Dat Avengers: Endgame dit jaar niet van de Box Office troon kan gestoten worden, lijkt nu al vast te staan. Met een wereldwijde omzet van meer dan 1 miljard is het de grootste slokop aller tijden qua openingsweekend. En sinds vandaag werd bekend dat de superheldenfilm enkel nog Avatar voor zich moet laten als best-bezochte tout court. Maar welke films haalden het meeste geld binnen tijdens hun openingsweekend in de VS? Bekijk het in onderstaande filmpje. De cijfers zijn aangepast voor inflatie.
Move over, Titanic, want The Avengers Endgame is alle records aan het verpulveren in Hollywood. In zijn eerste weekend haalde de nieuwste blockbuster van Marvel Studios een slordige 1,209 miljard dollar aan de globale box office met De Verenigde Staten (350 miljoen dollar), China (330,5 miljoen dollar), Groot-Brittannië (53 miljoen dollar) & Korea (47,4 miljoen dollar) als grootste landen. In België leverde de film iets meer dan 3 miljoen dollar op. Het versloeg daarbij zichzelf met The Avengers: Infinity War die 640,5 miljoen dollar opbracht & Fate of the Furious die 541,9 miljoen dollar opbracht in zijn eerste 3 tot 5 dagen. De top 5 wordt afgesloten door Star Wars VII: The Force Awakens (529 miljoen dollar) & Jurassic World (525,5 miljoen dollar). Aan het huidig tempo met een geprojecteerde omzet van 2,991 miljard dollar lijkt The Avengers: Endgame de grootste film aller tijde te worden voor Avatar die 2,778 miljard dollar opbracht in 2009. Of is Disney nog meer ambitieus? Wordt The Avengers: Endgame zo de eerste film die 3 miljard dollar opbrengt?
Het hele concept van een box office puur gebaseerd op bioscoopinkomsten gegenereerd in de VS mag op zich dan enigszins achterhaald zijn in tijden van streaming en Chinese kassuccessen, toch blijft het interessant om te zien welke acteurs de kassa het meest hebben laten rinkelen. IMBd stelde de lijst op. Wat meteen opvalt is hoe weinig grote sterren van weleer er zijn in terug te vinden -het zou interessant zijn om ééns te meten rekening houdend met inflatie én stijgende ticketprijzen- en de overmacht van een paar grote -veelal- recente franchises op het geheel. Denk aan het MCU, Avatar, Star Wars, Harry Potter, Pirates of the Carribean, Hunger Games, Transformers, Lord of the Rings, of Nolan’s Batman trilogie. In feite zijn er maar een handvol acteurs te vinden die het tot de top 50 geschopt hebben zonder in één van voornoemde reeksen geschitterd te hebben: De ‘Tommekes’ Cruise & Hanks, Bruce Willis, Julia Roberts, Eddie Murphy, de zeldzame 70-plussers Robert De Niro en Dustin Hoffman, en -slik- Adam Sandler. Benieuwd wie er in de top 10 staat?
Wij Belgen gaan als maar vaker in de eerste weken naar de bioscoop, maar in het algemeen volgen we niet de stijgend trend dat er internationaal meer en meer naar de bioscoop wordt gegaan. Dat is toch een rare wending, gezien de trend van opkomende streamingdiensten als velen voor een dreiging voor de cinema gezien wordt. De globale box office was maar liefst 41.7 miljard dollar waard, waarvan de USA nog steeds de grootste is met 11.9 miljard dollar. Dat is een stijging van 2.7% wat vooral te danken is aan ontwikkelingsmarkten zoals China & Rusland waar Amerikaanse blockbusters meer en meer aanslaan. Van alle filmstudio’s is Walt Disney nog steeds de grootste distributeur met een omzet van 7.325 miljard dollar of een marktcijfer van 17% dankzij films zoals Avengers: Infinity War, Black Panther & Incredibles 2, maar ook Warner Bros. deed mooie zaken met een omzet van 5.7 miljard dollar. Dat is een record voor de nummer 2 onder de filmdistributeurs dankzij films zoals Aquaman, A Star is Born & The Meg. De top 5 wordt verdef afgesloten door Universal Pictures, Sony & 20th Century Fox.
De eerste box office resultaten van de nieuwste Marvel-film The Avengers: Infinity War zijn binnen en ze zetten een Amerikaanse box office record! Met 258.2 miljoen dollar steekt het Star Wars VII: The Force Awakens voorbij als beste openingsresultaat aller tijde in de Verenigde Staten. Maar liefst 640.9 miljoen dollar leverde de film internationaal op en verpulvert daarmee alle resultaten behalve deze van Fate of the Furious 8 die net wat beter scoorde als je de Amerikaanse resultaten verwijderd en enkel focust op de internationale omzet. Maar Thanos wordt met The Avengers: Infinity War dus ook heer en meester aan de globale box office! Op het Belgische resultaat is het nog even wachten, maar wat een resultaat voor Disney & Marvel!
Afgelopen week werd de nieuwste Vlaamse film (die hoofdzakelijk Franse conversaties bevat, maar goed) Le Fidèle met veel lawaai gelanceerd in Frankrijk, maar het was een start in mineur. In zijn openingsweek haalde hij volgens cijfers van comScore 214.601 euro op in zijn 1ste week en hoewel de cijfers van comScore alles behalve 100% accuraat zijn, onderpresteert het in het immense Frankrijk tegenover het kleine België in zijn openingsweek. Ter herinnering, in België behaalde Le Fidèle een openingsresultaat van 236.102 euro. Le Fidèle doet het wel zo’n 17% beter dan Roskam’s Rundskop, maar 3-4 keer minder dan internationale films met Matthias Schoenmakers zoals Suite Française & The Danish Girl. Maar te zwijgen over De Rouille et d’os met Marion Cotillard die maar liefst 14,64 miljoen dollar opbracht in 2012 aan de Franse box office. Waarom Le Fidèle het niet zo goed doet in Frankrijk is niet echt duidelijk, maar de mix tussen het Frans & het Nederlands samen met het missen van Cannes dit jaar zal de film van Michaël R. Roskam geen goed hebben gedaan. Winnaar aan de Franse box office voorbije week was Thor: Ragnarok met maar liefst 4,64 miljoen euro in zijn 2de week gevolgd door Franse films Épouse moi mon pote, Au revoir La-Haut & le Sens de la Fête, beste nieuwkomer was Jigsaw met een openingsresultaat van 1,96 miljoen euro.
Wie dacht dat Furious 7 een ééndagsvlieg dankzij het overleden van Paul Walker was, heeft het goed mis. De autorace-franchise is populairder dan ooit en troeft in zijn eerste week kaskrakers zoals Star Wars VII: The Force Awakens (529 miljoen dollar) & Jurassic World (391 miljoen dollar) af door een globale omzet neer te leggen van 531 miljoen dollar. Een monstrueuze score die het vooral te danken heeft aan zijn gelijke release date met Aziatische landen zoals China & Japan. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Fate of the Furious ook de beste openingsweek aller tijde in België op zijn naam geschreven, maar we wachten nog op een officiële bevestiging. Proficiat, Universal Pictures, die met dit resultaat nu al een geweldig jaar heeft met een omzet van meer dan 1 miljard dollar omzet in 2017.
Universal Pictures haalde in het voorjaar van 2015 al een recordjaar met Furious 7, The Minions & Jurassic World. Disney lijkt gouden zaken te doen met Star Wars VII: The Force Awakens, Avengers 2: Age of Ultron, Inside Out en Big Hero 6. Maar ook andere filmstudio’s in Hollywood doen het goed: 11 miljard dollar was de Amerikaans box office in 2015 waard en maar liefst 35% van deze opbrengt kwam van films die niet bij Disney of Universal behoorden. Films zoals The Martian, Spectre, Mad Max: Fury Road & The Hunger Games: Mockingjay Part II zorgde ervoor dat de respectievelijke studio’s zoals Sony, Lionsgate of Warner Bros. niet in financiële moeilijkheden kwamen, dus het betekent dat je met een slimme marketing strategie voor consistentie kan zorgen aan de Amerikaanse box office. De filmindustrie doet het dus goed, hoewel 20th Century Fox wel een nare nasmaak in de mond zal hebben wegens het floppen van Fantastic Four & Victor Frankenstein. Van de grote filmstudio’s profiteren dus enkel Universal Pictures & Disney van het Amerikaans box office jaar 2015: Universal tikt af op een marktaandeel van 22% met 6.8 miljard dollar omzet wereldwijd, terwijl Disney zal stranden op 5 miljard dollar omzet wereldwijd. Zou dit iets met social media te maken hebben en het feit dat zoals bij televisie vele mensen een onderdeel van de bioscoopgebeurtenis willen zijn (de water-cooler status waar mensen tijdens kantooruren over een film gaan praten tijdens hun pauzes)? Stof tot nadenken…
De nieuwe hamvraag van het moment voor vele box office-analisten in Hollywood: Wordt Star Wars VII: The Force Awakens de meest winstgevende film aller tijde? Aan het tempo dat deze nieuwe film in de Star Wars-saga recorden verbreekt, ziet het er naar uit van wel. Star Wars VII: The Force Awakens haalde recent nog een record op kerstdag door meer dan 44,9 miljoen euro op te brengen wereldwijd, nadat het in de Verenigde Staten het dagrecord van zondag, maandag en dinsdag ophaalde. Inmiddels staat de teller wereldwijd op 1.09 miljard dollar na 12 dagen: zo verpulverde het reeds het record van Jurassic World door in minder dan 5 dagen 300 miljoen dollar op te brengen (Jurassic World deed het in 9 dagen). Het is bovendien de enige film in Amerika die meer dan 3 digits ophaalde aan de Amerikaanse box office (respectievelijk +100 miljoen dollar) en heeft het ook het record van grootste wereldwijde IMAX-release met 48 miljoen dollar. De volgende films die in het vizier zijn, met een release in China die nog op de planning 9 januari staat, zijn Titanic & Avatar, maar dan moet het voorbij 2,79 miljard dollar en 2,19 miljard dollar kunnen geraken. Zal het hen lukken? Bij MoviePulp.be juichen we het alleen maar toe, want deze film was gewoon G-E-W-E-L-D-I-G! May The Force Be With You!!!
De nieuwste James Bond-film SPECTRE verovert de box office in het buitenland… In België moeten we nog wachten tot woensdag voor de officiële release, maar in zijn thuisland haalde het maar liefst 41,7 miljoen pond op na één week. Dat is officieel een record voor het Verenigd Koninkrijk & Ierland! Het vorige record stond op de naam van de Harry Potter-film Harry Potter and the Prisoner of Azkaban met 23,8 miljoen pond, Toy Story 3 met 21,2 miljoen pond en de vorige James Bond-film Skyfall met 20,1 miljoen pond in een openingsweek. Een dikke proficiat aan Sony Pictures voor wie dit goede nieuws wel als een verademing komt. SPECTRE doet het niet alleen goed in de UK, ook in Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en zelfs bij onze Noorderburen is SPECTRE een succes met een nummer 1 notering in al deze markten. Ongetwijfeld zal België snel volgen, gezien Skyfall het ook ontzettend goed deed aan de Belgische box office in 2012.
We hebben allemaal wel onze favoriete regisseurs gaande van Christopher Nolan & Martin Scorsese tot en met James Cameron & Ridley Scott, maar in geen enkele jobfunctie is gender-ongelijkheid zo groot als het regisseurschap. MoviePulp.be haalde zijn feministische kant boven en zocht voor jullie de vrouwen die zorgden voor de allergrootste box office successen. En dit niet enkel in de Verenigde Staten, nee, bij MoviePulp focussen we ons op de Belgische markt. We zochten voor jullie de box office resultaten van de afgelopen 20 jaar in België en telden de jaarbudgetten bij elkaar op. Opgelet, de films waarbij de regisseuse ondersteund werd door iemand anders, tellen maar 50% van de omzet. Hierbij onze lijst met de grootste regisseuses in de Belgische box office. Lees verder Deze vrouwen maakten de grootste box office successen in België→
Elk jaar worden er grote sommen geld bij elkaar gezameld aan de Belgische box office, maar ondanks de miljoenen die voorbij vliegen, blijft het toch vrij stil aan recorden. Hoe hoog moet een film in zijn eerste weekend scoren om in de top 10 terecht te komen en wie bekleedt deze top 10? Zoek niet langer, want hier krijg je een mooi overzicht van de top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België. Lees verder De top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België→
Universal Pictures boert goed in 2015: de Amerikaans – ex-Europese conglomeraat wist met films zoals Fifty Shades of Grey, Furious 7, Pitch Perfect 2 & Jurassic World een internationaal record van 2 miljard dollar te verzilveren in juni 2015. Dit is het beste resultaat dat het filmhuis ooit heeft bereikt! Verwacht wordt dat de opbrengsten van Universal wel zullen afnemen na de zomer, gezien er minder grote blockbusters aankomen (Ted 2, Minions, Trainwreck, Straight Outta Compton, The Visit, Everest, Steve Jobs, Crimson Peak), maar het is duidelijk dat het bedrijf zeer tevreden is met het resultaat. Keep up the good work, Universal!
Wie nog zou twijfelen aan de hegemonie van Marvel moet na dit weekend niet goed snik zijn. De telg van Marvel’s Phase 2, Avengers 2: Age of Ultron ging het voorbije weekend van start in één van de grootste bioscoopmarkten van de wereld en ondanks een weekend vol sportactiviteiten in de Verenigde Staten (de boksmatch Mayweather vs.Pacquiao, Kentucky Derby paardenrace & Los Angeles Clippers vs. San Antonio Spurs in basketbal) wist het 187.66 miljoen dollar op te rapen aan de Amerikaanse box office. Daarmee haalt de opvolger van The Avengers niet de verwachtingen van Disney, maar het haalt wel de 2de plek aller tijde in zowel een openingsweekend als een openingsdag (vrijdag opende hij rond de 84.5 miljoen dollar, net achter Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2). Zodoende heeft Marvel Studios en Disney de top 3 grootste openingen in een weekend op zijn naam geschreven: The Avengers met 207.44 miljoen dollar, The Avengers 2: Age of Ultron met 187.66 miljoen dollar en Iron Man 3 met 174.14 miljoen dollar. Goe verdiend, noem ik da! Wie nog maar eens durft zeggen dat marketing niet werkt!!! Benieuwd of DC Comics met Warner Bros. de hegemonie van Marvel kan verstoten binnenkort met o.m. Batman vs. Superman.