Dune *** 1/2
Regie: Denis Villeneuve (Blade Runner 2049 Blu-Ray recensie, Sicario, Prisoners, Arrival)
Met Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Babs Olusanmokun,…
Speeltijd: 145′
Ga kijken als je hield van franchises zoals Star Wars & The Matrix met een vleugje Game of Thrones.
Het verhaal: Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.
De settings: Het 78e Internationale Filmfestival van Venetië wordt georganiseerd door La Biennale di Venezia en regisseur Alberto Barbera. Het vindt plaats in het Lido van Venetië van 1 tot 11 september 2021 en heeft als doel om het bewustzijn te vergroten van de internationale cinema in al zijn vormen als kunst, entertainment en als industrie te promoten, in een geest van vrijheid en dialoog. Het festival organiseert ook retrospectieven en hommages aan belangrijke figuren als bijdrage aan een beter begrip van de geschiedenis van de cinema. Een tijdje terug pakte het groots uit met Joker en nu is het aan de buurt aan films zoals Dune, Spencer, Madres Paralelas & The Power of the Dog.
Ons verdict: Star Wars, Marvel,… zowat alle grote science fiction franchises in de handen van The Walt Disney Company kwamen tot een einde in het vorige decennium en dat creëert ruimte voor concurrenten om grote epossen tot stand te brengen. Eén van die bedrijven is Warner-Discovery die één van de grootste cineasten van de jaren 2000, Denis Villeneuve, aanstelde om een nieuwe franchise op poten te stellen rond Dune, de verhalen van schrijver Frank Herbert. Het tastte daarvoor diep in de buidel (165 miljoen dollar om exact te zijn) en het bespaarde niet op namen met een sterrencast van Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling & meer.
Nu, over de jaren heeft Hollywood zijn tanden al meermaals stukgebeten op het 6-delig schrijfwerk van Frank Herbert en het waren geen kleine namen. Regisseur David Lynch kreeg een flop op zijn handen in 1984 met zijn versie van Dune en ook Paramount heeft na heel veel zoeken zijn zoektocht naar een producent & regisseur moeten staken. Het toont al meteen het probleem met de Dune-franchise: er zitten zoveel elementen in het materiaal of het maar de vraag is om het zich verleent tot (drie- of vierdelige) film in plaats van bvb. een grootschalige televisieserie. Op zich geen probleem, want als Dune een succes wordt, zal Warner Bros. ongetwijfeld de Disney-tour opgaan en de franchise meermaals uitbreiden met series op HBO Max.
Villeneuve heeft daarom geen andere oplossing dan aan het werk te gaan zoals Zack Snyder met Batman vs. Superman & Justice League: Een metafilm opzetten. Een metafilm is een film die in sé niet echt een film is, maar eerder een grootschalig epos waar te weinig in wordt verteld en er continu gerefereerd wordt naar zaken die nog later in de franchise moeten komen of op één of andere manier nog meer aanbod moeten komen. Dat geeft Dune meteen zijn eerste probleem: De film is met zijn speelduur van 145 minuten zeer langdradig en wat je krijgt, doesn’t quite cut it yet. Maar de mythologie spreekt wel tot de verbeelding met spice, digitale schilden, mindcontrol, gigantische zandwormen & grootse beschavingen op verre planeten die smaken naar meer. Frank Herbert mag misschien de eerste zijn geweest om dit soort zaken neer te schrijven, Star Wars deed het hun enigszins al voor en met de verschillende huizen gaat het ook het succes van Game of Thrones achterna. De blockbuster Dune is op dat vlak niet origineel of vernieuwd te noemen.
Maar Denis Villeneuve blijft een meestercineast en haalt daarom zijn gekende werkmethode boven die hij al reeds gebruikte in Arrival & Blade Runner 2049: De beelden moeten voor zich spreken! En dat betekent heel wat adembenemende shots in Dune. No doubt is de cinematografie opnieuw om U tegen te zeggen en geeft het dat beetje meer dan de doordeweekse film op Netflix, maar Greig Fraser is geen Roger Deakins. Het kleurenpalet van Dune is daarom niet zo verslavend als een Blade Runner 2049. Ook de filmmuziek van Hans Zimmer is apart te noemen, hoewel zijn sketchbook wel beter & beter wordt naarmate je er naar luistert. Dat is ook zo in de film. En dat is op zich de apothose van onze Dune recensie: De franchise werd mooi gevestigd in deze eerste langspeelfilm, maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Ook voor de cast die in het algemeen zeer steriel overkwam op het grote scherm.
Kortom, Dune ontsnapt maar nipt aan een flop op het niveau van Waterworld, maar er is werk aan de winkel om deze franchise groots te maken. We zijn lichtjes ontgoocheld in dit prestigeproject van Denis Villeneuve.