MoviePulp

Zorgt streaming voor teleurstellende kijkcijfers van Belgen op Wereldbeker Voetbal 2018?

Belgen populair maar waar blijven kijkcijfers

De Wereldbeker Voetbal 2018 in Rusland is historisch voor ons Belgen. Nog nooit haalde we zo’n hoge plaats op een internationaal voetbaltornooi dankzij het Belgische voetballeger met namen zoals Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Vincent Company, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thibaut Courtois en ga zo maar verder. Bravo, Rode Duivels! Maar ondanks het feit dat we nog nooit de resultaten van Mexico 1986 konden overtreffen, werden de kijkcijfers van de Belgische voetbalploeg pas in de laatste 2 wedstrijden tegen Frankrijk & England verslaan. Thans is de populariteit van de Belgen nog nooit zo hoog geweest. Wat is er aan de hand?

Zorgt streaming voor teleurstellende kijkcijfers van Belgen op Wereldbeker Voetbal 2018?

Bijna 2.5 miljoen Vlamingen zagen de match tegen Frankrijk, maar de wedstrijden tegen Brazilië, Engeland & Japan zorgde niet voor betere kijkcijfers tegenover het EK van 2016 met matchen tegen kleinere landen zoals Hongarije & Zweden. Merkwaardig gezien er nog nooit zoveel fans afzakte naar Brussel (ruim 40.000) om de Rode Duivels onder Roberto Martinez te feliciteren en 1.4 miljoen mensen de Belgische Rode Duivels liken op Facebook. Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand met de kijkcijfers van de Wereldbeker Voetbal 2018

Eén antwoord: streaming. De internationale trend van streaming zette zich in de laatste jaren zo hard door in België dat het zijn impact heeft op het WK in het algemeen met FIFA-baas die de vinger wijst naar Facebook & YouTube die populair zijn vanwege illegale streams. In België zijn er thans genoeg gratis alternatieven met VRT Nu & de website van Sporza die in Europa gratis matchen aanbiedt voor de Belgen onder ons. Voor de mobiele liefhebbers zijn er betalende apps zoals Stievie & Yelo Play die een mooie mobiele ervaring meegeeft voor de streamers onder ons. Met andere woorden, het was nog nooit zo laagdrempelig om een voetbalmatch te bekijken, maar je ziet dat in deze transitieperiode van tv naar streaming toegankelijkheid van streamingdiensten groots belang krijgen en heel wat Belgen nog niet gewoon zijn aan nieuwe platformen om sport te consumeren.

Waar blijven kijkcijferrecorden van de Belgen

Maar er is ook een pervers effect: meer en meer Belgen starten een stream op om ze dan in groep te bekijken in de huiskamer of de tuin via een 2de scherm. Dit zorgt er uiteraard voor dat CIM geen accurate cijfers tevoorschijn kan toveren, omdat het onmogelijk is om te achterhalen hoeveel mensen er achter zo’n scherm kijken.

Wat vonden jullie van de Wereldbeker Voetbal 2018? Vinden jullie het erg dat er geen kijkcijfers werden verbroken of telt enkel het resultaat?

Over de blogger:

Founder van MoviePulp.be. Science fiction fan met een honger naar de ideale balans tussen structuur en opbouw in films

Deel mee aan de conversatie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.