Augure ***
Regie: Baloji (Zombies)
Met Marc Zinga, Eliane Umuhire, Yves-Marina Gnahoua, Lucy Debay,…
Speeltijd: 90′
Ga kijken als je hield van Rebel & Cidade de Deus.
Het verhaal: Na jaren in België keert de jonge Congolese man Koffi terug naar zijn geboorteplaats Kinshasa om de complexiteit van zijn familie en zijn cultuur onder ogen te zien.
De setting: Cinefielen, op zoek naar een hartelijk filmfestival in het midden van de zomer? Dan is Sarajevo Filmfestival al jaren de bestemming voor de vakantiegaande filmliefhebber! De inmiddels 29ste editie van het Balkan filmfestival is in het land meer dan alleen maar een filmfestival met het bruisende nachtleven & andere artistieke kunsten dat al snel het voortouw neemt, maar de sfeer in de stad die in de jaren ’90 ettelijke jaren onder vuur kwam te staan tijdens zijn onafhankelijkheidsstrijd, is om van te smullen. Over de jaren heeft de MoviePulp-redactie al kunnen genieten van films in openlucht zoals Amy, Irrational Man & Quo Vadis Aida. En daar komt dit jaar o.m. Le Règne animal, Asteroid City, Augure & Kiss the Future bij! Op de #29thSFF brengt het programma “Omgaan met het verleden” authentieke verhalen naar voren over echte gebeurtenissen en personen die zich moedig verdiepen in de trauma’s van de recente geschiedenis. Via de True Stories Market wordt dialoog een brug naar persoonlijke getuigenissen, die inspiratie opwekken voor toekomstige filmprojecten. Het programma wordt ondersteund door de Friedrich-Ebert-Stiftung Foundation (FES). Master of Ceremony is dit jaar Lazar Dragojevic.
Ons verdict: MoviePulpers, de inzending van de Belgische delegatie voor het filmfestival van Cannes 2023 was wat minder ambitieus dit filmjaar. Eigenlijk stond er maar 1 film op de agenda en deze kleurde tevens een beetje lichtblauw, rood & geel (met een sterretje). Het was immers de allereerste Congolese inzending op het bekende Europese filmfestival, hetzij wel met financiering vanuit Wallonië & Nederland. Muzikant Baloji mocht zijn allereerste langspeelfilm brengen en dat is op z’n minst interessant te noemen…
…Want als muzikale artiesten beeldende kunst brengen, dan ligt de klemtoon nu eenmaal anders. Rapper Baloji is met Augure begonnen vanuit de personages en ging zelf zo ver door alle 4 personages (de protagonist, de zus, het bendelid & uiteindelijk de moeder) een eigen album te geven. Hun verhalen primeren en niet een centraal plot sort of say. Uiteindelijk komen de verhalen van Koffi, Tshala, de broer van Maya & mama Mujila op het einde allemaal samen in het verhaal van de moeder die de ware reden vertelt waarom haar zoon als tovenaar / heks verstoten werd naar Europa. De samenhang tussen de 4 subplotten is daarbij wat zoek, maar met wat interpretatie kom je er wel als kijker. Baloji brengt met Augure magisch realisme op pellicule en dat uit zich vooral in de klederdracht die soms bijzonder eclectisch is met momenten en de cinematografie door Joachim Philippe die dan weer wazig & mysterieus is. Augure is verder een interessante manier om de Afrikaanse cultuur op een andere manier te verkennen en daarbij te spelen met veel kleur, maskers & textiel zoals Beyoncé & Black Panther dit reeds deden. De harde realiteit wordt dan weer op een creatieve manier verdoezeld zoals Rebel dit ook deed. Tot slot heeft Augure nog een maatschappelijk kritisch kantje met het verhaal van de 2 bendeleiders die de strijd illustreert van de Congolesen tegen het dictatuur van Mobutu die als enige leopard print in zijn land mocht dragen. Toch mooi om te zien dat deze keer België niet de boeman is van de gewezen kolonie van Leopold II zoals dit wel was in Ritueel.
Kortom, het alternatieve Augure is een gewaagd experiment van artiest Baloji dat magisch realisme spreekt en bovenal mooi is.