Legendarische TV-series

Legendarische TV-series door MoviePulp.be

De laatste jaren hebben series de culturele hegemonie overgenomen van de bioscoopfilm. Hoewel die laatste steeds spectaculairder en duurder wordt, is de spoeling aan echte klassiekers het laatste decennium steeds dunner geworden. Niet moeilijk als je weet dat de beste scriptschrijvers, acteurs en recent zelfs special effect wizards steeds meer richting het kleine scherm trekken. Dit alles zorgt voor een nooit gezien aanbod aan topreeksen die je via steeds meer kanalen kan bekijken: via stream (Netflix en co), betaal-TV (Telenet Play More), DVD/Blu-Ray, -illegaal- via torrents en ja hoor ook -soms- nog via de goeie oude lineaire televisiezenders. Deze steeds groter wordende fragmentatie mag dan een negatief effect hebben op de reguliere kijkcijfers (de dagen van M*A*S*H met 105,9 miljoen US kijkers, Cheers met 84,4 miljoen US kijkers & Seinfeld met 76,3 miljoen US kijkers zijn voorgoed voorbij), we (binge-)kijken er tegenwoordig met zijn allen niet minder om.Dé voortrekkers in gans deze evolutie waren Amerikaanse kabelzenders als Home Box Office en streaming diensten als Netflix die heden ten dagen ook qua productie budgetten de grootste Hollywoodblockbuster naar de kroon (pun intended, red.) steken. Zo kost het eerste seizoen van The Crown maar liefst meer dan 100 miljoen dollar. Voor onze gezamelijke top 25 van de beste televisie series van de laatste 5 decennia kijken we uiteraard ook verder terug dan huidige hausse aan topseries. Geniet ervan!

1. Game of Thrones

game-of-thrones-is-een-van-de-beste-televisieseries-aller-tijde

Met unanieme consensus verkozen door onze redactie als de strafste serie aller tijden: Game of Thrones (HBO). Deze wereldwijd immens populaire reeks gebaseerd op de boeken van Amerikaanse schrijver George R.R. Martin heeft niet alleen een magistrale verhaallijn, een scala aan interessante personages (voortreffelijke neergezet door onder meer Kit Harington, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Iain Glen, Charles Dance, Carice van Houten, Michelle Fairley, Richard Madden, Sean Bean…) die op de meest verrassende momenten op bloederige wijze het loodje leggen, en schaamrood uitlokkende expliciete seksscènes, maar overtreft in de laatste seizoenen ook de duurste blockbusters qua spektakelwaarde (The Battle of The Bastards!). Wij kijken reikhalzend (en tegelijk met verdriet in ons hart) uit naar het zevende en allerlaatste seizoen dat ergens in 2017 van start gaat.

2. Lost

Lost is een van de beste televisieseries aller tijde

You love it or you hate it! Desondanks, hoog op onze lijst staat ook een dijk van een serie door ABC: LOST. Bedenkers J.J. Abrams, Jeffrey Lieber & Damon Lindelof dachten in het midden van de reality TV-rage van de jaren 2000 een serie te maken rond een groep onbekenden die met vlucht 316 neerstorten op een mysterieus eiland. Lost is zo baanbrekend in de karaktertekening die het over 6 seizoenen kon uitbouwen van de hele cast met aan kop Matthew Fox, Evangeline Lilly, Terry O’Quinn, Josh Holloway, Jorge Garcia & Naveen Andrews. De inspiratievolle verhaallijn die vanuit pure improvisatie begon bereikte die een hoogtepunt in het voorlaatste (5de) seizoen met weliswaar een mager einde in het laatste (6de) seizoen.

3. The Sopranos

the-sopranos-james-gandolfin-wallpaperDe renaissance in TV-land begon eind jaren ’90 met The Sopranos – een fabelachtige misdaadreeks van HBO over een overspannen mafiabaas en zijn twee families. Eindeloos opnieuw te bekijken met dank aan de rasacteurs (met de schiellijk overleden James Gandolfini op kop), de heerlijke dialogen vol onvergetelijke quotes (“I’m like King Midas in reverse: everything I touch turns into shit!”), de rijkgelaagde scripts, de gitzwarte humor, de verdoken maatschappijkritiek en zoveel meer. Dé overtreffende trap van Goodfellas – het bestaat!

4. The Shield

the-shieldStaalharde corrupte flikkenreeks van de maker van The Sons of Anarchy die -zeker bij ons- nooit de erkenning kreeg die ze verdiende wegens vorig decennium steevast uitgezonden op onooglijke nachtelijke uren op VT4. Nochtans is The Shield 1000x meer memorabel dan zowat alle andere onderling inwisselbare reeksen (denk CSI en consoorten) uit het genre. Hopelijk neemt pakweg Netflix deze serie met zijn 7 geweldige seizoenen snel op in hun catalogus, of ligt de DVD box links en rechts onder kerstboom, en kunnen oningewijden de kans krijgen om kennis te maken met Vic Mackey en co. Aanrader van formaat!

5. The Wire

the-wireNog een legendarische televisieserie die met the hipster movement een nieuwe revival kreeg: The Wire. Op papier een lang uitgesponnen politie-onderzoek naar zwarte drugsbendes maar eigenlijk een indringende kijk in de onderbuik van de Amerikaanse binnensteden, de corrupte lokale politiek, het falende publieke schoolsysteem en de teloorgang van de lokale pers in 5 fantastische seizoenen hoogste intelligent tv. Van dezelfde maker, David Simon, zijn overigens ook Homicide: Life on the Street, The Corner, Generation Kill en Show Me A Hero meer dan de moeite.6. Alias

Alias is een van de beste televisieseries aller tijde

De Amerikaanse topzender ABC heeft een neus voor geweldig toegankelijke series, zo ook met de hitserie die Jennifer Garner & Bradley Cooper hun sterrenstatus gaf: Alias. Bedacht door J.J. Abrams moet dit zonder twijfel de spannendste spionageserie ooit zijn die in de jaren 2000 de vreselijke trend zette om de laatste aflevering van het seizoen te eindigen met een immense cliffhanger voor het volgende seizoen. Alle lof voor castleden zoals Victor Garber, Michael Vartan, Ron Rifkin, Lena Olin, Gina Torres, Greg Grunberg, Rachel Nichols, Mía Maestro, Melissa George & zelfs een gastrol voor grootmeester Quentin Tarantino die Alias tot een hoogtepunt brachten in het finale 5de seizoen.

7. Westworld

Westworld is een van de beste televisieseries aller tijde

Het selecteren van Westworld als legendarische televisieserie kan misschien nog wat voorbarig zijn na 1 seizoen, maar wat een sublieme serie! Voortreffelijk acteerwerk van Sir Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Ed Harris, Jimmi Simpson, Evan Rachel Wood, Thandie Newton & James Marsden in combinatie met het denkwerk van Jonathan & Lisa Joy Nolan wist het na zijn eerste seizoen al 11,7 miljoen kijkers te overtuigen. Wij zijn fan van de eerste minuut en niet alleen vanwege de orgieën in de serie.

8. Tyrant

Game of Thrones is een van de beste televisieseries aller tijde

Een verrassing voor velen zal deze politieke FX-serie met Adam Rayner, Ashraf Barhom & Moran Atias zijn rond een fictief land tijdens de Arabische lente in het Midden-Oosten. Tyrant die in Amerika na 3 seizoenen werd stopgezet vanwege teleurstellende kijkcijfers heeft op geopolitiek vlak zoveel meer te bieden dan zijn concurrent House of Cards dat we deze steevast aanraden op Netflix België. Het geweldige 2de seizoen is een mooie opvolger op het eerste seizoen en het verhaal sluit zich subliem af in het 3de seizoen dat binnenkort te zien zal zijn in Europa.

9. Mr. Robot

Mr Robot is een van de beste televisieseries aller tijde

De USA Networks-serie die acteur Rami Malek als schizofrene hacker een Primetime Emmy Awards gaf, is eveneens een sterke underground-serie die we op dit moment nog niet 100% naar waarde kunnen inschatten. Maar het 1ste seizoen van Mr. Robot viel door zowel zijn enscenering als verhaallijn bij onze redactie in als een bom en we verwachten nog veel meer van deze serie. Wordt vervolgd!10. Twin Peaks

Twin Peaks is een van de beste televisieseries aller tijde

De legendarische televisieserie Twin Peaks door David Lynch & Mark Frost die de definitie van mysterieus verkende in begin jaren ’90 krijgt binnenkort een revival door Showtime. Maar de originele serie met Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Sherilyn Fenn, Lara Flynn Boyle & Michael Ontkean is zo cult dat het onmogelijk is deze niet bij onze lijst van legendarische televisieseries aller tijde te plaatsen. Een aanrader die zijn tijd ver vooruit was.

11. Bloodline

Bloodline The Final Season banner

Maar 3 seizoenen telt deze straffe Netflix Originals serie door bedenkers Glenn Kessler, Todd A. Kessler & Daniel Zelman, maar vanwege zijn legendarische editing is Bloodline samen met de acteerprestaties van Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Norbert Leo Butz & Linda Cardellini, in onze lijst terug te vinden van meest legendarische televisieseries aller tijde. Heerlijke neo noir detective zoals het hoort dat net zoals The Wire een cultstatus zal verkrijgen! Eat that CSI!!!

12. Fawlty Towers

Fawlty Towers

In een lijst van legendarische televisieseries kon de allerbeste Britse comedyreeks aller tijden niet ontbreken. Fawlty Towers met John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth & recent overleden Andrew ‘I know nothing’ Sachs. Een BBC-klassieker uit de jaren ’70 die zelfs nu nog wel altijd ergens herhaald wordt, en waar je tijdens het zappen telkens opnieuw bij blijft hangen en schaterlachen.

13. Rome

Rome is een van de beste televisieseries aller tijde

Peperdure HBO saga tjokvol Britse klasbakken op de castlijst over één van de meest bewogen periodes uit het Romeinse rijk vol seks, geweld en politieke machinaties. Rome hield het wegens tegenvallende kijkcijfers jammer genoeg maar 2 seizoenen vol. Maar de 22 afleveringen die we hebben gekregen zijn één voor één om de duimen en vingers af te likken. Game of Thrones zonder het fantasy sausje, quoi!

14. Band of Brothers

Band of Brothers is een van de beste televisieseries aller tijde

Steven Spielberg en Tom Hanks sloegen na het succes van Saving Private Ryan de handen in elkaar voor deze meesterlijke miniserie over een peleton Amerikaanse soldaten tijdens de bevrijding van Europa op het einde van WOII. Tot op heden nog niet overtroffen door éénder welke bioscoopfilm of serie in het genre. Opvolger The Pacific was ook verdienstelijk, maar haalde nergens het niveau van Band of Brothers.

15. Mad Men

Mad Men is een van de beste televisieseries aller tijde

Mad Men is nog zo’n legendarische televisieserie van bedenker Matthew Weiner, alleen nog maar voor de revolutie die het teweeg bracht in design, decor & de hele hipster-beweging van de jaren 2010. Een machtige Jon Hamm speelt de rol van zijn leven als Don Draper in deze AMC-serie die 7 seizoenen telt en ook iconische rollen leverde voor castleden zoals de bloedhete Christina Hendricks, John Slattery, Elisabeth Moss & January Jones in een ouderwets trendy jasje.

16. House of Cards

kevin spacey in house of cards

House of Cards is het paradepaardje van Netflix dankzij de sterke eerste 2 seizoenen die het uitbracht in 2013 & 2014. De politieke serie die Kevin Spacey & Robin Wright iconische rollen bracht als Amerikaans presidentspaar heeft een verfijnde editing en storytelling dat een nieuw golf voor inspiratie werd voor regisseurs zoals David Fincher (cfr. Gone Girl). Mocht het niet voor het teleurstellende 3de seizoen zijn, had deze al een stuk hoger gestaan in onze top legendarische televisieseries aller tijde.17. Seinfeld

In tegenstelling tot het monstersuccess over de grote plas bleef Seinfeld in de jaren ’90 bij ons altijd een beetje onder de radar -in een cultstatus- en bereikte het nooit de populariteit van pakweg Friends en Cheers (al kreeg deze hilarische sitcom wel een tweede leven met de DVD boxen vorig decennium). Maar jawel, dit is de beste ‘klassieke’ sitcom aller tijden: vlijmscherp neergepend door Larry David (check zeker ook Curb Your Enthusiasm, red.) en Jerry Seinfeld waarin vooral ‘nevenpersonages’ als Kramer en George steevast de show stalen. Hoe vaak je dit ook -opnieuw- bekijkt, het blijft lachen geblazen.

18. Entourage

De laatste seizoenen -en zeker ook de film- misten wat pit, maar in zijn hoogdagen (seizoen 1-5) was deze hilarische inkijk op het leven van een opkomende ster in Hollywood -losjes gebaseerd op het ‘jonge’ leven van Mark Wahlberg- meer dan verplichte kost. Extra punten voor de pleiade aan A-list cameo’s, de zichzelf schaamteloos te kakken zettende Kevin Dillon, en natuurlijk driftkikker Ari ‘Hug it out bitch‘ Gold (heerlijk neergezet door Jeremy Pivan, red.) als respectievelijk de has-been broer-van en de haaierige agent van dienst. “Victory!”

19. Marco Polo

Marco Polo op Netflix België is een van de beste televisieseries aller tijde

2 seizoenen had dit peperduur epos van een televisieserie over ontdekkingsreiziger Marco Polo en zijn avonturen in Azië ten tijde van het Mongoolse Rijk nodig om MoviePulp.be te overtuigen van zijn kwaliteiten. Een indrukwekkende Benedict Wong als Kublai Khan blaast de hele cast weg, hoewel we namen zoals Lorenzo Richelmy, Tom Wu, Rick Yune, Chin Han, Michelle Yeoh, Mahesh Jadu & Remy Hii ook niet mogen vergeten. Magnifiek werk!

20. OZ

Dé oervader van de huidige kwaliteitsreeksen, zowat de allereerste HBO original series biedt een staalharde, compromisloze en NSFW blik op het leven in een maximum security gevangenis die pakweg Orange is the New Black op een soap over een vakantiedorp doet lijken. Toegegeven, visueel voelen zeker de eerste seizoenen een beetje gedateerd aan (tv had géén monsterbudgetten in de jaren ’90!), maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de ijzersterke verhaallijnen en de schare aan karakteracteurs in de rollen van hun leven. Herken onder meer J.K. Simmons, Ernie Hudson, Eamonn Walker en de halve cast van latere succesverhalen als The Sopranos en The Wire. Eentje om te (her)ontdekken!21. Friends

Friends is een van de beste televisieseries aller tijde

De meest toegankelijke serie op de Amerikaanse beeldbuis, één van de meest herhaalde (ook bij ons wordt ze nog bijna dagelijks uitgezonden) en de pop-poll koning der jaren ’90 sitcoms is zonder twijfel Friends. Maar liefst 10 seizoenen en 236 afleveringen op NBC zorgde ervoor dat deze reeks uit de jaren ’90 tot één van de meest bekeken series aller tijden werd (65,9 miljoen US kijkers). De cast van deze hilarisch grappige topserie heeft inmiddels geen introductie meer nodig met namen zoals Jennifer Aniston als Rachel, Courteney Cox als Monica, Lisa Kudrow als Phoebe, David Schwimmer als Ross, Matt LeBlanc als Joey & Matthew Perry als Chandler. En laat ons niet de gastrollen vergeten van Hollywoodsterren zoals Brad Pitt, Paul Rudd, Reese Witherspoon, Christina Applegate & Tom ‘Magnum P.I.’ Selleck.

22. Stranger Things

Stranger Things is een van de beste televisieseries aller tijde

Weer een Netflix Original serie waar we laaiend enthousiast over zijn na 1 seizoen: Stranger Things. De mysterieuze reeks van The Duff Brothers haalde zijn inspiratie bij het vroegere Twin Peaks en werd een ware rivival van de jaren ’80 anno 2016. Met jonge talenten zoals Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton en gevestigde waarden zoals zoals David Harbour & Winona Ryder verwachten we nog heel wat meer van deze garde in zijn 2de seizoen.

23. Daredevil

Daredevil_TV_Netflix_logo

Het beste werk dat Marvel ooit uit zijn mouwen wist te schudden is deze Netflix-productie gemaakt door bedenker Drew Goddard. DareDevil zit intussen aan zijn 2de seizoen en zette de toon voor de hele Defenders-reeks inclusief Jessica Jones, Iron Fist & Luke Cage. Toch blijft het 1ste seizoen van Daredevil met Charlie Cox beresterk dankzij het werk van de nieuwe Kingpin Vincent D’Onofrio, maar ook extra figuren in het 2de seizoen zoals Jon Bernthal als The Punisher & Elodie Yung als Elektra werden uitstekend gecast door de crew. Zonder meer onze meest favoriete comic book-verfilming op het kleine doek ooit en de op één na beste verfilming na The Dark Knight-films van Christopher Nolan op het grote doek.

24. The Office

Twee seizoenen en een kerstspecial (het recente David Brent: Life on the Road nagelaten), meer had deze geniale komische worp van Ricky Gervais en Stephen Merchant niet nodig om legendarisch te worden. De fictieve docusoap stijl kreeg overigens navolging in onder meer Modern Family en uiteraard de Amerikaanse remake van The Office -die weliswaar 9 seizoenen aansleept maar op zijn best ook zeker de moeite was-. En hoe hard hij ook probeert, Ricky Gervais zal dit nooit weten te overtreffen, al kwam Extras enige jaren terug danig in de buurt.

25. Boardwalk Empire

Het mag dan tot het allerlaatste seizoen geduurd hebben vooraleer het eenzame niveau van de door Martin Scorsese geregisseerde pilootaflevering nog eens gehaald werd, ook op z’n meer onevenwichtige momenten bleef deze peperdure HBO saga over de georganiseerde misdaad ten tijde van de drooglegging (ook ondermeer Al Capone en Lucky Luciano passeren de revue, red.) altijd overeind. Niet in het minst door de fantastische acteurs met op kop de immer geweldige Steve Buscemi, Michael Shannon, Michael Stuhlbarg en Michael Kenneth Williams -die je ook zou moeten herkennen uit The Wire-.

de populairste filmblog van Vlaanderen

Well Hello There! + / Stranger!