Top Box Office resultaten

Top Box Office resultaten

De smaak van Amerikanen en Belgen zijn een stuk verschillend. Dat weten we allemaal. Maar hoe verschillend? Nu dat de Belgische box office eindelijk matuur wordt, vonden we bij MoviePulp het groot tijd om jullie een overzicht te brengen van de grootste films aller tijde. OK, klassiekers houden we al nauwlettend in de gaten, maar wat met kwantiteit en geld? Welke films brachten het meeste geld in het laadje voor Hollywood en de lokale filmindustrie. Welke box office recorden moeten nieuwe films doorstaan om echt noemenswaardig te zijn in de Belgische filmgeschiedenis. MoviePulp presents… Een overzicht van de box office record in België met een top 10 meest winstgevende films aller tijde en de grootste openingsweekenden aller tijde in België.

DE TOP 10 MEEST WINSTGEVENDE FILMS IN DE BELGISCHE BIOSCOPEN ALLER TIJDE:

Onze Box Office updates geven iedere week een mooi overzicht van de opbrengsten in België. We weten dat kaskrakers zoals The Dark Knight, The Avengers en Avatar de toppen in Amerika bestijgen, maar wie is dat in België? Welke films haalde de voorbije jaren het meeste geld in het laadje? Bekijk onderaan ons overzicht van top 10 van meest winstgevende films in de Belgische bioscopen aller tijde!

1. TITANIC (18,9 miljoen euro / 20.5 miljoen dollar)

Leonardo DiCaprio & Kate Winslet in Titanic

Zonder twijfel was Titanic de meest succesvolle blockbuster aller tijde sinds 1997. Wereldwijd haalde het 600 miljoen dollar in het laadje en België leverde zo’n 3% aan deze omzet. Yes, België was gek van de gouden lokken van Leonardo DiCaprio en de adembenemende look van Kate Winslet in de regie van de meest succesvolle regisseur aller tijde: James Cameron.

2. AVATAR THE WAY OF THE WATER (15,5 miljoen euro / 16.7 miljoen dollar)

Zoe Saldana & Sam in Avatar

We zeggen meest succesvolste regisseur aller tijde, want James Cameron leverde ook de nummer 2 in de lijst: Avatar: The Way of the Water in 2022. De film die Sam Worthington & Zoe Saldana naar de absolute top katapulteerden en Sigourney Weaver de erkenning gaf dat ze verdiende. Woela, het is zalig om nen Avatar te zijn! Zeker als het wereldwijd 760 miljoen dollar opleverde waar België 2% aan bijdroeg.

3. The Lion King (14 miljoen euro / 15.6 miljoen dollar)

Het nieuwe Lion King 2019

In het filmjaar van 2019 werd de hegemonie van Disney België niet getart aan de Belgische box office en zo kreeg het schitterend geanimeerde The Lion King van Jon Favreau vrijspel om te groeien tot een omzet van maar liefst 14 miljoen euro.

4. LORD OF THE RINGS (10,9 miljoen euro / 11.8 miljoen dollar)

The Lord of the Rings saga

Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Ian McKellen & Elijah Wood in de regie van Peter Jackson. Inderdaad, we praten over de Lord of the Rings saga. Het 3de deel, Lord of the Rings: The Return of the King, was in België het meet succesvolle met bijna 11 miljoen euro omzet. Een kleine reden waarom België de grootste LOTR-fan heeft? In absolute cijfers was deze franchise ongetwijfeld de sterkste: wereldwijd net geen 3 miljard dollar opbrengst. Daar wordt het percentage van België wel veel te klein voor.

5. JAMES BOND (10,3 miljoen euro / 11.2 miljoen dollar)

James Bond Skyfall

007 heeft altijd mooie resultaten geleverd aan de box office, maar in 2012 viel Skyfall in zoals een bom. Zeker nadat MGM in financiële problemen kwam en Daniel Craig de franchise moest redden, was deze film ongetwijfeld de grootste verrassing voor de producenten Sony. Het is dan ook niet verrassend dat regisseur Sam Mendes terugkomt voor SPECTRE en de blonde lokken van Daniel Craig carte blanche krijgen.

6. STAR WARS VII: THE FORCE AWAKENS (9,9 miljoen euro / 11 miljoen dollar)

star wars hegemonie banner

Het 7de deel van Star Wars VII: The Force Awakens klokte in België af op zo’n 10 miljoen euro in de lente van 2016. Met dit resultaat evenaren de bioscoopopbrengsten eindelijk de grootte van de community dat deze Amerikaanse franchise al jaren aanbidt. Het toont weer maar eens aan hoe regisseur J.J. Abrams de authenticiteit van een film kan respecteren en bovendien carrières van nieuwe talenten zoals Daisy Ridley, Adam Driver, Lupita Nyong’o & John Boyega kan lanceren.

7. HARRY POTTER (9,9 miljoen euro / 10.7 miljoen dollar)

Harry Potter franchise

Een andere succesvolle Europese franchise is ongetwijfeld Harry Potter. Alle films schommelde in België rond de grens van 10 miljoen dollar, maar het laatste deel Harry Potter and the Deathly Hallows Part II brak het record van de franchise. Zonder twijfel zit de eindstrijd tussen Daniel Radcliffe als Harry Potter & Ralph Fiennes als Voldemort er voor iets tussen, maar ook Emma Watson & Rupert Grint droegen hun steentje bij aan de franchise in de regie van David Yates.

8. PIRATES OF THE CARIBBEAN (9,6 miljoen euro / 10.4 miljoen dollar)

Johnny Depp in Pirates of the Caribbean

Elke franchise wordt uitgemolken en waarschijnlijk voor een reden. Zo ook Pirates of the Caribbean die binnenkort een 5de deel uitbrengen. Maar de tweede film Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest bracht in België een verrassend resultaat voor Disney van 10.4 miljoen dollar, alhoewel het 3de deel aardig in de buurt kwam. Opmerkelijk: zou België Orlando Bloom trouw zijn of smachtte iedereen voor de piratenlooks van Johnny Depp? Hmm, geef ons maar Keira Knightley, Vlaanderen!

9. KUIFJE (9,3 miljoen euro / 10.1 miljoen dolar)

The Adventures of TinTin

België is zijn stripcultuur nog steeds getrouw! Dat toont het succes achter The Adventures of TinTin, de laatste film in de top 10 die boven de 10 miljoen dollar uitkwam. Tevens de enige Steven Spielbergsamenwerking die in de top 10 voorkomt met de stemmen van Jamie Bell, Daniel Craig, Simon Pegg & Andy Serkis.

10. ICE AGE (9,1 miljoen euro / 9.9 miljoen dollar)

Ice Age 3 Dawn of the Dinosaurs

Het is niet Shrek die de meest succesvolle animatiefilm wordt van België. Nee, Ice Age van DreamWorks Animation gaat met de eer lopen! Scrat, Manny, Diego & Sith teamde up met een hoop dinosaurussen en bezorgde daarom dit prachtig resultaat van net geen 10 miljoen dollar.

De lijst wordt verder aangevuld door Bienvenue chez les Ch’tis (9.3 miljoen dollar), Loft (9.1 miljoen dollar), Ratatouille (8.9 miljoen dollar), Intouchables (8.76 miljoen dollar), The Avengers: Endgame (8,68 miljoen dollar), The Hobbit (8.67 miljoen dollar), Koko Flanel (ongeveer 8.25 miljoen dollar), Shrek (8.16 miljoen euro), Frozen 2 (8,26 miljoen dollar), The Hunger Games (7.6 miljoen dollar), de Twilight saga (7.37 miljoen dollar), Inception (5.68 miljoen dollar), The Dark Knight Rises (4.82 miljoen dollar) en ga zo maar verder. De originele Avatar klokt nog steeds af op 15,1 miljoen euro / 16.4 miljoen dollar. Maar ze waren net niet goed genoeg voor in de top 10 binnen te stoten!

DE TOP 10 GROOTSTE OPENINGSWEEKENDEN ALLER TIJDE IN BELGIË:

De top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België

Elk jaar worden er grote sommen geld bij elkaar gezameld aan de Belgische box office, maar ondanks de miljoenen die voorbij vliegen, blijft het toch vrij stil aan recorden. Hoe hoog moet een film in zijn eerste weekend scoren om in de top 10 terecht te komen en wie bekleedt deze top 10? Zoek niet langer, want hier krijg je een mooi overzicht van de top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België.

1. HARRY POTTER & THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 (2,88 miljoen euro / 3.94 miljoen dollar)

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 banner

Het record van beste openingsweekend aller tijde in België werd gevestigd in 2011 door het laatste deel van de Harry Potter-franchise The Deathly Hallows Part 2 waarbij Harry het opneemt tegen zijn aartsrivaal Voldemort. Bijna 3 miljoen euro staat hij veruit het verste van alle films die ooit in de Belgische bioscopen zijn vrijgegeven. Een shot in de roos voor Warner Bros.!

2. AVENGERS ENDGAME (2,77 miljoen euro / 3.10 miljoen dollar)

The Avengers: Endgame

Het heeft meer dan 10 jaar moeten duren, maar met The Avengers: Infinity War (2,22 miljoen euro / 2.65 miljoen dollar) stoot de Marvel Cinematic Universe voor het eerst door in de top 5 beste openingsweken aller tijde en met Avengers Endgame doet het er nog een schepje bovenop. Proficiat met jullie eerste 3 miljoen dollar opening, Disney!!

3. STAR WARS VII: THE FORCE AWAKENS (2,72 miljoen euro / 2.97 miljoen dollar)

star-wars-7-banner

In 2015 kwam er gerechtigheid voor één van de allergrootste science fiction saga’s in de filmgeschiedenis: Star Wars. Het 7de deel kwam eind 2015 als een bom binnen in België met een overweldigende 2,72 miljoen euro opbrengst. Enkel Episode III kwam iets in de buurt van Star Wars VII: The Force Awakens met 1.99 miljoen dollar in 2005 te België. Proficiat aan The Walt Disney Company!

4. THE LION KING (2,36 miljoen euro / 2.86 miljoen dollar)

The Lion King wordt de grootste film van 2019 aan de Box Office België

Ondanks het feit dat The Lion King de grootste film van 2019 werd, moest het wel de duimen laten voor The Avengers: Endgame in zijn eerste week. Met een omzet van 2,36 miljoen euro stoot het wel de top 5 binnen van beste openingen aller tijde. Dit is dan ook de 3de Disney-film in de top 5, indrukwekkend.

5. THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 2 (2,33 miljoen euro / 2.93 miljoen dollar)

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

Met een half miljoen euro verschil tegenover Harry Potter krijgen we het laatste deel van de Twilight saga Breaking Dawn Part 2. 2.33 miljoen euro bracht hij in 1 weekend op in 2009 en was daarbij de sterkste film van ze allemaal. Enkel New Moon kwam in de buurt van de 2 miljoen euro (1.77 miljoen euro om exact te zijn). De buzz van de film was zo groot dat het na zijn 5de week weliswaar quasi niet meer bezocht werd en geen plaats in de top 10 winstgevendste films wist te verzilveren. Lionsgate was alleszins niet getreurd met het resultaat.

6. SPECTRE (2,25 miljoen euro / 2.42 miljoen dollar)

SPECTRE

De meest succesvolle Bond tot hiertoe Skyfall haalde niet de buzz die het moest hebben in zijn eerste week in 2012 (zeker gezien het sterke Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2), waardoor SPECTRE met eer gaat lopen in 2015. Met 2,25 miljoen euro in zijn eerste week maakt het de box office resultaten van Sony Pictures goed en laat het terecht zien dat België ook een James Bond-land is.

7. FATE OF THE FURIOUS 8 (2,20 miljoen euro / 2.34 miljoen dollar)

Fate of the Furious 8 banner

Het overlijden van Paul Walker bleek in 2015 de start te zijn van een nieuwe dimensie voor de Fast & Furious-franchise. Nadat het 7de deel met 1,85 miljoen euro / 2.01 miljoen dollar opbracht in België, deed Fate of the Furious in april 2017 er nog een schepje bovenop door maar liefst 2,20 miljoen euro / 2,.34 miljoen dollar op te leveren in zijn openingsweek. Proficiat Universal Pictures, België krijgt niet genoeg van jullie autorace-franchise! Hop naar Furious 9!

8. PIRATES OF THE CARIBBEAN: AT WORLD’S END (2,11 miljoen euro / 2.81 miljoen dollar)

Pirates of the Caribbean: At World's End

3 is een geluksgetal aan de Belgische box office! Zo ook voor de Pirates of the Caribbean-franchise die met At World’s End in 2007 een monsterscore van 2,11 miljoen euro binnenhaalde. De laatste film van de franchise On Stranger Tides kwam dicht in de buurt van het oorspronkelijke succes met 1,61 miljoen euro, maar . Een lekkere strike voor Disney!

9. FROZEN 2 (1,93 miljoen euro / 2.16 miljoen dollar)

Frozen 2 banner

De Frozen-franchise is een fenomeen op zich en het werd in de winter van 2019 de animatiefilm die de meeste bezoekers trok naar de bioscoop in zijn eerste week. Frozen 2 versloeg daarbij The Minions en stoot ook door in deze top 10 om te pronken tussen heel wat films voor volwassenen. Je kan er alleen maar respect voor tonen. Frozen 2 was ook een lichte verbetering tegenover zijn voorganger met een omzet van 7,93 miljoen dollar voor Frozen en 8,26 miljoen dollar voor Frozen 2.

10. FIFTY SHADES OF GREY (1,78 miljoen euro / 2.11 miljoen dollar)

Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey was de sensatie van 2015: 1,78 miljoen euro wisten ze in het weekend van Valentijn bij elkaar te sprokkelen. Meteen een schot in de roos voor de franchise en Universal Pictures! Tractie kreeg het weliswaar niet met net zo’n 5 miljoen euro opbrengst voor het hele jaar.

De lijst wordt verder aangevuld door The Lord of the Rings: The Return of the King (1,67 miljoen euro / 2.07 miljoen dollar), The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (1,64 miljoen euro / 2.05 miljoen dollar), The Hobbit 2: The Desolation of Smaug (1,54 miljoen euro / 2.13 miljoen dollar), Kuifje (1,41 miljoen dollar / 2.02 miljoen dollar), 2012 (1,39 miljoen euro / 2.10 miljoen dollar), Spider-Man 3 (1.94 miljoen dollar), Shrek: The Third (1.77 miljoen dollar), Jurassic World (1.76 miljoen dollar), Asterix en de Olympische Spelen (1.69 miljoen dollar), Avatar (1.61 miljoen dollar), Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (1.59 miljoen dollar), Skyfall (1.5 miljoen dollar), The Matrix Reloaded (1.42 miljoen dollar), The Dark Knight Rises (1.35 miljoen dollar), Titanic (1.18 miljoen dollar) enzovoort.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

3 gedachten op “Top Box Office resultaten”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

de populairste filmblog van Vlaanderen

Well Hello There! + / Stranger!