Blonde ****
Regie: Andrew Dominik (Killing Them Softly, The Assassination of Jesse James)
Met Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson, Scoot McNairy, Sara Paxton, Garret Dillahunt, Lucy DeVito, Toby Huss, Xavier Samuel, Evan Williams,…
Speeltijd: 166′
Ga kijken als je hield van Judy, Pam & Tommy, Malcolm & Marie, Joker & Amy.
Het verhaal: Gebaseerd op de bestseller van Joyce Carol Oates, herdenkt Blonde het gecompliceerde leven van icoon Marilyn Monroe. De film vervaagt de lijnen van feit & fictie en verkent op kunstzinnige wijze de spanning tussen haar openbare en privéleven.
Ons verdict: Er vloeit tegenwoordig nogal wat inkt over filmproducties voor & door vrouwen alvorens ze verschijnen, MoviePulpers. Zo waren fans al niet te stoppen om geruchten te verspreiden rond Don’t Worry Darling en de mogelijke drama on set, ook Blonde was een onderwerp voor heel wat speculatie. Het begon allemaal met de opmerkelijke NC-17 rating, zowat ongezien in Hollywood gezien het nog een streepje erger is als R Rated en daarom door heel wat filmstudio’s wordt vermeden (een film mag dan maar pas vanaf de leeftijd van 17 jaar worden bekeken in de bioscoop). Om je een idee te geven, het is sinds 1995 geleden (respectievelijk Showgirls) dat deze rating nog werd gegeven aan een film die zo breed wordt verspreid. Netflix zal het een worst wezen en zoekt daarbij opnieuw de controverse op, hoewel het bedrijf wel tegen de regisseur zou gezegd hebben om het iets rustiger aan te pakken. De oorzaak van de zware KNT-rating lag volgens de MPA (Motion Picture Association) bij de seksscènes uit de film en deed meteen het geroezemoes op het filmfestival van Venetië 2022 nog meer oplaaien. Zeker als je dan weet dat hoofdactrice Ana de Armas er tegenop zou zien dat de beruchte scènes vandaag online zouden lekken op allerlei vulgaire websites. Trollen gooiden dan nog wat olie op het vuur door te klagen over het accent van de Cubaanse actrice die niet zou stroken met de reële stem van de Amerikaanse Norma Jeane uit Los Angeles, Californië.
Enfin, genoeg drama dus, maar wat is er nu echt van aan? Laat ons eerst beginnen met het opmerkelijkste: De cinematografie door de man achter heel wat Beyonce-clips Chayse Irvin zet Ana de Armas al meteen in een goed daglicht en zwart-wit tegenover kleurvolle beelden worden tactisch afgewisseld om te tonen wanneer het hoofdpersonage Marilyn Monroe is of Norma Jeane. Soms wordt er wat creatief mee omgegaan om het shot wat iconischer te maken, maar dat is wel de hoofdlijn. Regisseur Andrew Dominik bouwt iedere scène zeer perfectionistisch af met een gevoelige snaar die meermaals geraakt wordt in dit fictief verhaal rond de Amerikaanse popster door Joyce Carol Oates, maar zijn speelduur helpt niet om de film gemakkelijk te bingen hoewel de beelden zeer betoverend werken met hulp van de esoterische geluiden van Nick Cave & Warren Ellis waardoor de kijker bijna in een waas terecht komt. Ana de Armas is een blonde engel op het digitale scherm en toont dat de dame meer in haar mars heeft dan enkel haar lichaam te tonen in een film om erkenning te krijgen. Zonder twijfel haar beste prestatie ooit, mede dankzij ondersteuning door Bobby Cannavale & Adrien Brody. De NC-17 rating is in onze ogen wat te ver gezocht, gezien het meegaat met zijn tijd en de context van #MeToo probeert te verwerken in zijn plot. Mja, theoretisch gaat het soms wel naar het clandestiene toe, als je begrijpt wat ik bedoel. Tot slot is Blonde met zijn magistrale speelduur van 2 uur en een half al even zware koek als The Irishman. We raden aan om Blonde in 2 keer uit te kijken (voor & na het leven met Arthur Miller) om er ten volle van te genieten.
Kortom, Ana de Armas is een ware revelatie als Marilyn Monroe/Norma Jeane in Blonde dankzij het prachtige camerawerk van Andrew Dominik & Chayse Irvin.