Euphoria TV-recensie op Film Festival Oostende

Euphoria tv-recensie op het Film Festival van OostendeEuphoria *** 1/2

Bedenker: Sam Levinson (Assassination Nation, The Wizard of Lies) / Producer: Aubrey Drake Graham

Met Zendaya, Eric Dane, Sydney Sweeney, Storm Reid, Hunter Schafer, Maude Apatow, Angus Cloud, Barbie Ferreira, Hannah Nordberg,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van 13 Reasons Why & Requiem for a Dream.

Het verhaal: Rue is een vreemde eend in de bijt. Als rare tiener hoort ze nergens bij en haar drugsverslaving geeft haar al een zeer bijzondere status op school. Op een dag ontmoet ze de transseksuele Jules die haar zinloze leven overhoop gooit…

Bong Joon-Ho's Parasite recensie op Film Festival Oostende

De setting: Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers (met vallen en opstaan) een festival uitgebouwd met een eigen dynamiek. En dat sinds 2007, want Film Festival Oostende 2019 is aan zijn 13de editie toe. Het Filmfestival van Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de allerlei competities, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de enige echte Vlaamse filmprijzen in België. Sinds de start van het festival in 2007 is er zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper te bewonderen (o.m. Jean-Claude Van Damme, Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni) en dit jaar kunnen we rekenen op rekenen actrice Lynn Van Royen, die als Master voor FFO2019 geldt, maar ook Monica Bellucci, Koen De Bouw, Jan Decleir, Johan Heldenbergh & Veerle Baetens. Tot slot krijgen we dit jaar nog als openingsfilm The Best of Dorien B en als slotfilm Bastaard te zien op het Filmfestival van Oostende.

Euphoria TV-recensie op Film Festival Oostende

Ons verdict: Het succes van tienerreeksen zoals 13 Reasons Why op Netflix is HBO niet ontgaan en daarom komt het met Euphoria, de eerste tienerreeks op de populaire streamingdienst met niemand minder dan Spider-Man Far from Home-ster Zendaya in de hoofdrol. De serie kreeg vanwege de gevestigde HBO-kwaliteit al fans, maar het is vooral de controverse rond seks, drugs & geweld bij jongeren die Euphoria tijdens zijn lancering in de Verenigde Staten tot een ander niveau deed rijzen. In België was dit echter beperkt, maar met de lancering van de serie op het filmfestival van Oostende en een boeiend panelgesprek met Britt Valkenborghs tussen Vlaamse jongeren schatten we dat hier verandering in zal komen.

Zendraya in Euphoria tv-recensie op het Film Festival van Oostende

Met Fentanyl, dick pics, lapdansen voor de webcam, partnergeweld tussen jongeren, naakte fotoshoots met de beste vriendin & seksueel getinte Tinder meet-ups doet Euphoria een stevige poging om de jeugd van tegenwoordig aan te spreken en de vroege millenials die inmiddels ouders zijn even van hun stoel te blazen. Bedenker Sam Levinson gooit daarbij zijn levenswijsheid in de nieuwe serie, gezien de man een lange tijd met een drugsverslaving worstelde en zijn hele ziel in het personage Rue gooit. Maar het is niet de acteerprestatie van Zendaya & co die ons het meeste aansprak, het is vooral de unieke mis-en-scène met zijn combinatie van neonlicht & glitter die ons het meeste opviel. De intriges & karaktertekening van de personages zorgden bij ons als 80ies kids voor een mindere connectie wat niet wil zeggen dat we de kwaliteit van Euphoria niet inzien. Voor zijn doelgroep is het net zoals 13 Reasons Why een serieuze stap verder, vooral op vlak van editing die soms sterk doet terugdenken aan Big Little Lies.

Kortom, Euphoria is de serie voor tieners van het moment. Pik het mee op Telenet Play More of het Filmfestival van Oostende op zaterdag.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter