Meer over oscars (film of serie)

Dit zijn de winnaars van de Oscars 2019

Dit zijn de nominaties voor de Oscars 2019

Bohemian Rhapsody is de grote winnaar geworden van de Oscars 2019! Het won 4 beeldjes waaronder Beste Acteur, Beste Film Editing & Beste Geluid voor Green Book, Roma & Black Panther. Green Book ging wel met de titel van Beste Film lopen, terwijl Roma de Oscar kreeg voor Beste Buitenlandse Film. Black Panther verraste met Oscars voor Beste Filmmuziek, Beste Kostuums & Beste Production Design. Er zaten verder ook nog awards in voor The Favourite, Vice, First Man, If Beale Street Could Talk & A Star is Born. Volledig overzicht van de Oscar winnaars 2019 samen met een scorecard krijg je onderaan te zien!
Lees verder Dit zijn de winnaars van de Oscars 2019

Dit zijn de nominaties voor de Oscars 2019

Dit zijn de nominaties voor de Oscars 2019

De nominaties voor de grootste filmprijzenshow van het jaar zijn binnen! We wisten al dat Girl er inmiddels niet bij zat, maar Beautiful Boy lijkt ook niet in de nominaties te vallen. We fronzen bij de opvallend veel nominaties die weer gaan naar Black Panther, maar grote winnaars zijn The Favourite, Vice, Roma & A Star is Born. Ook Mary Poppins Returns, Green Book, Bohemian Rhapsody, BlackKklansman & First Man vallen dik in de prijzen. Volledig overzicht van de Oscar nominaties 2019 samen met een scorecard krijg je onderaan te zien!
Lees verder Dit zijn de nominaties voor de Oscars 2019

BREAKING: Oscars 2019 hebben geen host dit jaar

BREAKING: Oscars 2019 hebben geen host dit jaar

Opnieuw een primeur in Oscar-land die schade zal brengen aan de organisatie met de grootste reputatie in Hollywood: voor het eerst in 30 jaar heeft The Academy gekozen om voor de volgende editie van de Oscars geen host te selecteren. In een officieel persbericht vertelt the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences dat het geen host zal selecteren, maar een selectie van A-list castleden de boel bij elkaar zal knopen.

Lees verder BREAKING: Oscars 2019 hebben geen host dit jaar

En de winnaars van de Oscars 2018 zijn …

En de winnaars van de Oscars 2018 zijn ...

De winnaars van de 90ste Oscarceremonie zijn binnen en ze zijn lichtjes anders dan verwacht. Guilllermo del Toro’s The Shape of Water die de meeste nominaties ophaalde, is de grote winnaar met 4 awards waaronder beste film & beste regisseur. Verder volgen de Oscars de gelijkaardige trend van voorgaande awardshows met Gary Oldman, Frances McDormand & Sam Rockwell die Oscars wonnen. Dunkirk haalde 3 Oscars op vanwege het geluid in de film en Blade Runner 2049 2 Oscars voor zijn cinematografische kunsten. Three Billboards Outside Ebbing Missouri won maar 2 awards voor beste actrice & beste mannelijke bijrol. Get Out, I, Tonya & Phantom Thread haalde alle 3 verrassend een Oscar op. Wij zijn tevreden! De Oscars 2018 scorecard en volledig overzicht onderaan.

Lees verder En de winnaars van de Oscars 2018 zijn …

Dit zijn de nominaties voor de 90ste editie van de Oscars 2018

Oscars 2018

De nominaties voor de laatste en grootste filmprijzenshow van het jaar zijn binnen en het neemt een opmerkelijk midden tussen de Golden Globes & de SAGs. The Shape of Water neemt veruit de leiding met 13 nominaties gevolgd door Dunkirk met 8 nominaties en Three Billboards Outside Ebbing Missouri met 7 Oscar-nominaties. Phantom Thread & Darkest Hour sluiten de top 5 af met elks 6 nominaties. Merkwaardig zijn ook de 4 nominaties voor de horrorfilm Get Out & 4 nominaties voor de Netflix-film Mudbound. Tot slot heeft Blade Runner 2049 toch ook 5 nominaties te strikken, Star Wars VIII: The Last Jedi haalt 4 nominaties op en I, Tonya haalde 3 Oscar-nominaties op voor o.m. Beste Actrice & Beste Vrouwelijke Bijrol. Bij MoviePulp.be zijn we blij met de de diverse selectie, maar hopen vooral voor awards bij Blade Runner 2049, I, Tonya, Gary Oldman, The Shape of Water, Mudbound & uiteraard Christopher Nolan. De 90ste editie van de Oscars zal worden gepresenteerd door Jimmy Kimmel op zondag 4 maart 2018. Bekijk onderaan een overzicht per film en de gedetailleerde lijst met Oscar-genomineerden.

Lees verder Dit zijn de nominaties voor de 90ste editie van de Oscars 2018

Dit zijn de winnaars van de Oscars 2017

Moonlight wint de prijs voor Beste Film, niet La La Land

De Oscars 2017 zullen door het leven gaan als de nacht dat The Academy zijn fout van 2016 wilde toegeven, maar uiteindelijk PWC de leden de kans volledig ontnam. Yes, Moonlight heeft wel degelijk Beste Film gewonnen, hoewel wij nog steeds onze twijfels hebben bij deze uitslag. Oscar voor Beste Acteur ging naar Casey Affleck, terwijl de leading lady van de avond wederom Emma Stone werd. Damien Chazelle won de 3de Kaukasische oscar als Best Regisseur. Maar het zwarte kamp won daarbij alle Bijrollen met Viola Davis in Fences & Mahershala Ali in Moonlight. La La Land won maar liefst 6 oscars voor Moonlight (3), Manchester by the Sea (2) & Hacksaw Ridge (2). Arrival kreeg maar 1 miezerige oscar mee, terwijl Scorsese’s Silence wederom geen enkele oscar verzilverde. Boe!

Lees verder Dit zijn de winnaars van de Oscars 2017

Alle Oscar-nominaties voor 2017 op een rij

Oscar 2017

MoviePulp presenteert… De Oscar-nominaties van 2017! Geen grote verrassingen wat de Oscar-nominaties 2017 betreft. In vele lijnen volgen deze de Golden Globes met maar liefst 14 nominaties voor La La Land. Maar ook Moonlight (8), Arrival (8), Lion (6), Manchester by the Sea (6) & Hacksaw Ridge (6) gaan met heel wat prestigieuze nominaties aan de haal. Martin Scorsese blijkt wederom geen fan van de jury van The Academy met amper 1 nominatie voor zijn film Silence in de categorie Cinematografie. De Oscars worden uitgedeeld op 26 februari 2017 door Jimmy Kimmel in Hollywood, Los Angeles.

Lees verder Alle Oscar-nominaties voor 2017 op een rij

Dit zijn de winnaars van de Oscars 2016

Winaars Oscars 2016 - Leonardo DiCaprio - Alicia Vikander

Wat kunnen tijden toch veranderen? De smaak van MoviePulp kwam quasi nooit overeen met deze van het Oscar-comité, maar dit jaar kunnen we enkel maar zeggen dat de redactie blij is met de resultaten. Leonardo DiCaprio heeft eindelijk zijn Oscar te pakken voor zijn bijdrage in The Revenant, maar ook de beloftevolle Alicia Vikander kreeg een Oscar voor haar bijdrage in The Danish Girl. Over de andere kandidaten kunnen we spijtig genoeg weinig zeggen, maar een Brie Larson heeft haar waarde al aangetoond in vorige awardshows. Verrassing van de avond was Spotlight die Beste Film wegsnoepte van The Revenant, maar regisseur Alejandro G. Inarrittu ging wel voor de 2de keer op rij met de Oscar voor Beste Regisseur lopen. Presentator Chris Rock lacht tot slot nog de hele nacht door met de boycot door de zwarte acteurs Will Smith, Jada Picket Smith & Spike Lee wegens het nomineren van geen enkele zwarte acteur. Misschien de reden waarom de kijkcijfers dit jaar teleurstelde?

Lees verder Dit zijn de winnaars van de Oscars 2016

Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2016

De genomineerden voor de Oscars 2016 zijn binnen

Nu de Golden Globes 2016 van de baan zijn (proficiat Leo!) is het tijd voor het echte werk: De Oscars. De jury van Academy of Motion Picture Arts and Sciences koos er een scherpe selectie van films en cast/crew uit dit jaar! Grote winnaar is ongetwijfeld The Revenant die met 12 nominaties de grote kanshebber is om film van het jaar te worden, maar ook Mad Max: Fury Road wordt betrekkelijk veel genomineerd en er zijn nominaties voor The Martian, The Hateful Eight en Ex Machina. Een opvallend goede keuze volgens onze redactie die het meestal nooit eens is met de selectie Oscar-films. In de categorie Beste Acteur belooft het nog spannend te worden met Eddie Redmayne die met zijn rol in The Danish Girl een goede kans heeft om de prijs af te snoepen van Leonardo DiCaprio in The Revenant. We hopen stiekem ook op een Oscar voor de beloftevolle Alicia Vikander en een Oscar voor Ex Machina, Star Wars en misschien nog eentje voor Quentin Tarantino? Och, laat ons maar verder dromen. Onderaan de lijst van Oscar-genomineerden voor 2016. Lees verder Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2016

Birdman is de grote overwinnaar op de Oscars 2015

michael keaton in birdman

Eén blik op de winnaars van de Oscars 2015 is genoeg om te besluiten dat het wijze beslissing was om onze kostbare slaap niet op te offeren aan die véél te lange ceremonie. In zowat iedere belangrijke categorie ging de diegene die eerst stond bij de bookmakers met het felbegeerde beeldje aan de haal. De enige iet of wat verrassing is Birdman die lange tijd nek-aan-nek stond in de race met het -ons inziens- sterkere Boyhood. Hoe dan ook blijft het een schande dat het machtige Nightcrawler nog niet eens genomineerd was voor beste film of Jake Gyllenhaal voor beste acteur. Bij de actrices hadden we liever gezien dat Rosamund Pike had gewonnen voor haar onverschrokken vertolking in Gone Girl. Tevens is het belachelijk dat -met voorsprong- de strafste filmcomponist van de laatste 20 jaar, Hans Zimmer, alweer geklopt werd voor zijn nochtans indrukwekkende soundtrack van Interstellar. Die laatste won wel in visual effect categorie, zoals vanoud de enige categorie waar de beste blockbusters van het jaar een kansje krijgen. De Oscars, het is en blijft toch vooral een politiek spelletje. Lees verder voor de volledige lijst met Oscar winnaars en verliezers.

Lees verder Birdman is de grote overwinnaar op de Oscars 2015

Alle Oscarnominaties 2015 op een rij

Alle oscarnominaties 2015 op een rij
Het meest begeerde beeldje ven het filmjaar, de Oscar, stuit al jaren op kritiek van veelvuldige kanten en daar verandert dit jaar blijkbaar niets aan. Te weinig vrouwen genomineerd en te kaukasisch wordt er vanuit ‘de denkbeeldige kleedkamers’ of de politiek correcte kringen geschreeuwd. Bij MoviePulp begrijpen we al jaren bepaalde keuzes niet zoals waarom Leonardo DiCaprio nooit een oscar kreeg voor bvb. The Wolf of Wall Street, waarom Avatar nooit gewonnen heeft als beste film tegen The Hurt Locker in 2010 en ga zo maar verder. De selectie van dit jaar zint ons wel in bepaalde aspecten: Rosamund Pine als best actrice in Gone Girl en de sublieme muziek van Hans Zimmer in Interstellar werden in de nominaties opgenomen. Nu nog hopen dat ze verstand hebben bij de jury door dit jaar zeker deze kandidaten te verkiezen. De volledige lijst met usual suspects die we reeds kende van The Golden Globes vind je onder:
Lees verder Alle Oscarnominaties 2015 op een rij

The Broken Circle Breakdown geen Oscar, 12 Years A Slave en Gravity grote winnaars op Oscars

Veerle Baetens, Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, Johan Heldenbergh en Dirk Impens maken zich op voor de Oscars 2014

Dat The Broken Circle Breakdown naast de Oscar voor beste buitenlandse film greep, heb je intussen wellicht al gelezen. Maar de nominatie maakt van de hele cast en crew nu al winnaars. Zowel Veerle Baetens als Felix Van Groeningen hebben getekend bij een gerenommeerd talent agency. Wij wensen ze dan ook een internationale carrière toe die even veelbelovend oogt als die van Michael R. Roskam en Matthias Schoenaerts. De rest van Oscars 2014 valt samen te vatten als alweer een veel te lange en dodelijk saaie ceremonie (met als enige ‘hoogtepunten’ Ellen Degeneres die live een pizza bestelt, en een nu al legendarische selfie) waarbij zowat iedere gedoodverfde winnaar ook daadwerkelijk won in de belangrijkste categorieën. Lees verder voor een overzicht van alles Oscar winnaars inclusief onze mening bij de meeste categorieën.

Lees verder The Broken Circle Breakdown geen Oscar, 12 Years A Slave en Gravity grote winnaars op Oscars

Broken Circle Breakdown en de overige genomineerden voor de Oscars 2014

Oscar nominatiesHet grote nieuws (bij ons althans, red.) bij de zopas bekend gemaakte nominaties voor de Oscars 2014 is natuurlijk de nominatie voor de Vlaamse film The Broken Circle Breakdown. Alhoewel er recent straffere kost is gemaakt op eigen bodem (Het Vonnis bv.), toch ook nog een dikke proficiat aan Felix Van Groeningen, Veerle Baetens, Johan Heldenberg en de rest van de cast en crew. Grootste concurrent op het felbegeerde gouden beeldje voor onze landgenoten wordt ongetwijfeld Jagten met Mads Mikkelsen. Tussen de overige nominaties van de Oscars weinig verrassingen met American Hustle, 12 Years A Slave, Gravity en Captain Philips als grootste kanshebber op de winst. Al hopen wij -stiekem- op winst voor het redelijk geniale The Wolf Of Wall Street van Martin Scorsese. Lees verder voor een volledig overzicht van de genomineerden.

Lees verder Broken Circle Breakdown en de overige genomineerden voor de Oscars 2014

Stomme film wint Oscar, Rundskop grijpt naast de prijzen

In alweer een oersaaie marathon-uitzending zijn afgelopen nacht de Oscars uitgereikt in Hollywood. Grote overwinnaar met 5 beeldjes (waaronder beste film, regisseur, en acteur) is de Franse ‘stomme’ film, The Artist. Of dit terecht is, weet ik niet. Net als meer dan 95% van de bioscoopgangers heb ik deze ode aan de cinema zonder geluid nog niet gezien. Wat wel vaststaat is dat de concurrentie redelijk zwak was, toch zeker bij de genomineerden voor ‘beste’ film. The Help, Extremely Loud & The Three of Life zijn zelfs archislechte films. Waarom vele betere prenten als The Ides of March, The Girl With The Dragon Tattoo, Warrior, en Drive zelfs geen nominatie kregen, zal wel voor altijd een raadsel blijven? De andere ‘grote’ winnaar was Hugo van Martin Scorsese met 5 ‘technische’ Oscars. En ja deze kinderfilm/filmgeschiedenisles zag er ook verbluffend uit, maar de prijs voor beste visuele effecten had toch beter naar Rise of the Planet of the Apes gegaan voor het revolutionaire motion capture werk. Beste actrice werd -geeuw- Meryl Streep voor haar rol als Margaret Thatcher in het zwakke The Iron Lady. Niemand zal ontkennen dat Streep een sterke actrice is, maar de verdiende winnaar had zonder enige twijfel Rooney Mara geweest voor haar glansprestatie als Lisbeth Salander. Onze eigenste Rundskop (Bullhead) viel zoals te verwachten naast de prijzen. Beste buitenlandse film werd het Iraanse echtscheidingsdrama A Separation. Ook in deze categorie ontbreken straffe brokken cinema als het Braziliaanse Tropa De Elite 2, het Japanse 13 Assassins, en zeer zeker het Zuid-Koreaanse The Man From Nowhere. Maar goed, moge Michael R. Roskam en Matthias Schoenaerts uit hun nominatie een internationale carrière uitputten van het kaliber Paul Verhoeven/Rutger Hauer. Het is ze van harte gegund. De volledige lijst met winaars en genomineerden vind je hieronder.

Lees verder Stomme film wint Oscar, Rundskop grijpt naast de prijzen

Oscar nominaties 2012 kleuren (lichtjes) Vlaams

Tenzij je de voorbije 24 uur doorbracht in een grot in het Tora Bora gebergte weet je wellicht al dat ‘onze’ Rundskop (Bullhead) genomineerd is voor de Oscar Beste niet-Engelstalige film. Een prachtige prestatie van Michael R. Roskam, Matthias Schoenaerts en de rest van de cast en crew! Ze nemen het in hun categorie onder meer op tegen het felgeprezen Iraanse A Separation, dus makkelijk zal het niet worden, maar wij hopen op het beste. Bij de rest van de genomineerden springen vooral Hugo (11 nominaties) en The Artist (10 nominaties) in het oog, beiden films die teruggaan naar de roots van de cinema, zij de ene vooral inhoudelijk en de andere ook qua vrom. Ik heb eerlijk gezegd geen van beiden gezien dus ik ga mijn oordeel nog niet vellen. Wat wel zeker is, is dat afschuwelijke films zoals The Tree of Life en The Help absoluut géén nominatie verdienden als ‘beste’ film. Bij de acteurs gaat mijn voorkeur uit naar Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy) en Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo). Bij de technische Oscars hoop ik dat Rise of the Planet of the Apes naar huis gaat met het beeldje voor strafste visuele effecten. De volledige lijst met genomineerden vind je hieronder.

Lees verder Oscar nominaties 2012 kleuren (lichtjes) Vlaams

The King’s Speech -onterecht- grote overwinnaar op de Oscars

In wat waarschijnlijk één van de saaiste Awards shows van de 21ste eeuw was, besloten de politiek correcte leden van de Academy zowat alle belangrijke prijzen (beste film, regie, scenario, acteur) aan het duffe historische melodrama, The King’s Speech te geven. Begrijpen wie begrijpen kan, want er zat met onder meer Inception, The Social Network en True Grit echt wel straffere kost onder de genomineerden. Inception, de blockbuster met brains van de schaamtelijk over het hoofd geziene Christopher Nolan, won wel zowat alle ‘technische’ Oscars, en ook het ijzersterke bewerkte script van Aaron Sorkin voor The Social Network viel in de prijzen. Natalie Portman nam -zoals verwacht- een Oscar mee naar huis voor haar vertolking in Black Swan. Maar laat ons vooral niet vergeten dat het -grotendeels- diezelfde stemgerechtigden zijn geweest die ooit Rocky verkozen boven Taxi Driver, en Dances With Wolves boven Goodfellas, en zelfs Alfred Hitchcock nooit een gouden beeldje gunden. Wat denken jullie met de meest recente uitkomst van de Oscars? De volledige lijst met genomineerden en winnaar vind je hieronder.

Lees verder The King’s Speech -onterecht- grote overwinnaar op de Oscars

Geen echte verrassingen bij de Oscar nominaties 2011

Geen echte verrassingen bij de bekendmaking van 83ste Oscar nominaties deze namiddag. Het kostuumdrama The King’s Speech heeft 12 nominaties op zak. True Grit, de western van de gebroeders Coen, maakt kans op 10 gouden beeldjes. Inception en The Social Network zijn geselecteerd in 8 categorieën. Beste kortfilm wordt mogelijk het Belgische Na Wewe. Wie met de felbegeerde filmprijzen gaat lopen, weten we in de nacht van 27 op 28 februari. Wij deden alvast een poging om te voorspellen wie waarschijnlijk de winnaars zullen worden, wie de Acadamy Award het meest verdient, en vermelden bij enkele categoriën wie ontbreekt tussen de nominaties.

Lees verder Geen echte verrassingen bij de Oscar nominaties 2011

The Hurt Locker verslaat Avatar op de Oscars

Afgelopen nacht werden in het Kodak Theatre in Hollywood -voor de 82ste keer alweer- de Academy Awards, beter gekend als de Oscars, uitgereikt. Grote overwinnaar werd de fantastische Irak-triller, The Hurt Locker, van Kathryn Bigelow, die met 6 Oscars aan de haal ging, waaronder beste film, en beste regie. Bigelow werd hiermee de allereerste vrouwelijke regisseur die zich de trotse bezitter van zo’n felbegeerd gouden beeldje mag noemen. Ze versloeg ondermeer Quentin Tarantino (Inglourious Basterds), Neil Blomkamp (District 9), en haar ex-echtgenoot, James Cameron (de überblockbuster, Avatar), die zich met een drietal ‘technische’ Oscars moet tevreden stellen. Bij de acteurs wonnen de favorieten: Jeff Bridges, Sandra Bullock, Christoph Waltz en Mo’Nique respectievelijk als beste acteur, beste actrice, en beste acteur/actrice in een bijrol. Grootste verrassing van de avond was de winst -vanuit het niets- van het Argentijnse, El Secreto de Sus Ojos, als beste niet-engelstalige film. Werkelijk verbazingwekkend gezien de straffe concurrentie van Un Prophète en Das Weisse Band, in deze categorie. Lees snel verder voor een volledig overzicht van de genomineerden en de winnaars.

Lees verder The Hurt Locker verslaat Avatar op de Oscars