concentreren op televisie & content productie?
Het medialandschap (samen met consumentengedrag) is aardig veranderd sinds 2015. Netflix heeft ervoor gezorgd dat meer en meer innovators & early adopters on demand kijken en het enige alternatief als lokale speler is om goede content te brengen. Lokale content, Vlaamse content. Medialaan heeft dit begrepen en brengt al jaren unieke content met o.m. zijn series maar ook zijn samenwerking met Studio 100. Maar Medialaan had problemen om zijn content on demand tot in de huiskamer te brengen, dus kwam het met een nieuw oplossing: Stievie. Met deze standalone streamingdienst probeert het op te boksen tegen de internationale streamingdiensten zoals Netflix & Amazon Prime Video, maar wil het ook klaar zijn voor de toekomst met Disney & anderen die plannen hebben om een streamingdienst te starten. Maar Medialaan begeeft zich op glad ijs, want het komt in het vaarwater van de telecomspelers in België. Stievie wordt zo een waar alternatief tegenover het duopolie van Proximus en jawel Telenet. Maar te zwijgen over het feit dat Medialaan het aandeel van Roularta volledig overneemt om eigenaar te worden van VTM, Q2, CAZ, Vitaya, Cadet & zelfs Mobile Vikings.
Met de volledige overname van De Vijver Media biedt Telenet een antwoord op het strategisch spel dat Medialaan & Persgroep al enkele jaren aan het uitvoeren zijn. Beide mediaconglomeraten proberen daarbij 2 dingen te verwezelijken:
- Enerzijds heeft het unieke Vlaamse content in handen die het via zijn televisiekanalen kan brengen naar Belgische kijkers.
- Anderzijds heeft het technologische oplossingen in handen om content naar de Belgische kijker te brengen.
Dit heeft dus tot gevolg dat Woestijnvis-producties eerder naar Telenet, VIER, VIJF, ZES zullen verhuizen en op voorhand te zien zullen zijn op Telenet Play (More). In het geval van Medialaan-producties zullen deze eerder verspreid worden op VTM, Q2, CAZ, Vitaya, Cadet & Stievie. Maar zeker dat laatste is een listige evolutie. Medialaan & Telenet willen (net zoals Netflix overigens) ons consumentengedrag beïnvloeden door ons verslaafd te maken aan hun decoders en de streamingdiensten om content sneller te distribueren wanneer men wil en eventueel voor een meerprijs. In het geval van Telenet is dit een aanzienlijke verhoging van 25 euro om Vlaamse content te willen zien. Stievie heeft vooralsnog deze prijsstrategie niet ingevoerd, maar met het floppen van Cordon kan hier wel eens verandering in komen. Op zich kan het in de toekomst evolueren naar een nieuwe duopolie waarbij je 2 abonnementen nodig hebt om alle Vlaamse fictie te kunnen streamen, maar dan moet Play More nog wel standalone worden. Op het vlak van software & technologie hebben Medialaan & Telenet met hun streamingdiensten Stievie & Play More nog wel wat bij te leren, want qua gebruiksvriendelijkheid en features dicteren Netflix & Amazon de streamingmarkt.
In de tussentijd probeert de overheid om te gaan met deze nieuwe evolutie waarin het grote lokale spelers zoals Medialaan & Telenet de mogelijkheid wil geven om te groeien en te kunnen concurreren met internationale spelers zoals Netflix & Amazon. Het heeft daarbij wel een Trojaans paard in handen: VRT Nu. De openbare omroep kan nog steeds gratis kwalitatieve content brengen naar de Vlaamse televisiekijker door samenwerking met productiehuizen zoals Caviar (Tabula Rasa) & De Mensen (Beau Sejour), maar met de massieve budgetten van Hollywood dat lonkt, is het maar de vraag hoelang VRT dit kan volhouden. Als de trend zich voortzet van premium streaming kan Telenet ook een dominante positie krijgen om kwaliteit enkel achter een betalende muur te zetten. De toekomst zal het uitwijzen.