Olympus Has Fallen review

Olympus Has Fallen posterOlympus Has Fallen ****

Regie: Antoine Fuqua (Training Day)

Met: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Angela Bassett, Rick Yune, Dylan McDermott

Speelduur: 115′

Ga kijken als je bent opgegroeid met old skool actieknallers als Die Hard, Under Siege en Air Force One.

Het verhaal: Wanneer een leger aan Noord-Koreaanse terroristen het Witte Huis aanvalt, en de president gijzelt, rust de hoop van de natie op één voormalige Secret Service agent … .

Gerard Butler in Olympus Has Fallen

Ons verdict: Tijdens mijn ‘vormende’ jaren verschenen er jaarlijks minstens een handvol gespierde actiefilms die werden omschreven als ‘Die Hard op een (…)’. Denk aan Under Siege (oorlogsschip), Speed (bus), Cliffhanger (Rocky Mountains), Passenger 57 (vliegtuig), Sudden Death (ijshockey stadion), The Rock (Alcatraz), Air Force One (tja, red.) … , één voor één adrenalinebommen die ik verslond, en waarvan sommigen zelfs 10 kijkbeurten of meer hebben doorstaan. Het stramien was telkens hetzelfde. Eén locatie (of transportmiddel) wordt aangevallen door één of meerdere terroristen, en de enige hoop de van genomen gijzelaars is de Amerikaanse overheid, maar één overgebleven ruwe bolster met een blanke pit, een held-tegen-wil-en-dank, meestal met een militair verleden, die eerst wordt tegengewerkt door de FBI en het Pentagon, maar uiteindelijk ‘Amerika’ en bij uitbreiding de hele wereld redt. Schuldig (B-)vertier en puur escapisme dat sinds nadagen van 9/11 bijna niet meer werd gemaakt.

Het Witte Huis staat in brand in Olympus Has Fallen

Lang leve Antoine Fuqua, de zwaar onderschatte regisseur van onder meer Training Day, Shooter en Brooklyn’s Finest, en producenten Millennium Films (zie ook The Expendables 2) die een doodgewaant sub-genre nieuw leven inblazen. Die-Hard-in-Witte-Huis, dat is de simpele, maar correcte omschrijving van Olympus Has Fallen. Ja het verhaaltje is even rudimentair als de gelukkig spaarzaam gebruikte CGI, maar jongens wat heeft ondergetekende zich rot geamuseerd met deze adrenaline-opwekkende spijkerbom van een actieknaller. Olympus Has Fallen heeft alles wat het teleurstellende Die Hard 5 had moeten zijn. Een geweldige actieheld (Gerard Butler in zijn beste rold ooit, red), een nevencast vol klasbakken die personages neerzetten waar je om geeft, een heerlijk over-the-top slechterik aan het roer van een leger huurlingen, en bovenal bakken R-rated actie die je een kleine 2 uur lang aan je bioscoopzetel gekluisterd houdt. Zéér benieuwd of dit najaar het gelijkaardige (maar veel duurdere) White House Down deze Olympus Has Fallen gaat weten te overtreffen in pure entertainmentswaarde.

Bekijk alvast een korte clip vol actie uit Olympus Has Fallen.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Olympus Has Fallen review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter