MoviePulp App Store logo 2020

Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2020

Nieuwe Tenet 2020 logo

 

Dat 2020 een filmjaar in mineur was, mag geen understatement gezien de coronacrisis het mes door heel wat filmreleases haalde dit jaar. Maar in termen van cinema bracht het begin van het jaar al heel wat toppers zoals The Gentlemen, Little Women & 1917, terwijl The Invisible Man en uiteraard Tenet & Antebellum het jaar mooi afwerkten. 2020 is ook het jaar dat televisieseries aan kracht verliezen tegenover film, gezien de kwaliteit op stream toch beduidend lager lag dan andere jaren. Zoals ieder jaar presenteren we (ondanks de COVID-19 heisa)… Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht – editie 2020 door MoviePulp and other fiction-founders Dax Vercauteren & Kenneth Peeters!

DAX

De 2de helft van filmjaar 2020 stelde ons vanwege de slappe beslissingen van Amerikaanse distributeurs & Belgische beleidsmakers stevig teleur. Daarom zal je zien dat nagenoeg alle titels in de eerste helft van 2020 uitblonken, terwijl de films in de 2de helft van het filmjaar 2020 stevig teleurstelde in mijn ogen. Biased? Misschien wel. But here goes nothing: 

TOP 10 FILMS

  1. Tenet *****
  2. The Gentlemen *****
  3. Little Women *****
  4. 1917 **** 1/2
  5. The Invisible Man ****
  6. Antebellum ****
  7. Swallow ****
  8. The Racer ****
  9. Official Secrets ****
  10. Bad Boys for Life ****

Hebben we ook van genoten: Bloodline, Greenland, Borat 2, Jojo Rabbit, Falling, Diego Maradona, Druk, Jumbo, Soul, Dark Water, Pinocchio, Sergio, Mosul, Coffee & Kareem, Balle Perdue, Escape from Pretoria, Bombshell, All of Us, Line of Duty, Just Mercy, Blindspotting, Kom hier dat ik u kus, Judy, Bloodshot, Der Fall Collini, Enola Holmes, Hamilton, Black Beauty,…

Alle recensies kan je hier teruglezen.

 

FLOPS

TOP 10 SERIES

 1. The Mandalorian S2 *****
 2. The Servant S1 *****
 3. Westworld S3 **** 1/2
 4. The Mandalorian S1 **** 1/2
 5. Cheyenne et Lola **** 1/2
 6. The Crown S4 **** 1/2
 7. De Bende van Jan de Lichte **** 1/2
 8. Homecoming S2 ****
 9. Tales from the Loop S1 ****
 10. The Boys S2 ****

Hebben we ook van genoten: Sex Education S2, Lovecraft Country S1, Fair Trade S1, Queen’s Gambit, Hunters S1, Altered Carbon S2, The Third Day S1,  Treadstone S1, Ares S1, You S2, His Dark Materials S1 & S2, Emily in Paris S1, The Undoing,…

Alle recensies kan je hier teruglezen.

 

KENNETH

Lijstjestijd, na wat het grootste k*tjaar moet zijn in de (westerse) wereld sinds pakweg 1945, het is voorwaar géén makkelijke opgave. Tijdens en tussen de verschillende lockdowns bekeek ik vooral topreeksen als The Mandalorian (Disney+), Fair Trade (Streamz), De Bende van Jan De Lichte (Streamz), Yellowstone (Streamz), Years and Years (gewoon op TV) en The Crown (Netflix); en herontdekte ik klassieke tv reeksen als The Sopranos (Blu-Ray), Matroesjka’s (Blu-Ray) en Seinfeld (remastered op Amazon Prime). Ondergetekende zag dan ook met moeite 10 nieuwe films in het vermaledijde 2020, maar voorwaar een poging. En op naar beter – ergens in 2021.

TOP 10

 

 • Tenet (VOD)

Het finale verdict volgt wellicht na een tweede visie op Blu-Ray ergens deze kerstvakantie. Maar hoewel géén Nolan grand cru wegens te lang en net iets té onnodig ingewikkeld gemaakt, is en blijft dit wel overdonderende cinema met grote C, met scènes waar uw gat van openvalt van verbazing. Leg Tenet nu onder je kerstboom indien nog niet het geval.

 • Bad Boys 4 Life (Bioscoop & Blu Ray)

In een normaal (film)jaar had ik deze afgedaan als wat ie is: een -door 2 Belgen- vakkundig gemaakte en retestrakke actiekomedie voor én door kinderen van de jaren ’90, maar meer ook niet. Anno 2020 is het (China even nagelaten, red.) dé best bekeken prent van het jaar én de laatste keer dat ondergetekende schaamteloze popcorn-pret beleefde in de bioscoop – in onschuldiger tijden.

 • The Trial of the Chicago 7 (Netflix)

Wat mij betreft de meest voldragen Netflix release van 2020. Géén Aaron Sorkin voor de eeuwigheid zoals het gelijkaardige A Few Good Men, maar wel een oerdegelijk rechtbankdrama vol klasbakken op de affiche. Kreeg nog extra gewicht door z’n release in volle Amerikaanse verkiezingsstrijd.

 • 21 Bridges (Blu Ray)

Misschien wel de strafste film van de schielijk overleden Chadwick Boseman (sorry not sorry, Marvel fanboys, red.). Een klassieke en (relatieve) big budget politiethriller waar letterlijk géén grammetje vet aan zit. Zo worden ze zelden nog gemaakt.

 • Torpedo (Blu Ray)

 Ja, technisch uit 2019 maar toen schaamtelijk gemist in de bioscoop deze heerlijke Vlaemsche mix van Inglorious Basterds en Das Boot. Zelden is er met weinig budget zoveel filmisch plezier gemaakt. 

 • Yummy (Streamz)

(Uit 2019 – zie ook 5)) Zalig gory zombiefilm van eigen bodem. Entertainender dan de laatste 5 seizoen van The Walking Dead samen.

 • Greenland (VOD)

Eentje die in eender welk ander jaar allicht niet in de top 10  was geraakt. Maar toch is deze Greenland een verrassend ingetogen -én in de eerste helft realistische- rampenfilm met Butlet en co in goeie doen. Wie nog last-minute iets zoekt voor onder kerstboom kan het slechter treffen.

 • Spenser Confidential (Netflix)

Bokst net als 7) net iets boven z’n gewicht maar deze zoveelste samenwerking van Peter Berg en Mark Wahlberg ademt pure R-rated fun. Dikke hit op Netflix en wij hopen stilletjes op een sequel.

 • The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone (Blu Ray)

Ja de wijzigingen waren nét iets minder ingrijpend dan de trailers deden vermoeden, en je zou het ook een schaamteloze cash grab kunnen benoemen, maar toch hulde aan Coppola en co om me deze deel 3 te doen herbekijken en me zo -met weinig moeite- te overtuigen de ganse onovertroffen trilogie nog maar eens in de speler te duwen. Cinema voor de eeuwigheid.

 • You Don’t Noomi (VOD) – Iron Fists and Kung Fu Kicks (Netflix) – In Search of the Last Action Heroes (VOD)

Een trio fabelachtige filmdocumentaires die respectievelijke hulde brengen aan Showgirls (beste woordspeling van het decennium in de titel trouwens, red.), Hong Kong Kung Fu films én de hoogdagen van de macho actiecinema in de jaren ’80 en ’90. Speur ze op en geniet!

Ook in meer of mindere mate van genoten: Borat 2, Unhinged, The Gentlemen, Coffee & Kareem, Uncut Gems, Motherless Brooklyn, Black and Blue, Jay and Silent Bob Reboot, The Good Liar, VFW, The Old Guard, Irresistible, Bronx, Fatman.

 

FLOPS

Vielen tegen (vs. hooggespannen verwachtingen):

 • Mank
 • 1917
 • Extraction

Zowat héél het filmjaar is geflopt om de welgekende redenen, maar toch nog even speciale aandacht voor Star Wars IX: The Rise of Skywalker (die ik miste eind 2019, en achteraf bekeken niet rouwig om, red.). Hoe ze er met zoveel talent voor en achter de camera, én als productiebudget het bruto binnenlands product van een klein land, in geslaagd zijn om zulk een affreus gedrocht af te leveren blijft mij een raadsel. Een schoolvoorbeeld van hoe een veelbelovend begonnen trilogie compleet naar de knoppen te helpen. All hail Mando om dit zéér recent enigszins recht te zetten, en ons terug a new hope te geven. We kunnen het gebruiken!

 

TOP 3 SERIES 10

We zeiden het al reeds in de intro, maar hierbij nogmaals in lijstjesvorm:

 • The Mandalorian seizoen 1 & 2 (Disney+)
 • Fair Trade (Streamz)
 • De Bende van Jan De Lichte (Streamz)
 • Yellowstone (Streamz)
 • Years and Years (gewoon op TV)
 • The Crown (Netflix)
 • The Sopranos (Blu-Ray)
 • Matroesjka’s (Blu-Ray)
 • Seinfeld (remastered op Amazon Prime)

 

Namens de hele MoviePulp.be-redactie, probeer toch nog een beetje te genieten van de feestdagen in en met bubbels!!

 

Dax & Kenneth

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.