Diary of the Dead: Special Edition DVD review

Diary coverDiary of the Dead **

Regie: George A. Romero

Met: Joshua Close, Michelle Morgan, Scott Wentworth, Megan Park

Speelduur: 95 min.

Het vijfde deel uit Romero’s legendarische “Dead”-serie is helaas een scheet in een fles.

Het verhaal: De film vertelt het verhaal van enkele omhooggevallen Amerikaanse filmstudenten, waaronder Jason Creed (Joshua Close) en zijn vriendin Debra Moynihan (Michelle Morgan), die in de bossen van Pittsburgh een goedkope horrorfilm draaien over een mummie die weer tot leven komt. Wanneer er via diverse betrouwbare nieuwsbronnen plots verontrustende berichten binnenlopen dat de doden écht terug tot leven lijken te komen, breekt de hel helemaal los. Vanaf dan besluit Jason een documentaire te maken over de verschrikkelijke gebeurtenissen. Hij, enkele medestudenten en een dronken leraar reizen door het land en stuiten overal op complete ravage en ellende. Intussen hebben de zombies zich bijna overal verspreid, waardoor het leven zoals wij het kennen voorgoed voorbij lijkt. Bovendien ontdekt Jason dat de media geen juist beeld schetsen van de bloedige situatie. Hij is dan ook vastbesloten om de absolute waarheid aan het licht te brengen…

Ons verdict: George A. Romero’s Diary of the Dead is vooral een pijnlijk voorbeeld van hoe de legendarische cineast van weleer in de tijd is blijven steken, en met dezelfde makkelijke kunstjes en trucjes van toen opnieuw probeert te scoren. De speciale make-upeffecten van BAFTA en Emmy-winnaar Gregory Nicotero zijn zonder twijfel dik in orde. Maar hoewel laatstgenoemde enorm zijn best doet om de levende doden op creatieve en gore manieren het hoekje om te helpen, je kunt je toch nergens van de indruk ontdoen dat je het allemaal al eens eerder – én vooral beter – hebt gezien. Het speelt uiteraard niet in het voordeel van Romero om net na Cloverfield met een nieuwe film in de zalen te komen, want de hele authentieke ‘feel’ komt ondertussen wat achterhaald over. Bovendien wordt elk greintje realisme uit de film gezogen door de bedenkelijke dialogen en het op zijn zachtst gezegd povere acteerwerk. Het helpt uiteraard ook helemaal niet dat de personages saai, antipathiek en volledig inspiratieloos zijn. Sommige weggerotte zombies hebben meer fut dan de ‘levende’ karakters uit de film.

Alsof onze waslijst met negatieve punten nog niet lang genoeg is, moeten we er helaas aan toevoegen dat de o zo typische sociale commentaar van de regisseur dit keer bijna écht in de strot van de kijker wordt geramd. Akkoord, de media manipuleren, en mensen zetten tegenwoordig liever alles op MySpace of YouTube in plaats van effectief buiten te gaan om met hun medemensen te praten. Maar moet het er dan werkelijk zo dubbel en dik opliggen, mijnheer Romero? Waar is de subtiele George A. Romero van het briljante Night of the Living Dead en de superieure eerste sequel Dawn of the Dead? Een keer of twee toont de krasse knar zich van zijn meest meesterlijke zijde, maar zijn krediet smelt als sneeuw voor de zon wanneer weer één van de bordkartonnen personages opgeofferd wordt omdat het irritante hoofdpersonage ‘moet’ blijven filmen. Kortom, platte kost en tegen dit was het voorgaande deel Land of the Dead bijna Oscarwaardig materiaal. We zijn benieuwd wat de man uit zijn hoge hood zal schudden voor het zesde deel, dat voorzien is voor 2009.

De DVD: Het anamorfische 1.85:1-beeld heeft de look van een amateurfilm geschoten met digitale camera en dat is natuurlijk hetgeen cineast George A. Romero wilde bereiken. Toch is er een goei niveau van scherpte, diepte en detail en hebben de kleuren een natuurlijke aanblik. De Engelse Dolby digital 5.1-track en het eveneens aanwezige DTS-spoor stellen niet teleur, met een goed verstaanbare dialogen en een mooie weergave van muziek en omgevingsgeluiden. Er is een voldoende spreiding en de horrorscènes hebben een goede dynamiek, mede dankzij de bijdrage van de subwoofer. De DTS-track klinkt wat warmer en biedt een tikkeltje meer detail. De speciale editie bestaat uit twee schijfjes. Op de eerste disc kan u de originele bioscooptrailer ontdekken, plus een verzameling promotionele trailers. Op het tweede schijfje vinden we een heme resem documentaires en featurettes. ‘Confessionals’ (21 min.) is extra beeldmateriaal dit niet in de uiteindelijke film zit en ‘Speak of the Dead’ (16 min.) is een optreden van de meester op een horrorfilmfestival, waar de man ingaat op zijn carrière maar ook op horrorfilm in het algemeen. Interessant! In ‘Familiar Voices’ kan je meer ontdekken over bekende horrormeesters die een optreden in de film hebben gehad. ‘Master of the Dead’ (14 min.) is een interview met George A. Romero en ook in ‘Into the Camera’ (17 min.) wordt de cineast aan de tand gevoeld over het maken van de vijfde film in de reeks, maar ook de rest van de cast. In ‘You Look Dead!’ laten Nicotero en zijn team ons zien hoe de speciale effecten en de makeup van de zombies tot stand kwam. Spijtig dat de audiocommentaar niet aanwezig is die wel op US en UK release aanwezig is, maar dit is hoe dan ook een uitstekende Special Edition, van een mislukte film.

Bekijk hier alvast de trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.