Captain America The Winter Soldier review

captain america the winter soldier posterCaptain America The Winter Soldier **** 1/2

Regie: Anthony en Joe Russo

Met: Chris Evans, Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Samuel L. Jackson, Robert Redford

Speelduur: 135′

Ga kijken naar wellicht de strafste Marvel productie tot op heden als je houdt van Mission Impossible Ghost Protocol en (duh, red) Captain America.

Het verhaal: Steve Rogers aka Captain America geraakt in het vizier van zijn eigen organisatie S.H.I.E.L.D. … .

chris evans en scarlett johansson in captain america the winter soldierOns verdict: Alhoewel iedere Marvel Studios productie uitgegegroeid is tot een gigantische blockbuster (met op kop The Avengers en Iron Man 3, red.), wisten ze ondergetekende tot op heden nog maar matig te bekoren. Daar komt verandering is met de superieure sequel Captain America The Winter Soldier, een entertainende brok superheldencinema die eindelijk in de buurt komt van de directe concurrentie (The Dark Knight trilogie, X-Men franchise, red.). En dat is opmerkelijk, Captain America zelf is van origine zowat de meest zoutloze uit het Marvel universum (de Superman van Marvel zo je wil, red.). De regisseurs Joe en Anthony Russo hadden voordien enkel ervaring met -weliswaar uitstekende- sitcoms als Community, Arrested Development en Happy Endings en weinig memorabele komedies als You Me and Dupree en Welcome To Collinwood. En de voorganger, Captain America The First Avenger, ging dan wel start als een heerlijk ouderwetse avonturenfilm met de schwüng van Indiana Jones, in de tweede helft verzandde hij in zowat het meest generische dat ooit van de band rolde bij Marvel.

Captain America The Winter Soldier is uiteraard ook bandwerk. Maar dan wel van het soort dat een frisse wind laat waaien door een franchise (zie ook Star Trek, Fast Five, Mission Impossible Ghost Protocol, red.). Van bij de openingsminuten tot aan een veelbelovende teaser middenin de eindcredits weet deze brok energie te entertainen met snedig in beeld gezette actie, fijn geschreven one-liners, en een verhaal dat meer wil zijn dat zoveelste excuus om ‘de wereld te redden’. Volgens Marvel-big shot Kevin Feige is Captain America The Winter Soldier een terugkeer naar de paranoia-thrillers uit de jaren ’70 genre Marathon Man en Three Days of the Condor. Zover zouden wij niet gaan maar feit is dat er tussen de indrukwekkende actie wel een boodschap sluipt die -met de recente NSA schandalen indachtig- zeker actueel is.

Sterke zet ook om Robert Redford te strikken, de levende legende uit zovele van die machtige ’70s thrillers, die de reeds uitmuntende cast naar een hoger niveau tilt. Chris Evans zit beter is zijn rol dan ooit, en geeft Steve Rogers voor het eerst een echte persoonlijkheid mee. Samuel L. Jackson is opnieuw zijn coole zelf als S.H.I.E.L.D. baas Nick Fury. En The Winter Soldier kondigt zich zeker in de eerste twee aktes aan als een soort Terminator meets Robocop. Maar het is vooral Scarlett Johansson die de show steelt als Black Widow, voor het eerst een volwaardig personage. Ze gaat met elke scène lopen waarin ze voorkomt, en toont zich een actieheldin die naast pakweg Ripley en Sarah Connor mag gaan staan.

Captain America The Winter Soldier legt de lat voor blockbusterseizoen meteen vrij hoog. Benieuwd wie er de komende maanden over geraakt. Ga dat zien!

Bekijk alvast een korte featurette over de personages uit Captain America The Winter Soldier.


6 gedachten op “Captain America The Winter Soldier review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter