Nieuw op TV: Spartacus Gods of the Arena

In de VS gooit opvolger Spartacus Vengeance momenteel hoge ogen, bij ons zendt 2BE (vanaf zondag 4 maart omstreeks 22u20) eindelijk de voorganger Spartacus Gods of the Arena uit. Laat de titel je evenwel niet misleiden, ‘Spartacus’ is in deze prequel nog in geen velden of wegen te bespeuren. Wat je wel opnieuw krijgt zijn liters bloed, bloot lillend vlees, en Romeinse intriges. Even subtiel als een stamp in je kloten, maar er zijn weinig televisiereeksen die evenveel adrenaline en andere opwinding veroorzaken. Te bekijken wanneer de kindjes naar bed zijn!

Continue reading Nieuw op TV: Spartacus Gods of the Arena


Stomme film wint Oscar, Rundskop grijpt naast de prijzen

In alweer een oersaaie marathon-uitzending zijn afgelopen nacht de Oscars uitgereikt in Hollywood. Grote overwinnaar met 5 beeldjes (waaronder beste film, regisseur, en acteur) is de Franse ‘stomme’ film, The Artist. Of dit terecht is, weet ik niet. Net als meer dan 95% van de bioscoopgangers heb ik deze ode aan de cinema zonder geluid nog niet gezien. Wat wel vaststaat is dat de concurrentie redelijk zwak was, toch zeker bij de genomineerden voor ‘beste’ film. The Help, Extremely Loud & The Three of Life zijn zelfs archislechte films. Waarom vele betere prenten als The Ides of March, The Girl With The Dragon Tattoo, Warrior, en Drive zelfs geen nominatie kregen, zal wel voor altijd een raadsel blijven? De andere ‘grote’ winnaar was Hugo van Martin Scorsese met 5 ‘technische’ Oscars. En ja deze kinderfilm/filmgeschiedenisles zag er ook verbluffend uit, maar de prijs voor beste visuele effecten had toch beter naar Rise of the Planet of the Apes gegaan voor het revolutionaire motion capture werk. Beste actrice werd -geeuw- Meryl Streep voor haar rol als Margaret Thatcher in het zwakke The Iron Lady. Niemand zal ontkennen dat Streep een sterke actrice is, maar de verdiende winnaar had zonder enige twijfel Rooney Mara geweest voor haar glansprestatie als Lisbeth Salander. Onze eigenste Rundskop (Bullhead) viel zoals te verwachten naast de prijzen. Beste buitenlandse film werd het Iraanse echtscheidingsdrama A Separation. Ook in deze categorie ontbreken straffe brokken cinema als het Braziliaanse Tropa De Elite 2, het Japanse 13 Assassins, en zeer zeker het Zuid-Koreaanse The Man From Nowhere. Maar goed, moge Michael R. Roskam en Matthias Schoenaerts uit hun nominatie een internationale carrière uitputten van het kaliber Paul Verhoeven/Rutger Hauer. Het is ze van harte gegund. De volledige lijst met winaars en genomineerden vind je hieronder.

Continue reading Stomme film wint Oscar, Rundskop grijpt naast de prijzen


Wrath of the Titans trailer

Onnozel maar spectaculair, zo kunnen we deze trailer voor Wrath of Titans nog het best omschrijven. Zeggen dat onze verwachtingen laaggespannen staan, is een understatement van formaat. Voorganger Clash of the Titans was -ondanks de hoge box-office- een gigantische sof. Regisseur Jonathan Liebesman stelde vorig jaar nog vriend en vijand teleur met het uiterst zwakke Battle Los Angeles. Voor de volledigheid geef ik nog mee dat Sam Worthington, Liam Neeson en Ralph Fiennes opnieuw van de partij zijn. Wrath of the Titans is bij ons te zien vanaf 28 maart.

Continue reading Wrath of the Titans trailer

Spartacus-acteur als John McClane Jr. in Die Hard 5

Dat Die Hard 5 (A Good Day To Die Hard is de officiële titel, red.) in februari 2013 in zalen komt, en dat Bruce Willis deze keer keet gaat schoppen in Moskou was al een tijdje bekend. Wat nog niet vaststond is wie z’n zoon, John McClane Jr., zou vertolken. Die kogel is nu door de kerk. Die eer gaat naar Jai Courtney (vooral bekend als Varro uit de TV reeks Spartacus). Courtney versloeg in de casting veel bekendere namen als Ben Foster en Paul Walker. Er gaan zelfs geruchten dat McClane Jr. (Courtney dus) op een dag de franchise zou overnemen van Good Ol’ Bruce. Dat lijkt ons dat weer een bijzonder slecht idee. Of de vijfde Die Hard opnieuw een R-rating (kinderen niet toegelaten) meekrijgt staat nog niet vast. Maar ik zou er niet op hopen. Misschien moeten ze hierna eens denken over een TV adaptatie op pakweg HBO? Strike Back bewees onlangs dat een ouderwetse actieknaller ook in seriële vorm kan werken, en op de Amerikaanse kabel zijn ze -in tegenstelling tot in de bioscoop- lang niet vies van een volwassen streep geweld en scheldproza! Hopelijk leest er een Hollywoodbons mee?

 

The Raid US trailer

Een keiharde, uitzinnige orgie van geweld die het strafste uit Hard-Boiled, Ong-Bak, en Die Hard biedt, zo wordt The Raid ongeveer omschreven in de internationale vakpers. Het moge duidelijk zijn dat deze Indonesische (!) actieknaller één van de meest veelbelovende films van het jaar is. The Raid verschijnt binnen een maand in de Amerikaanse zalen. In de lage landen moeten we wachten tot september godbetert (wanneer de film in de rest van de wereld wellicht al op DVD uit is). Fucking filmdistributers, en dan maar klagen over illegale downloads! Wij willen deze zien, nu, en op het witte doek, waar dit soort cinema thuishoort!

Continue reading The Raid US trailerGet The Gringo trailer

Sekssymbool en bonafide actieheld (Lethal Weapon, Mad Max) in de ’80s, superster en topregisseur (Braveheart) in de ’90s, en tot midden jaren ’00 nog altijd één van de machtigste én rijkste mensen in Hollywood (The Passion of Christ), Mel Gibson was het allemaal en meer. En doch, de voorbije jaren kwam hij alleen nog maar in het nieuws als hoofdrolspeler in privéschandelen die groots werden uitgesmeerd in de ‘boekskes’. Een paar foute uitspraken maakten Gibson tot een paria die zelfs niet meer welkom is op events als de Oscars. Desondanks ziet zijn nieuwste film (alhoewel nieuw, de opnames dateren al van 2010, red.), er een meer dan vermakelijke B-actieknaller uit. Get The Gringo (How I spent My Summer Vacation, alternatieve titel, red.) gaat ook bij ons meer dan waarschijnlijk straight-to-disc in de loop van 2012. In ieder geval is Gibson meer dan rijp voor een rolletje in The Expendables 3. Stallone zou er trouwens goed aan doen om hem ook de regiestoel aan te bieden, het zal dan snel gedaan zijn met dat gemekker over een ‘kinderen toegelaten’ rating. Daar doet Mad Mel niet aan mee!

Continue reading Get The Gringo trailer

Dark Tide trailer

Halle Berry mag dan zowat de best geconserveerde 45jarige MILF op deze planeet zijn, met de carrière van de voormalige Oscarwinnares gaat het niet goed. Nog niet zo lang geleden schitterde ze in Bondfilms en de X-Men trilogie, nu moet ze zich tevreden stellen met een rolletje in een routineuze Jaws-rip-off als deze Dark Tide. Enige lichtpuntje is regisseur John Stockwell die met Blue Crush en vooral Into The Blue competente B-thrillers wist af te leveren. Dark Tide gaat dit voorjaar straight-to-disc.

Continue reading Dark Tide trailer

The Bourne Legacy teaser trailer

Nadat het succes van de Bourne-films de stijl van de Bond-films nog geen beetje hertekende sinds Casino Royale, lijkt het er op dat de makers achter Bourne hun inspiratie vonden bij Bond. De franchise kent met The Bourne Legacy immers een doorstart met een andere hoofdacteur. Dé rijzende ster aan het Hollywoodfirmament, Jeremy Renner, vervangt immers Matt Damon als protagonist is. Grootste verschil met 007 is evenwel dat Renner niet Jason Bourne, maar wel geheim agent Aaron Cross zal vertolken. De regiestoel wordt deze bevolkt door Tony Gilroy die vooral bekend is van de scenarios van de originele Bourne-trilogie, en stijlvolle thrillers als Michael Clayton en Duplicity. Renner krijgt in The Borune Legacy onder meer weerwerk van ‘schoon volk’ als Rachel Weisz, Edward Norton, Joan Allen, David Strathairn, Albert Finney, Scott Glenn en Stacy Keach. Na Skyfall (de nieuwe Bond) wordt dit hoe dan ook de must-see spionagethriller van het jaar. Uit op 19 september.

Continue reading The Bourne Legacy teaser trailer


Nieuw op tv: Penoza

“Wat als Tony Soprano al in de eerste aflevering het loodje zou gelegd hebben, en het aan Carmella was om de duistere zaakjes van de familie te behartigen … ?” Dat was naar eigen zeggen het uitgangspunt van de makers van de fijne misdaadreeks, Penoza. Toegegeven, het torenhoge niveau van de HBO klassieker wordt nergens gehaald (daarvoor moet je al bij Boardwalk Empire wezen, red.) maar al bij al is dit een meer dan verdienstelijke poging. Penoza heeft een stevig script, prima acteurs van boven de Moerdijk (en onze eigen Filip Peeters als smeerlapke van dienst, red.), is fraai in beeld gebracht, en wordt bovendien opgeluisterd door een soundtrack die zo fout is dat hij goed wordt. Penoza draait sinds enkele weken op Eén (HD) (op donderdag avond omstreeks 21u20). Wie de eerste afleveringen gemist heeft, kan zeer zeker terecht op net/ooit gemist (voor digitale kijkers). Ook de volledige DVD box van seizoen 1 is overal te koop. Later dit jaar zou seizoen 2 van start gaan op Nederland 3. Over de grote plas bij het Amerikaanse netwerk ABC, werken ze op dit moment ook al aan een remake, die wordt neergepend door één van de schrijvers van Dexter.

Continue reading Nieuw op tv: Penoza