Must-see televisioneel kijkvoer (week 14 – 2010)

Vorige week hebben we deze rubriek overgeslagen wegens weinig tot niets te melden, maar dat maken we meer dan goed met (onder meer) een quatriumviraat filmklassiekers pur sang.

Must-see

American Gangster***** (3/4 – 21u20 – 2BE): In TV-prémière, deze superieure misdaadthriller van grootmeester Ridley Scott over the rise and fall van Frank Lucas, zonder enige twijfel de meest beruchte zwarte gangster die Amerika ooit gekend heeft, en de politieman die hem ten val bracht. Met glansrollen voor Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Idris Elba, RZA, RZA, Ted Levine, Carla Gugino en zo vergeet ik er nog wel een paar. Eén van de strafste brokken cinema van de laatste 10 jaar. Kijken is een must!

Gladiator***** (2/4 – 20u50 – 2BE): Opnieuw Ridley Scott, opnieuw Russell Crowe en opnieuw een klassieker. De cinematografische heropstanding van het historisch epos met dank aan de meesterlijke regie van Scott, een onvergetelijke rol van Crowe, een nevencast tot de nok gevuld met klasbakken (Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi en Djimon Hounsou), tijdloze CGI, verschroeiende gevechtsscènes in de arena, geniale muziek van Hans Zimmer, en bovenal een dijk van een wraakverhaal waarvan de emotionele climax -ondergetekende alvast- ook na de elfendertigste kijkbeurt nog steeds een krop in de keel bezorgt. Nog steeds dé beste film van de 21ste eeuw!

Heat***** (5/4 – 00u10 – BBC2): Onvervalste jaren ’90 misdaadklassieker van Michael Mann met Robert De Niro als professionele crimineel die leeft volgens een stricte erecode, en Al Pacino als de nietsontziende flik die hem op de hielen zit. In de bijrollen herken je onder meer Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Wes Studi en Dennis Haysbert. De shoot-out na de finale bankoverval blijft ook na 15 jaar ononvertroffen in stylisme, soberheid, efficiëntie en viscerale spanning. Heerlijke cinema!

Michael Clayton***** (7/4 – 21u15 – Canvas (HD)): En het blijft maar recente classics regenen deze week. Vierde in de rij is deze Michael Clayton, een ’00s variant op de jaren ’70 paranoia-thriller stijlvol verfilmd door Tony Gilroy, en met George Clooney in waarschijnlijk dé rol van zijn (toch al redelijk imposante) carrière. Volwassen filmvoer!

Ook zéér de moeite:

The Quick and The Dead**** (3/4 – 00u20 – VTM (HD)): Entertainende variant op de Spaghetti-western van Sam Raimi, die vooral opvalt door de massa sterren op de affiche: Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe en de piepjonge Leonardo DiCaprio.

National Treasure: Book of Secrets*** (3/4 – 21u15 – VT4): Het blijft een geschiedenislesje voor domme Amerikanen, maar deze sequel op de Indiana Jones van de ’00s is toch al een flinke stap vooruit op het origineel. Nicolas Cage is nog steeds miscast, maar Jon Voight, Helen Mirren, Ed Harris en Harvey Keitel zorgen voor een vleugje klasse in deze doordeweekse avonturenfilm.

Sons of Anarchy (8/4 – 23u05 – 2BE): Fonkelnieuwe reeks over een stoere motorbende met karakterkop der karakterkoppen Ron Pearlman. Van één van de schrijvers van het fabelachtige The Shield, en één van de producenten van het nog sterkere, The Sopranos. Wij zijn meer dan benieuwd!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.