Marvel’s Shang-Chi recensie op Disney Plus België

Marvel's Shang-Chi recensie op Disney Plus BelgiëShang-Chi & the Legend of the 10 Rings ****

Regie: Destin Daniel Cretton (Just Mercy, Glass Castle)

Met Simu Liu, Awkwafina, Michelle Yeoh, Meng’er Zhang, Tony Chiu-Wai Leung, Florian Munteanu, Fala Chen, Wah Yeyen, Ben Kingsley, Benedict Wong, Tim Roth,…

Speeltijd: 132′

Ga kijken als je hield van Raya and the Last DragonCrouching Tiger Hidden Dragon 2: Sword of Destiny & Maleficent: Mistress of Evil.

Het verhaal: Shang-Chi, de meester van Kung Fu, wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien nadat hij bij de Ten Rings-organisatie is betrokken.

Marvel's Shang-Chi recensie op Disney Plus België

Ons verdict: MoviePulpers, de eerste vrouwelijke superheldin hebben we al in de Marvel Cinematic Universe, maar de eerste Aziatische superheld liet op zich wachten (alsook de eerste superheld van de holebi-community in Eternals). Maar dat is nu allemaal voorbij met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings die vanaf vandaag beschikbaar is op Disney Plus. Weliswaar (nog steeds) niet in China, gezien er geen Disney Plus is in China omdat de relaties tussen de Verenigde Staten & het grootste land van Azië een dipje kennen na het Trump-verhaal & de coronacrisis. What a bummer denken we dan bij MoviePulp.be, want wat is het punt van deze Marvel-film als het vooral gericht is naar Aziatische markten en deze hem niet willen vertonen?

Simu Liu, Meng'er Zhang & Awkwafina in Marvel's Shang-Chi recensie op Disney Plus België

Maar goed, we moeten toegeven dat Shang-Chi & the Legend of the 10 Rings ons heeft verrast op zo’n niveau dat we het wel eens één van de beste origin stories uit de MCU kunnen noemen. Het legendarische draadwerk vanuit Hero & Crouching Tiger Hidden Dragon wordt nl. het geraamte van de nieuwe Shang-Chi-film en niet het hele kungfu-gebeuren vanuit Iron Fist wat deze nieuwe Marvel-film dan weer wat uniek maakt in het genre. Spijtig voor de vele gongfu-liefhebbers, maar toch ook wel spijtig voor de stripliefhebbers, gezien Shang-Chi & the Legend of the 10 Rings er opnieuw een andere interpretatie dan de comics aan overhoudt (samen met Shang-Chi 100% Aziatische herkomst overigens).

Shang-Chi & the Legend of the 10 Rings recensie

De nieuwe Shang-Chi-film is bovenal fun met de komische sidekicks Awkwafina & Ben Kingsley die heerlijke oneliners krijgen en hun rollen mooi vervullen. Vooral Kingsley heeft het publiek aan zijn lippen hangen met zijn spraakmakende acteerprestatie na Iron Man 3. Verder volgt Shang-Chi het typische draaiboek van The Walt Disney Company (een uitgebreide analyse kan je hier teruglezen) met een geslaagde Simu Liu in de hoofdrol en dan kan je al raden dat het einde een wat overdreven wending krijgt met gevechten tussen mythische wezens uit de Chinese cultuur die een beetje de pan uit swingen. Samen met een speelduur van meer dan 2 uur is het wat veel, maar dat wil niet zeggen dat regisseur Destin Daniel Cretton zijn werk niet heeft gedaan. Zijn multiculturele kunde (hij heeft nl. Japans, Amerikaans, Slovaaks & Iers bloed) is duidelijk te zien in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Kortom, Shang-Chi & the Legend of the 10 Rings is één van de beste origin stories zijn sinds Iron Man en je had het beter in bioscopen bekeken. Je kan het weliswaar nu kijken in enhanced IMAX-formaat op Disney Plus België, wat de pijn toch enigszins verzacht!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter