Het grote MoviePulp filmjaar overzicht 2009

inglourious_basterds-posterAvatar-posterstate_of_play_movie_poster

Het jaareinde nadert met rasse schreden, en dat betekent maar één ding: lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Zoals uit bovenstaande posters al blijkt was er bij de MoviePulp redactie verre van eensgezindheid over de strafste film van het jaar. In schril contrast tegenover vorig jaar toen de The Dark Knight unaniem werd verkozen, ziet de samengestelde top 5 er als volgt uit: Avatar (komt 3 keer voor in de respectieve lijstjes, zij het op zéér wisselende posities), en (allen komen 2 keer voor): District 9, Dossier K, Star Trek en Watchmen. Lees snel verder voor ons finaal verdict over het voorbije filmjaar en alvast veel cinematografisch plezier toegewenst voor het veelbelovende 2010.

Kenneth

TOP 10

1 Inglourious Basterds: Quentin Tarantino vindt zijn oude vorm terug, na de geflopte Grindhouse-film, met dit volstrekt uniek ‘tragikomisch’ oorlogsavontuur boordevol onvergetelijke dialogen, heerlijk bloederige geweldopstoten, en een ware revelatie in de vorm van Christopher ‘Col. Landa’ Waltz.
2 Public Enemies: Het kondigde zich aan als Heat in de jaren ’30. Het niveau van die ‘90s klassieker werd net niet gehaald, maar grootmeester Michael Mann leverde toch alweer een strakke misdaadthriller af, met subliem in beeld gebrachte vuurgevechten, en een glansrol voor Johnny Depp als John Dillinger.
3 Avatar: Niet de filmgeschiedenis-veranderdende- instant-klassieker die werd beloofd, maar James Cameron is wel degelijk TERUG met een onvergetelijk SciFi-spektakel met grensverleggende CGI, en het ultieme bewijs dat 3D méér kan zijn dan een gimmick voor ‘tekenfilms’.
4 Slumdog Millionaire: De grote slokop op de Oscars van dit jaar was een terechte winnaar, een emotionele kopstoot van een film, waarin de visuele pracht en praal en rauwe ellende van het huidige India hand in hand gaan, en regisseur Danny Boyle alweer een parel toevoegt aan zijn indrukwekkend palmares.
5 Watchmen: Vaak verguisde, en financieel redelijk geflopte, comic book movie voor en door volwassenen, waarin het visceraal geweld, de grootse ideeën en geniale dialogen van het scherm spatten. Na The Dark Knight en Sin City wellicht de strafste stripverfilming ooit.
6 Dossier K: Vakwerk van eigen bodem van de hand van Jan Verheyen, die met een bescheiden budget van ‘maar’ 5 miljoen € zowaar vele Amerikaanse actiethrillers het nakijken geeft, dankzij een verbluffend knappe cinematografie, en een goeie mix tussen bekende Vlaamse acteurskoppen en uitmuntend acterende nieuwkomers uit Oost-Europa.
7 The Hurt Locker: Bijna 20 jaar na Point Break bewijst Kathryn Bigelow dat zij nog steeds dé beste actieregisseuse ooit is met deze geweldige oorlogsthriller over de bomdsquad in Irak, en de nagelbijtende omstandigheden waarin zij hun job uitoefenen.
8 District 9: Was dé hype op het internet, en deed ook uitstekende business aan de box-office. Een uitgekiende mix tussen sociale kritiek, hommage aan klassieke SciFi, en bovenal knallende actie duidelijk geïnspireerd op (game-)shooters als Halo en Modern Warfare.
9 Star Trek: JJ Abrams schenkt nieuw leven aan een doodgewaande franchise, met een welhaast perfecte blockbuster die op vele vlakken zelfs de originele Star Wars saga naar de kroon steekt. Op naar de volgende!
10 Terminator Salvation: Reikt nog niet aan de voetzolen van de originele Terminator-films van James Cameron, maar is wel pakken better dan deel 3, en kan bogen op enkele knappe actiescènes, nieuwe (de ‘mototerminators’) en oude terminator-modellen (digital arnie), én Sam Worthington in grote doen.

Op DVD bovendien intens genoten van nieuwe seizoenen van Mad Men, Entourage, Curb Your Enthusiam, Dexter en Californication, sterke finale reeksen van The Shield en Battlestar Galactica, én bovenal de onmetelijke straffe mini-serie Generation Kill. De hoogconjunctuur in de Amerikaanse TV-fictie is -10 jaar nadat The Sopranos de renaissance inzette- duidelijk nog niet voorbij.

FLOP 3

1 The Spirit: Terecht grandioos geflopte, flauwe rip-off van zijn eigen Sin City, die aantoont dat Frank Miller, ondanks de indrukwekkende, maar compleet overacterende, cast, beter zo snel mogelijk de regisseursaspiraties opdoekt, en terug de tekenpen ter hand neemt, zodat hij de wereld in de toekomst bespaart van deze doffe en barre hoop cinematografische ellende. Verdient eigenlijk zelfs een plaats tussen de slechtste films aller tijden!
2 Crank 2: De makers van de al redelijk geschifte, maar best geslaagde, eerste Crank film wilden zichzelf overtreffen, maar gaan al na 5 minuten uit de bocht in deze compleet zinloze en hersenverlammende film die enkel zal gesmaakt worden door smaakloze ADHD-ers.
3 Jennifer’s Body: De posters en trailers beloofden een sexy horrorfilm, maar we kregen lauwe, bloed- en tietenloze en bovenal slecht opgewarmde kost zonder een grammetje spanning, boordevol lame-ass dialogen, enkel geschikt voor consumptie door 14jarige gibbertrutten en Megan Fox geobsedeerden, van wiens body we trouwens véél te weinig te zien krijgen. #Fail!

Steve

TOP 10

1 Avatar: James Cameron keert twaalf jaar na Titanic terug met een sciencefiction annex fantasiespektakel zonder weerga. Baanbrekend, verbluffend en letterlijk ongezien! Kortom, een comeback om U tegen te zeggen. Welcome back Jim!

2 Star Trek: Een Trek-film in mijn top tien? Had men me dit vorig jaar verteld en had ongetwijfeld is hard gelachen. Toch is J.J. Abrams er in geslaagd om een vlotte en dynamische scifi-prent te maken – vol geslaagde humor en spektakel – dat zowel de fans van eerste uur zal aanspreken, maar duidelijk ook openstaat voor nieuwe kijkers.

3 Up: Welke studio kan een boeiende film maken over een oude, knorrige man die zijn huis laat wegvliegen met kleurige ballonnen? Juist, Pixar natuurlijk! De wondermooi stille montage alleen al is ongetwijfeld goed voor opnieuw een Oscar.

4 Eden Lake: Debutant James Watkins laat zien dat niet alleen de Fransen een patent hebben op grimmige en furieuze horror. Deze Britse horrorprent is razend actueel, schokkend en vooral bijzonder intens. Niet voor doetjes dus!

5 Dossier K: Jan Verheyen kreeg de ondankbare taak om de grote schoenen van Van Looy op te vullen en maakt een verrassend geslaagde opvolger van De Zaak Alzheimer. Met zijn geheel eigen stijl leverde de cineast met het brilletje een strakke, spannende en actievolle policier die zich gerust kan meten met buitenlandse tegenhangers!

6 Drag Me To Hell: Sam Raimi bewijst dat hij nog steeds geweldig is in het maken van heerlijk eigenzinnige horror, met een vettige knipoog. En dat voor een budget waar de lunchpauze van Spider-Man amper mee betaald kan worden!

7 The International: Een ijzingwekkend spannende thriller, met Clive Owen en Naomi Watts in goeden doen, die beschamend genoeg over het hoofd werd gezien door het grote publiek. Tom Tykwer kruid het geheel met enkele erg spectaculaire actiescènes die de kers op de taart vormen.

8 The Last House on the Left: De remake van de gelijknamige horrorklassieker uit ’72 is een robuuste, intrigerende en strak opgebouwde wraakthriller die het origineel ruimschoots overklast. Het acteerwerk is prima en laat u vooral niet verrassen door de verstikkende sfeer en messcherpe spanning. Zelden kroop deze horrorliefhebber zo op het puntje van zijn stoel!

9 Frit Vilt II: De debuterende Mats Stenberg bewijst opnieuw dat sommige sequels beter kunnen zijn dan het origineel en levert een razend spannende horrorfilm af. Deze sequel bevat genoeg rauwe kracht om de film net dat scherpe randje te geven dat het origineel uit 2006 miste.

10 District 9: Terwijl Michael Bay met honderden miljoenen budget enkel maar een absolute drol kan afleveren, maakt Neill Blomkamp een sciencefictionprent met een fractie van het Transformers-budget die inventief, volwassen en vooral verbluffend spectaculair is.

FLOP 3:

1 Transformers: Revenge of the Fallen: De eerste lijkt bijna op Citizen Kane naast dit infantiele vehikel vol warrige CGI en beschamend debiele humor

2 The Unborn: Een flauw excuus van een horrorfilm, compleet gespeend van spanning, een fatsoenlijk plot en degelijke speciale effecten.

3 Brüno: Waar Borat scherp en gevat was, is Brüno helaas flauw, ongrappig en hier en daar zelfs ronduit onprettig.

Dax

TOP 10

1 State of Play: Beste scenario en acteerprestaties van het jaar
2 Watchmen: Prachtige uitwerking van een klassieker van een graphic novel
3 Knowing: Alex Proyas verrast met deze mysterieuze scifi film van het jaar
4 This Is It: Een legende aan het werk … Meer uitleg nodig?
5 The Curious Case of Benjamin Button: boordevol sterke citaten en opvallend filosofische twisten
6 Avatar: Mooiste CGI en design van het jaar, gewoonweg verbluffend
7 GI Joe: De actiefilm van het jaar
8 Gamer: best uitgewerkt concept van het jaar
9 Surrogates: tof concept rond virtuele werelden en realiteit
10 The Hangover: beste komedie van het jaar

FLOP 3

1 Drag me 2 Hell: totaal ongeloofwaardige effecten
2 Jennifer’s Body: Hoe kan je zo een mislukte film maken met Megan Fox erin?
3 Paranormal Activity: Booooooooooooooooooooring !!!

Commentaar? Iets aan toe te voegen? Laat het ons zeker weten!



Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter