Bedenker: Sara Leemans / Regie: Jan Boon (Wat Als)
Met Lize Feryn, Jelle De Beule, Ella-June Henrard, Charlotte Anne Bongaerts, Els Olaerts, Jade Mintjens, Nathan Bouts, Iwein Segers, Oscar Willem, Bert Janssens, Nathan Naenen, DJ Hakim Chatar, Eva Kamanda,…
Speeltijd: 8 afleveringen / 30 minuten per aflevering
Ga kijken als je hield van Couples Therapy.
Het verhaal: Maak kennis met de ‘Dansaertvlamingen’. Je kent ze vast wel, die ene millennial die denkt alles beter te weten en het niet kan laten dat met iedereen te delen. Of die 30-ers die maar niet kunnen zwijgen over die verre reis die ze ooit maakten. En dat liefst met een natuurwijntje in de hand.
Ons verdict: Vlaamse humor lijkt de laatste tijd op Vlaamse streamingdienst Streamz beter te boeren als onze Vlaamse boeren (get it, stikstofdebat?) en zo krijgen we na Nonkels & Couples Therapy de nieuwe Streamz-komedieshow Dansaertvlamingen van Vlaamse comedienne Sara Leemans die haar bekendheid kreeg via social media door grappige videootjes te posten onder de naam Dansaertvlamingen.
De televisieserie Dansaertvlamingen voelt dan ook meteen aan als een greatest hits van Leemans waarmee ze meermaals lacht met de stoten van de politiek correcte woke millenials & GenZ’ers van deze wereld. Dansaertvlamingen barst dan ook van de originaliteit en luidt terecht mee een soort nieuw tijdperk vol verwende mensen die gedicteerd wordt door een obsessie met mobiele telefoon, social media & realtime bevrediging. Echter laat het format van Dansaertvlamingen wat te wensen over, want de nieuwe Streamz-serie voelt als de zoveelste poging van de televisiewereld om shortform video te integreren in een televisiereeks met als referentie Benidorm Bastards, Wat Als? maar vooral Gaston & Leo. Beetje passé, nee? OK, als programmamakers naast zulke namen staan, zal het ego best strelen, maar ik vind het eerder een magere kopie van wat in de jaren ’80 uitgevonden werd en Dansaertvlamingen hoort eerder op social media dan op een streamingdienst. Het format van 30 minuten waarin alle straffe stoten getorpedeerd worden op de kijker voelt niet natuurlijk aan, alsook doet het de kracht van de humor wat verdwijnen. Social media-fimpjes komen immers sneller binnen, terwijl TV & film veel meer opbouw nodig heeft en daarmee wordt te weinig gedaan. Opbouw van aflevering naar aflevering bvb. had zoveel meer vruchten kunnen afwerpen. Tot slot kijkt Dansaertvlamingen ondanks zijn vluchtigheid niet zo vlot en konden wij niet zo lachen met de oppervlakkigheid van de sketches.
Kortom, Dansaertvlamingen heeft een hippe titel, maar de humor is verder wat flauw. Of misschien houden we er niet genoeg van om met onszelf te lachen? Oordeel zelf op Streamz vanaf overmorgen.