Avengers Endgame recensie in IMAX 3D

The Avengers: Endgame recensieThe Avengers: Endgame *** in IMAX *** 1/2

Regie: Joe & Anthony Russo (Captain America: The Winter Soldier, The Avengers: Infinity War)

Met Robert Downey Jr., Chris Evans, Josh Brolin, Chris Hemsworth, Brie Larson, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Paul Rudd, Bradley Cooper, Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow, Benedict Wong, Don Cheadle,…

Speeltijd: 181′

Ga kijken als je hield van Thor: Ragnarok & Guardians of the Galaxy.

Het verhaal: Na de verwoestende gebeurtenissen van Avengers: Infinity War ligt het universum in puin. Met hulp van de resterende bondgenoten komen de Avengers opnieuw bijeen om de acties van Thanos ongedaan te maken en de orde in het universum te herstellen.

De setting: België is eindelijk een IMAX-cinema rijker en wat voor één! Maar liefst 2 tennisvelden groot (532m² schermgrootte met 27,6 m breedte en 19,3 m lengte) bedraagt het scherm in de nieuwe IMAX-zaal te Kinepolis Brussel en zal er enkel de allergrootste blockbusters van het moment vertonen. Prijzen zijn wel stevig aan zo’n 16 euro per kaartje, maar de beleving met 4K-laserprojectie & 12.1 IMAX Sound geluidssysteem is het geld hem helemaal waard. Het liet ons terugdenken aan de gouden jaren ’90 waarin de Metropolis Antwerpen opstartte en het gebrul van de Tyrannosaurus Rex uit Jurassic Park doorheen de boxen weergalmden. Movie-lovers, rep uw reet naar Kinepolis Brussel! IMAX is de enige manier om deftig 3D te kijken vanaf rij 8 tot en met 10.

Ons verdict: Meer dan 10 jaar is Marvel Studios bezig aan het versmelten van zijn immense verzameling aan stripfiguren en heeft zich daarbij ontpopt tot één van de grootste filmfranchises met een omzet van zo’n 18,6 miljard dollar wereldwijd naast o.m. Star Wars, Lord of the Rings, Avatar, Jurassic Park & The Dark Knight. Met Captain America: The Winter Soldier, The Avengers: Infinity War & Captain America: Civil War hebben ze ook stevige aanraders bij filmrecensenten te pakken dankzij het uitzonderlijk regisseerwerk van Joe & Anthony Russo die keer op keer kwaliteit afleveren die de franchise verdient. Maar houden ze het niveau aan? Wat kunnen ze van de voorlaatste Marvel Phase 3-film maken?

De tijdreizende Avengers in Avengers Endgame

Wel, de Russo’s moesten wel op één dag kraken en dat doen ze ook met Endgame. De bijbelse proporties van The Avengers: Infinity War worden vervangen door een eindeloze tirade aan schuldgevoelens bij de overlevenden van de snappening en de geweldige openingsscène van Infinity War wordt gereduceerd tot een langdradig uurtje zelfbezinning van het oude superheldenteam. Zucht. De Russo’s wisselen emotie af met humor in de stijl van James Gunn’s Guardians of the Galaxy, maar het is verre van een ‘succesvolle’ kopie zoals Taiki Waititi’s Thor: Ragnarok die we sowieso al niet konden pruimen. Laat staan dat de emotionele dimensie ooit het niveau van de reünies in Game of Thrones S8 aflevering 2 evenaart of de aardse omgeving na de snappening enigszins realistisch wordt uitgewerkt zoals HBO’s Chernobyl. Ook 2de act brengt geen verbetering, want Joe & Anthony Russo verdrinken in de nostalgie (en de plot holes) van de Marvel Cinematic Universe-tijdlijn die weinig entertainend blijkt. Een nostalgische toon die Disney & Kevin Feig proberen uit de grond te stampen na amper 10 jaar Marvel Studios-films wat je gerust te voorbarig mag noemen. In het algemeen hadden ze daar beter nog wat langer mee gewacht, toch? 30 jaar bvb. zoals bij Star Wars? Anyway, wat blijft er dan nog over? Klopt, de originele Avengers-cast met Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner & Mark Ruffalo hebben zo’n status dat je niet anders dan respect kan hebben voor de mythologie die ze meedragen in hun succesvolle stripvertolkingen. Bovendien maakt het einde (HEEL) veel goed in de time heist-verhaallijn van The Avengers Endgame met de meest spectaculaire mash-up scènes die uitblijven tot de laatste momenten en de tranen die ten volle zullen vloeien bij heel wat liefhebbers van Marvel Phase 1 in de laatste 30 minuten (als je nog zo lang wakker blijft natuurlijk). Wederom, spijtig van de ellenlange speelduur van 3 uur (!!!) die de hele magie uit de opbouw haalt en waarvan The Avengers 4: Endgame nooit echt recupereert.

Besluit: Marvel’s Phase 3 moest met The Avengers: Endgame op één of andere manier eindigen, spijtig dat het daarvoor 3 uur nodig heeft om een gevoelige snaar te raken. Kortom, wij bleven op onze honger zitten.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter