UITGETEST: TADAAM TV-app door Telenet

TADAAM logo

In alle stilte lanceerde Telenet onlangs een disruptive telecomaanbod met de naam TADAAM en dankzij onze goede vrienden bij Telenet kregen we als één van de eerste een kijk op de nieuwe streamingapp van TADAAM. De nieuwe spin-off dat een resultaat is van een groep Telenet-ingenieurs heeft een eenvoudige filosofie: zowel je thuis als je televisie verbinden via het mobiele netwerk. Geen kabels, geen contract, geen techniekers. Directe verbinding met de wereld. En omdat innovatie een belangrijke waarde is bij Telenet, heeft TADAAM de vrijheid om te experimenteren met technologieën en bedrijfsmodellen met volle steun van de groep. Maar de nieuwe dienst is enkel zo goed als de applicatie dat het ter beschikking heeft voor zijn gebruikers. Wij beantwoorden de nakende vragen: Hoe goed is de nieuwe TADAAM-applicatie van Telenet? Hoe werkt de TADAAM TV-app van Telenet? Wat kan je er allemaal uithalen? Lees hier onze mening over de allernieuwste TADAAM-app hier!

Wat is TADAAM?

TADAAM installatiebox

Laat ons eerst nog eens even herhalen wat TADAAM is. TADAAM is internet & televisie over het mobiele netwerk van Telenet (dus geen coax- of telefoonkabels) met het idee dat er geen kabels & techniekers meer nodig zijn om tot installatie te komen. Het is bovendien een snelle internetverbinding van max. 30 of 50 Mbps (download & upload) die je overal kan volgen met een ongelimiteerde downloadlimiet maar wel een vertraging na 300GB wat voor de meer veeleisende streamer meer dan voldoende moet zijn (ondertekende die heel wat streamt via Netflix, Prime Video, VRT Nu, VTM Go en meer zit rond de 350 GB per maand). Geen digicoder meer, TADAAM heeft een app voor Android & iOS die toegankelijk is op allerlei mediaplayers zoals Apple TV, Xiaomi Mi Box, MiniX Neo, NVIDIA TV-mediaplayers en ga zo maar verder. De app kan ook perfect op smartphones geïnstalleerd worden. Vanwege de toegankelijkheid met een app is er (momenteel) nog geen airplay mogelijk. Afhankelijk per pakket kan je met 1 of 3 apparaten tegelijkertijd televisie kijken. Het enige dat je nodig hebt voor TADAAM zijn 2 stekkers. Eén om de modem aan te sluiten en een andere om de tv-box aan te sluiten. Voor alle duidelijkheid, TADAAM is geen on demand streamingdienst, je kan er zo’n 30-tal televisiekanalen bekijken en de televisieprogramma’s die je kan bewaren onder je favorieten kan je dan bekijken binnen de 60 dagen. De prijs voor de dienst is aan 40 tot 50 euro per maand zeer competitief, want in se betekent dat je maar een 5 euro per maand betaald om televisie te kijken.

Hoe werkt de TADAAM-app?

TADAAM-interface-homepage

De TADAAM TV-app is simpel & eenvoudig in gebruik vergelijkbaar met de televisie-applicaties die we gewend zijn van Telenet & Proximus op de digibox of digicorder. De mediaplayer of smartphone krijgt een zeer centrale plek in het televisie kijken om gemakkelijk te switchen tussen lineair, on-demand max. 60 dagen of on-demand streaming via TADAAM, Netflix, Amazon, Apple TV+ & binnenkort Disney+. Zap dus met andere woorden gemakkelijk tussen live & on demand via een Apple TV. De app van TADAAM ontgoochelt in eerste fase overigens niet. De hoofdnavigatie is zeer gebruiksvriendelijk met in Ontdekken een selectie van kanalen & programma’s die dagelijks aanpast wordt, maar tot op heden zien we niet veel machine learning & algoritmes aan het werk om content op maat te tonen. Onder Mijn TV kan je de programma’s bekijken die je als favoriet hebt geïndiceerd zoals De Twaalf, De Kinderen van het Verzet, Auwch_, Geub, Temptation Island VIPs,… en deze kan je dan tot 60 dagen terug bekijken.

Wat zijn de voordelen van TADAAM?

So what, what’s the big deal? Als zogenaamde “cord cutter” heb ik persoonlijk altijd een hekel gehad aan de manier waarop grote telecombedrijven bepaalden welke content ik waar en wanneer moet consumeren. Die vrijheid is er nu eindelijk met TADAAM voor televisie te bekijken en Vlaamse-content te consumeren, want Netflix & Amazon geven je deze vrijheid in zekere zin via hun apps met films & series in hun aanbod.

De vrijheid & flexibiliteit van TADAAM heeft heel wat voordelen. Zo kan je op trein perfect wat televisie kijken (je hebt overigens geen BASE of Telenet nodig om de app te gebruiken) en als je op vakantie gaat, neem je televisie van thuis mee met lichte mobiele telefoons & tablets. Mobiliteit is dus een plus in tijden waarin er zoveel content te zien is op allerlei internationale & lokale streamingdiensten. Ondersteuning voor Chromecasts & Wireless Display-adapters moet nog wel volgen, wat momenteel een minpuntje is op dat vlak. De TADAAM-app werkt op het vlak van snelheid & interactiviteit wel een stuk beter als de Yelo TV-app op zowel iOS- als Android-devices, op hetzelfde niveau als de YUGO-app. Echter hebben we al een aantal keer gehad dat de app bleef happeren op Apple TV.

Loopt TADAAM achter tegenover Netflix?

Toch wel een serieus stuk. Je kan dus niet helemaal on demand kijken en tot op heden kan je geen series of films downloaden en offline op jouw telefoon opslaan zoals Amazon Prime Video & Netflix dat wel kunnen. Uiteraard kan je Netflix- & Prime Video-series & -films niet bekijken via de TADAAM TV-app, tenzij televisiekanalen zoals Een, Canvas, Q2, VTM, VIER, VIJF, ZES, CAZ, etc. de serie of film hebben aangekocht en zelfs dan kan je de content net zoals bij STIEVIE maar 60 dagen terug bekijken.

 


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter