Top regisseurs

De 15 grootste regisseurs van de laatste 50 jaar

Het uitstekende Engelse filmmagazine Total Film stelt op regelmatige basis een weldoordachte top 100 samen van de beste regisseurs aller tijden. Uit die exhaustieve lijst selecteerden de MoviePulp-redactie hun persoonlijke top 25 van de voorbije 5 decennia. Niet dat daarvoor geen straffe cinema werd gemaakt door geweldige regisseurs zoals Alfred Hitchcock (TF’s #1), Orson Welles, John Ford, Howard Hawks, Billy Wilder en velen anderen die een stevige stempel op de filmgeschiedenis drukten. Maar ze zijn zo ouderwets en helemaal niet hedendaags. Daarom stellen we voor, MoviePulp’s 25 grootste regisseurs van de laatste 50 jaar.

1 Martin Scorsese

De, zonder enige twijfel, beste regisseur aller tijden kreeg in 2007 EINDELIJK zijn welverdiende Oscar voor The Departed. Scorsese maakte absolute meesterwerken in zowel de ’70ies, ’80ies, ’90ies, jaren 2000 & 2010. Marty is bovendien een begenadigd documentairemaker en één van grootste filmkenners ter wereld.

Verplichte kost: Goodfellas, Casino, Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull, The Departed.

2 Christopher Nolan

Samen met zijn broer Jonathan Nolan is Chris zonder twijfel één van de meest intelligente regisseurs van de jaren 2000 met uitstekende scenario’s en een baanbrekend inzicht in film maken zoals niemand anders dit kan met een IMAX-camera.

Verplichte kost: Interstellar, Dunkirk, The Dark Knight, Memento, Inception.

3 Quentin Tarantino

Wonderkind dat groot werd in de jaren ’90. Schreef de meest memorabele dialogen die ooit op pellicule werden vastgelegd. QT is één van die zeldzame filmmakers die pure pulp tot kunst weet te verheffen.

Verplichte kost: Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Jackie Brown, Kill Bill, Django Unchained.

4 Stanley Kubrick

Eén van de meest veeleisende regisseurs aller tijde zette zijn stempel op zowat ieder Hollywood-lid dat in zijn producties deelnam en maakte daardoor baanbrekende cinema.

Verplichte kost: Eyes Wide Shut, 2001: A Space Odyssey, The Shining, A Clockwork Orange.5 Ridley Scott

Net als Scorsese is Sir Ridley Scott al 30 jaar lang verantwoordelijk voor minimaal één essentieel meesterwerk per decennium. Weinigen weten visuele bombast en emotionele diepgang zo perfect te combineren als de oudste van de Scott-broers.

Verplichte kost: Gladiator, Alien, Black Rain, American Gangster, Blade Runner

6 Steven Spielberg

De meest succesvolle cineast ooit kreeg vaak kritiek omdat hij te vaak zou teruggrijpen naar schaamteloos sentiment en teveel rekening zou houden met de wensen van het grote publiek. Voor mij was, is en zal Spielberg altijd de ongekroonde koning van de blockbusters blijven. Sinds de jaren ’90 weet hij zich ook met volwassener materiaal meer dan behoorlijk uit de streng te trekken.

Verplichte kost: Saving Private Ryan, Raiders Of The Lost Ark, Jaws, Schindler’s List, Minority Report.

7 Francis Ford Coppola

Z’n hoogdagen liggen al tientallen jaren achter ons. Maar iemand die de onovertroffen ’70s zo heeft gedomineerd als Coppola, mag gewoon niet ontbreken aan deze lijst.

Verplichte kost: The Godfather trilogy, The Conversation, Apocalypse Now.

8 J.J. Abrams

De nieuwe blockbuster-magneet van de jaren 2000 die een neus heeft voor uitstekende producties en ze bovendien mysterieus in de markt kan zetten als geen ander. Tot slot heeft er geen enkele regisseur zoveel respect voor de nostalgische jaren van een topfranchise als J.J. Abrams.

Verplichte kost: Star Wars VII: The Force Awakens, Lost, Alias, Mission: Impossible III, Star Trek.

9 The Wachowskis

Larry & Andy gaan inmiddels door het leven als Lana & Lilly Wachowski, maar in hun vorig leven hadden de regisseurs een sublieme kunst om donkere graphic novel tot leven te brengen op het grote doek. Met hun transformatie zijn ze de laatste jaren wat de weg kwijt, moeten we toegeven. Maar goed.

Verplichte kost: The Matrix, Cloud Atlas, Sense8, V for Vendetta.10 Brian De Palma

De laatste De Palma grand cru dateert ondertussen al van begin jaren ’90. Op zijn best leverde hij echter een aantal onovertroffen meesterwerken af in mijn favoriet genre, de gangsterfilm.

Verplichte kost: Scarface, Carlito’s Way, The Untouchables, Collateral, Public Enemies.

11 Luc Besson

De grootste Europese of eerder niet Angelsaskische regisseur van de laatste decennia is zonder twijfel Luc Besson. Zijn creatieve geest zet zich om in heerlijke science fiction spectakels en zijn schrijversvingers zorgde met films zoals Taken, The Transporter & Colombiana voor een verandering van perceptie in de Franse filmwereld.

Verplichte kost: Fifth Element, Lucy, Léon, Le Grand Bleu, Valerian and the City of a Thousand Planets.

12 James Cameron

The king of the world verdween na het monstersucces van Titanic (zonder twijfel de zwakste film uit z’n oeuvre) jarenlang uit the picture. Je zou bijna vergeten dat Cameron, in de jaren ’80 en ’90, een aantal van de meest adrenaline-opwekkende SciFi-actie spektakels ooit creëerde. In 2009 verbaasde hij de hele wereld door met Avatar het science fiction genre op een geheel ander niveau te brengen. James Cameron mag niet ontbreken van deze lijst.

Verplichte kost: The Terminator, Aliens, T2: Judgement Day, True Lies, Avatar.

13 Robert Rodriguez

Getalenteerde regisseur die niet onder de schaduw van grootmeester Tarantino geraakt, maar soms betere films uit zijn mouwen tovert als je denkt aan Planet Terror uit Tarantino’s Grindhouse-fase. Met Sin City aan kop, zonder meer één van de beste regisseurs van zijn tijd.

Verplichte kost: Sin City, Machete, Planet Terror.

14 Guy Ritchie

Na de verlossing van Madonna kwam de carrière deze legendarische Britse regisseur uit de gouden generatie van de Britse gangsterfilms helemaal van de grond. Van onafhankelijke Engelse underground-films tot stijlvolle Hollywood-blockbusters, Guy Ritchie weet maar al te goed hoe goede cinema te brengen aan een gegeven budget.

Verplichte kost: Sherlock, Snatch, The Man From U.N.CL.E., King Arthur: Legend of the Sword.15 Denis Villeneuve

Velen noemen deze nieuwe Canadese regisseur de nieuwe Michael Mann, maar in onze ogen is hij de nieuwe “Master of Suspense” dankzij zijn onmetelijke manier om spanning op te bouwen in een film. Wat vinden jullie van de titel The Bachelor of Suspense?

Verplichte kost: Blade Runner 2049, Sicario, Prisoners, Arrival, Enemy.

16 Michael Mann

Schreef in de ’80s tv-geschiedenis met het legendarische Miami Vice. Trad in de ’90s op het cinematografische voorplan als één van die zeldzame regisseurs die altijd ge(s)laagde films aflevert.

Verplichte kost: Heat, The Last Of The Mohicans, The Insider, Miami Vice.

17 Paul Verhoeven

Enorm getalenteerde Nederlandse cineast die als één van de weinige Europeanen echt doorbrak in Hollywood. Wordt vaak becritiseerd omwille van het vele geweld en naakt in zijn films. Niemand stopte ooit zoveel satire en ironie in popcornentertainment als Verhoeven.

Verplichte kost: Total Recall, Basic Instinct, Robocop, Zwartboek.

18 Matthew Vaughn

Deze regisseur blijft in MoviePulp’s ogen de wildcard van Hollywood met geweldig entertainende films in een Brits jasje. Eveneens een product van de gouden generatie Britse gangsterfilms zoals Guy Ritchie dat is.

Verplichte kost: Layer Cake, X-Men: First Class, Stardust, Kingsman: The Secret Service, Kick-Ass.

19 Alejandro G. Iñárritu

Deze Mexicaanse cineast trok dezelfde lessen als Stanley Kubrick, maar legt de druk eerder bij zijn crew dan cast. Met succes, want het zette hem op de map dankzij baanbrekend werk midden jaren 2010 dat hem maar liefst 4 Oscars bracht.

Verplichte kost: The Revenant, Babel, Biutiful, Birdman.20 Mel Gibson

Merkwaardig figuur met soms wat primitief religieuze opvattingen, maar de koning van ruwe beelden in epische films weet een perfecte combinatie te vinden tussen acteer- en regisseerwerk.

Verplichte kost: Braveheart, Apocalypto, Hacksaw Ridge.

21 Peter Jackson

Zijn hele carrière heeft de regisseur achter de legendarische Lord of the Rings & The Hobbit-franchise met zijn hoofd in grote kostuumdrama’s gezeten. Je kan niet anders dan bewondering hebben voor de inspiratie en visie die Peter Jackson voor ogen heeft.

Verplichte kost: Lord of the Rings, King Kong, Kuifje, The Lovely Bones.

22 Tony Scott

Tony was altijd iets plat commerciëler geweest in zijn filmische keuzes dan zijn oudere broer Ridley. Maar de uitvinder van de MTV-montage komt bij momenten minstens even straf uit de hoek.

Verplichte kost: True Romance, The Last Boyscout, Enemy Of The State, Top Gun, Man on Fire.

23 Oliver Stone

De laatste jaren is het oeuvre van deze Amerikaanse regisseur wat ondergesneeuwd, maar sinds de jaren ’80 staat Oliver Stone garant voor de kritisch entertainende stem van het Amerikaanse volk.

Verplichte kost: JFK, Platoon, Wall Street, Snowden.

24 Clint Eastwood

Sterke Amerikaanse verhalen in een ruwe notendop zijn een succesverhaal, ook voor deze Clint Eastwood die na een opmerkelijke carrière nog beter uit de hoek kwam als regisseur.

Verplichte kost: Million Dollar Baby, Mystic River, J. Edgar, Gran Torino, American Sniper.

25 Russo Brothers

We sluiten deze lijst af met een iets wat gewaagde selectie. Anthony & Joe Russo hebben getoond dat ze met de blockbusterbudgetten van Disney kunnen spelen en dit in een voortreffelijk format kunnen gieten. Zonder twijfel, de beste regisseurs die de Marvel-franchise ooit zal hebben en we verwachten heel wat meer van deze jongens.

Verplichte kost: Captain America: The Winter Soldier, The Avengers: Infinity Wars, Captain America: Civil War.Evenaart zich dit ook aan de Belgische box office? Bekijk hier alle Box Office Recorden in België op een rij.

 

de populairste filmblog van Vlaanderen

Well Hello There! + / Stranger!