De Oost recensie op Amazon Prime Video

De Oost recensie op Amazon Prime VideoDe Oost ****

Regie: Jim Taihuttu (Wolf, Rabat)

Met Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Jeroen Perceval, Abel van Gijlswijk, Coen Bril, Reinout Scholten van Aschat, Jim Deddes, Huub Smit,…

Speeltijd: 137′

Ga kijken als je hield van Oorlogswinter, Da 5 Bloods & Quo Vadis, Aida?

Het verhaal: Indonesië, 1946. Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim 100.000 anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Marwan Kenzari in De Oost recensie op Amazon Prime Video

Ons verdict: Er wordt in België vaak gelachen met het feit dat Nederland alleen maar met oorlogsfilms komt (het recente Slag om de Schelde wakkerde die discussie opnieuw aan). Een reflex dat we enigszins begrijpen, gezien Zwartboek & Oorlogswinter het niveau van de Nederlandse cinema al torenhoog heeft geplaatst. Maar met De Oost blaast er een nieuwe wind van ambitie doorheen het land van onze Noorderburen.

Martijn Lakemeier in De Oost recensie op Amazon Prime Video

Met De Oost neemt Nederland immers zijn eigen oorlogsverleden op de korrel of tenminste deze van de omstreden generaal Raymond Westerling wiens militaire divisie KST/DST executies uitvoerde op de lokale bevolking van Zuiden van het eiland Sulawesi die het niet meer eens was met de onderdrukking van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Met een budget van 6,6 miljoen euro krijgen we een meer dan behoorlijke oorlogsfilm door onze Noorderburen die de controverse niet ontwijkt (voormalige Nederlandse militairen zagen reeds gelijkenissen met de SS in de trailer). De Oost staat mooi naast de titanenfilms van Nederland hoewel het Zwartboek wel (Sorry Kenneth), maar Oorlogswinter niet overtreft in mijn persoonlijke ogen. De Oost is overigens de 3de samenwerking tussen Nederlandse acteur Marwan Kenzari (Old Guard, Aladdin) & regisseur Jim Taihuttu na Wolf & Rabbat en het duo dat duidelijk weet hoe ze met elkaar moeten samenwerken, maakt samen met Martijn Lakemeier de film. Een topprestatie van zowel beide hoofdacteurs als regisseur, maar ook complimenten aan de enige Vlaming in het gezelschap, Jeroen Perceval, die een geweldig Brabants accent opzet als priester. Zou dit een knipoog van de makers zijn naar Daens? Met een speelduur van meer dan 2 uur kan je jezelf al voorstellen dat De Oost niet vlot kijkt, maar hey, af en toe moet je lijden om naar Cinema te kijken en dat is De Oost wel. Tot slot nog even vermelden de makers op een leuke & creatieve manier met de geschiedenis omgaan om De Oost tot een einde te brengen.

Besluit: Met De Oost neemt Nederland zijn eigen oorlogsverleden op de korrel en daar kunnen we bij in België nog iets over leren. Vanaf vandaag beschikbaar op Amazon Prime Video België.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter