Ghost in the Shell 3D review

Ghost in the Shell IMAX posterGhost in the Shell *** 1/2

Regie: Rupert Sanders (Snow White & The Huntsman)

Met Scarlett Johansson, Michael Pitt, Takeshi Kitano, Pilou Asbæk, Juliette Binoche, Chin Han,…

Speeltijd: 106′

Ga kijken als je hield van een mix tussen The Matrix, I Robot & The Fifth Element.

Het verhaal: In de nabije toekomst is Mira uniek: Ze is de eerste mens wiens brein succesvol verbonden wordt met een machine. Als de cyborg Major heeft ze de taak bij Section 9 om terroristen op te sporen die haar destijds vermoordden.

Scarlett Johansson in Ghost in the Shell

Ons verdict: 18 jaar na het legendarische Matrix waagt Hollywood zich nogmaals aan een cyberpunk science fiction film. En Paramount Pictures kon geen betere keuze maken dan een manga tot leven te brengen die één van de inspiratiebronnen was van de Matrix-franchise. De manga Ghost in the Shell zag in 1989 het daglicht in Japan en werd in 1995 een populaire anime die ver buiten de landsgrenzen als cult gekend werd. Niemand minder dan Scarlett Johansson werd gerekruteerd om de hoofdrol in Ghost in the Shell te vertolken en ondanks de controverse (een Westerse vrouw in een Oosters personage) laat ScarJo weer een noemenswaardige indruk achter in talloze trailers, poster en ander marketing materiaal. Maar is dit voldoende?

Onze gevoelens zijn gemengd. Langs de ene kant kan Ghost in the Shell wel eens het visueel verbluffendste werk van 2017 zijn met talloze verwijzingen naar nostalgische science fiction films zoals I Robot met Will Smith, The Fifth Element van Luc Besson, Johnny Mnemonic met Keanu Reeves, Cyborg met Jean-Claude Van Damme,… Hell, het heeft zelfs een tintje Westworld in zich. Maar daar blijft het een beetje bij. De visual effects zijn alles behalve baanbrekend zoals Bullet Time in The Matrix. Scarlett Johansson speelt een vergelijkbare rol zoals in Lucy & The Avengers in een Aziatische setting wat op zich beter kon. Alle respect voor Takeshi Kitano die een betere prestatie neerlegt als ScarJo. Ghost in the Shell blijft verder een typisch origin’s story met het oog op het uitbouwen van een franchise en we beschuldigen regisseur Rupert Sanders ervan om niet wat meer visie en ambitie te brengen in het verhaal. Geef toe, met deze nieuwe en creatieve wereld moet toch meer te doen zijn dan als apotheose een cyborg te laten vechten tegen een spinnentank? Typische #FAIL aan de vertolking van de vijand en slechterik in Ghost in the Shell btw.

Kortom, Ghost in the Shell brengt een ode aan het cyberpunk genre, maar stelt wat teleur. We hopen dat de film genoeg geld in het laadje brengt om een ambitieuzere sequel te krijgen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter