RIP Sean Connery

Ween, MoviePulpers, want de legendarische Schotse acteur Sean Connery is van ons heen gegaan… Hij werd 90 jaar en stierf aan de gevolgen van Alzheimer.

Sir Sean ConneryAlsof 2020 nog géén kutjaar genoeg was, bereikt ons vandaag het droeve nieuws dat Sean Connery is overleden. Toegegeven, de man was al 90, had al jaren gezondheidsproblemen, én hij speelde voor het laatst in een film in 2003. Maar wie minstens 4 decennia lang zo het witte doek heeft gedomineerd zoals Sir Sean Connery, als actieheld-avant-la-lettre, én acterende klasbak, is niet minder dan een icoon.

Nochtans kwam de carrière van Connery traag op gang. Na z’n verkiezing als Mr. Universe was ie de jaren ’50 veroordeeld tot bijrolletjes in vergeten films en series.

Dat veranderde allemaal in 1962 met eerste James Bond film, Dr. No, een wereldster was geboren, en Connery zou de rol van 007 nog 6 (of 7 als je Never Say Never Again meetelt, red.) hernemen.

Nochtans wou Connery al snel onder het juk van z’n iconisch personage vandaan. Hij deed er met name in de jaren ’70 alles aan om in totaal andere rollen gecast te worden. Soms met groot succes zoals bv. in The Man Who Would Be King, en soms met mindere resultaten (Zardoz iemand, red.).

Wij hier op de redactie als kinderen van de jaren ’80 en ’90 herinneren Connery echter vooral voor z’n latere rollen, vaak mentor en karakterrollen die hij na z’n 50ste met verve neerzette. Denk maar aan de met-een-Schots-accent-pratende Spanjool Ramirez in Highlander, William von Baskerville in The Name of the Rose, Jim Malone in The Untouchables, Professor Jones Sr. in Indiana Jones and the Last Crusade, Kapitein Ramius in The Hunt for Red October, King Arthur in First Knight, John Connor in Rising Sun, Mac uit Entrapment naast de mooie Catherine Zeta-Jones en natuurlijk John Mason in The Rock.

De legende gaat dat Connery werd gevraagd om Gandalf te vertolken in Lord of the Rings, maar dat hij de kans liet schieten, en zo z’n carrière beëindigde met nét iets mindere prenten als The Avengers (niet die, red.) en The League of Extraordinary Gentlemen. Sinds begin deze eeuw verdween Connery uit vrije keuze van het publieke toneel.

RIP Sir Sean Connery. We zullen je missen maar de komende weken met plezier nog een paar van je strafste rollen herbekijken.

Hierbij eerste reacties op het overlijden van Sean Connery:

View this post on Instagram

Sean… #themanwhowouldbeking

A post shared by VINCENT CASSEL (@vincentcassel) on

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.