BIFFF 2013: Un Homme Bien review – een kortfilm door Steve De Roover

un homme bien posterUn Homme Bien ***

Regie: Steve De Roover

Met: Pierre Lekeux, Aurore Picavet, Frédéric Bosso, Matthias Pohl

Speelduur: 10′

Een sfeervolle en internationaal ogende kortfilm die smaakt naar meer.

Het verhaal: Louis Caron in een ‘goede man’. Hij is vegetariër, houdt van dieren, en ecologisch bewust. Maar zijn altruïsme heeft een sinister en bloederig kantje … .

0000203104-Un Homme Bien still2

Ons verdict: Ondanks alle hoera-getoeter over de Vlaamse / Belgische cinema in de mainstreammedia, is het op enkele succesverhalen à la Michael R. Roskam na, nog steeds verdomd moeilijk om een filmproject van de grond te krijgen in dit kleine landje. Dat bewijst het verhaal achter Un Homme Bien, de eerste kortfilm van Steve De Roover, die onlangs in prémière ging op het Brussels International Fantastic Film Festival 2013 (BIFFF). MoviePulp was erbij en zag samen met het enthousiaste publiek dat het -ondanks alle productieproblemen- goed was.

0000203104-un homme bien still3

Un Homme Bien is gebaseerd op gelijknamige verhaal van auteur Vanessa Morgan. Origineel was het de bedoeling om een langspeelfilm te draaien. Maar door budgettaire en andere problemen is dit -voorlopig- op de lange baan geschoven. Steve De Roover monteerde uit de reeds gedraaide beelden een internationaal ogende kortfilm die naar meer smaakt. Natuurlijk kan je in een film die amper 10 minuten duurt niet dezelfde diepgang, tragiek en emotionele sterkte tonen die in het volledige verhaal zit. Maar de sfeer balanceert fijn tussen creepy, zwartkomisch en dramatisch. En ook -de voor mij- totaal onbekende cast zit duidelijk goed in hun vel. Hoofdrolspeler (en co-producent) Pierre Lekeux weet in één blik te vatten waar Un Homme Bien om draait. De onweerstaanbare dwang om te doden die alle goede bedoelingen te spijt steeds weer de bovenhand haalt. In die zin doet het een beetje denken aan hoe Dexter aflevering na aflevering worstelt met zijn Dark Passenger. Als je bovendien weet dat Un Homme Bien werd gemaakt voor een miniem budget van amper 2000€, kunnen we niet anders dan Steve De Roover en de rest van de cast en crew feliciteren. Wij bij MoviePulp hopen alvast op een fijne (kort)filmfestivalcarrière die hopelijk leidt tot een langspeelversie van Un Homme Bien. Fingers crossed!

Bekijk alvast de trailer van Un Homme Bien – die overigens al over de 50 000 views zit op YouTube.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter