Shadow and Bone Netflix

Shadow & Bone recensie op Netflix België

Shadow & Bone recensie op Netflix BelgiëShadow & Bone *** 1/2

Bedenker: Eric Heisserer (Arrival, Bird Box) / Producenten: Shawn Levy & Dan Cohen (Stranger Things, Love and Monsters)

Met Ben Barnes, Jessie Mei Li, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Sujaya Dasgupta, Danielle Galligan, Daisy Head, Simon Sears, Calahan Skogman, Zoë Wanamaker, Kevin Eldon, Julian Kostov, Luke Pasqualino, Jasmine Blackborow, Gabrielle Brooks,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Mortal Engines, The WitcherCursed & Letter for the King.

Het verhaal: We treffen in Shadow and Bone een door oorlog verscheurde wereld aan waarin we kennismaken met de nederige soldaat en wees Alina Starkov. Zij heeft net een buitengewone kracht in zichzelf ontketend die de sleutel zou kunnen zijn tot de vrijheid van haar land. Door de levensgevaarlijke dreiging van de Shadow Fold besluit Aline haar vertrouwde omgeving te verlaten en zich aan te sluiten bij de Grisha, een elitair leger met magische soldaten. Terwijl ze worstelt met haar nieuwe krachten ontdekt ze dat bondgenoten en vijanden een en dezelfde kunnen zijn en dat niets is wat het lijkt in deze weelderige wereld. Er zijn gevaarlijke krachten in het spel, waaronder een bende charismatische criminelen. Ze beseft dat er meer nodig zal zijn dan alleen wat magie om te kunnen overleven.

Jessie Mei Li in Shadow & Bone recensie op Netflix België

Ons verdict: Netflix zit stevig in de Belgische streamingmarkt sinds zijn start in 2014, nieuwe initiatieven zoals Streamz & Disney Plus lijken de gigant niet echt te deren in België volgens recente cijfers van de Digimeter door IMEC. Wat wel een bedreiging vormt voor de grootste streamingdienst van de wereld, is de series & films in de bibliotheek zelf die door heel wat grote filmstudio’s naar hun eigen streamingdiensten worden verplaatst. Een samenwerking met Sony is op dat vlak gewenst, maar dat houdt Netflix niet tegen om op zoek te gaan naar franchises en andere IP zoals Knives Out. Op het vlak van series is het al een tijdje bezig aan deze strategie met titels zoals The Witcher, Fate: The Winx Saga, Cursed, Locke & Key en ga zo maar verder. Shadow and Bone ligt in het verlengde van deze strategie, want Netflix laat zo de succesvolle Grishaverse-boekenreeks van Leigh Bardugo tot leven komen op het digitale scherm.

Ben Barnes & Jessie Mei Li in Shadow & Bone recensie op Netflix België

De formule is daarbij gekend: We krijgen een aantal seniors die een geheel nieuwe & jonge talenten aanstuurt, terwijl de makers de creatieve vrijheid krijgen om de boeken en/of comics wat realistischer te maken. In heel wat opzichten voelt Shadow & Bone zeer prefab aan en laat deze manier van content creëren quasi aan de manier denken waarop Disney zijn franchises opbouwt. Niets nieuws onder de zon dus.

Jessie Mei Li in Shadow & Bone recensie op Netflix België

Maar Shadow & Bone is niet meteen de beste van zijn klas. Zijn pilot is immers zeer zwak met een te snelle introductie in de wereld van de Grisha (laat deze een gids zijn) en dat maakt het al vanaf de eerste minuten moeilijk om te volgen (gelukkig wordt dit allemaal wat meer duidelijk naargelang de serie volgt). Als je dan een Mary Sue van een vrouwelijke protagoniste (Jessie Mei Li) krijgt die niet meteen zelfzeker overkomt, dan krijg je dit al snel als gevolg. Je ziet op dat vlak ook dat bedenker Eric Heisserer, gekend van zijn schrijfbijdrage voor blockbusters zoals Bloodshot, Arrival, Bird Box en ga maar verder, moeite heeft om een goede opbouw te schrijven voor een serie. Vanaf de introductie van Ben Barnes in aflevering 2 gaat Shadow & Bone de goede richting uit al een geluk en ook de jongeren van de groep komen meer zelfzeker over in hun rol. Iedereen groeit naarmate het einde van Shadow & Bone nadert met Freddy Carter die op de meest beloftevolle manier uit de serie komt. Tot slot binget Shadow and Bone als kwaliteitsvolle productie met special effects op het gepaste moment vlot dankzij zijn format van 50 minuten per aflevering / 8 afleveringen per seizoen en houden de vele twists in de wereld van de Shaduwvlakte de streamer bezig. Maar veel elementen uit vorige series op Netflix doen schaamteloos de revu.

Kortom, Shadow & Bone is weer veel van hetzelfde op Netflix. Wij vonden het vooral iets voor de fans van de boeken, gezien de materie moeilijk te volgen is.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter