JCVD Blu-ray review

wrestler1JCVD****

Regie: Mabrouk El Mechri

Met: Jean-Claude Van Damme, François Damiens, Liliane Becker, François Beukelaers

Speelduur: 97′

Jean-Claude Van Damme speelt letterlijk en figuurlijk de rol van zijn leven…

Het verhaal: Het gaat niet geweldig met Jean-Claude Van Damme: Steven Seagal pikt al zijn goede rollen in en financieel zit hij aan de grond. In een poging om het hectische leven in Hollywood te ontvluchten, vliegt hij naar zijn geboortestad Brussel. Wanneer hij een bank binnenstapt om een cheque te verzilveren, komt hij midden in een gijzeling terecht. De bank wordt overvallen en Jean-Claude krijgt de schuld! De politie, het publiek buiten en zelfs zijn ouders denken dat hij de bankrover is. Al snel draait de gijzeling uit op een krankzinnig mediacircus waarin Jean-Claude niet alleen de bankrovers tegenover zich heeft, maar ook de politie en de pers…

jcvd

Ons verdict: 2008 kan een beetje gezien worden als het absolute comeback-jaar voor de oude actiehelden. Niet alleen was er de ongeziene heropstanding van Mickey Rourke in The Wrestler, verder explodeerde Stallone terug op het grote zilveren scherm in de vierde Rambo en zocht Harison Ford naar de kristallen koelkast euhm… schedels in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. En laten we ook de veelgeprezen art-house uitstap van onze eigenste Jean-Claude Van Damme niet vergeten! In JCVD van Mabrouk El Mechri speelt de “The Muscles from Brussels” één van de beste rollen uit zijn hele carrière als … zichzelf! Bij de aankondiging van het bewuste project fronsten de meeste mensen wenkbrauwen en niemand had dan ook verwacht dat een film van Jean-Claude Van Damme nota-bene de filmfestivals zou overspoelen en een ‘Certified Fresh’ 85% op Rotten Tomatoes. Het is overigens geheel terecht, want wat ons betreft is JCVD dé beste film uit zijn hele carrière! Niet alleen maakt de regisseur er een snedig misdaad-drama van, met scherpe zwarte humor en enkele prima actiescènes. Bovendien acteert Jean-Claude Van Damme als nooit tevoren en geeft hij alle criticasters voor eens en altijd lik op stuk! Hij speelt de pannen van het dak en levert een prestatie af, vol hilarische zelfkritiek en puur menselijke drama. Vooral de veelbesproken monoloog waarin Van Damme zich richt tot de kijker is gevoelig en prijswaardig! Gelukkig spelen ook de rest van de cast goed en elke acteur/actrice leeft zich geweldig in. Mabrouk El Mechri hield de teugels over de hele lijn strak in handen, hoewel hij iedereen ook de kans gaf om zich te ontplooien. Zo zit de film vol met geïmproviseerde momenten, die de menselijkheid en geloofwaardigheid van de film enkel maar te goede komen. JCVD werd geen immens groot commercieel succes, maar dankzij de geweldige reacties van de critici wist mijnheer Van Damme een boel herwonnen credibiliteit op te bouwen. Net als de rest van het actievolkje kreeg ook Van Damme een uitnodiging om op te draven in Sylvester Stallone’s bigbudget actiefestijn The Expendables. Vreemd genoeg wees Van Damme het aanbod om een comeback te maken in de mainstream cinema af, omdat hij zijn ‘hernieuwde’ filmische pad verder wilde bewandelen. Het is dan ook erg vreemd dat zijn twee volgende films dezelfde goedkope ‘direct-to-video’-vehikels zijn waar hij zijn carrière mee de dieperik heeft ingespeeld. Het leven is inderdaad een strijd als je JCVD heet!

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld is scherp, met een degelijk contrast en schaduwdetail. Het beeld heeft sombere, wat afgewassen kleuren, maar dit is net als de filmische grovere korrel allemeel de bedoeling. Deze filters en bewerkingen passen perfect bij de sfeer van de film! Vuiltjes en beschadigingen hebben we niet waargenomen. De Engelse DTS-MA 5.1-track klinkt prima, met heldere en steevast verstaanbare dialogen, die netjes uit de centerspeaker komen. De muziek komt uitstekend tot zijn recht en de geluidstrack heeft een goede dynamiek. De subwoofer helpt de weinige actie en het spoor is verder vrij van storende ruis of andere onvolmaaktheden in het geluid. Jammer genoeg is de Blu-ray compleet gespeend van extra features.

Bekijk hier de Amerikaanse bioscooptrailer van de film:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter