De beste streamingdiensten voor de Belgische markt

Wat zijn de beste televisie-on-demand platformen voor de Belgische markt?

Netflix België, Amazon Prime Video, iTunes, Stievie, Yelo Play, YUGO, TADAAM, Streamz, VRT Nu, VTM Go, BBC iPlayer, HBO Now, Hulu, UnCut, Apple TV+, Disney+, Peacock, HBO Max,… De laatste jaren kennen we een explosie aan zogenaamde content-on-demand platformen of streamingdiensten. Het is de nieuwe manier om content te consumeren: Waar en wanneer je maar wilt, kan je nu als consument kijken naar je favoriete televisieserie, film, documentaire, tekenfilm of andere vormen van entertainment op eender welk scherm gaande van computers & laptops tot smartphones, tablets & traditionele televisieschermen in de vorm van smart TV’s of mediaspelers. We moeten zelf toegeven dat het moeilijk is om te volgen. Daarom loodst MoviePulp.be jullie graag doorheen de wereld van streamingdiensten door op basis van een aantal criteria de beste partners te selecteren voor België. Wat zijn de beste streamingdiensten voor de Belgische markt? Bekijk onze mening over verschillende streamingdiensten voor België zoals Netflix België, iTunes, Amazon Prime Video, Stievie FREE & Stievie Premium, TADAAM, Yelo Play, YUGO, VRT Nu, VTM Go, BBC iPlayer, HBO Now, HBO Max,…

INTRODUCTIE

 

1 ding eerst: investeer in jouw favoriete device! Ik was persoonlijk fan van MiniX op basis van Android TV die je toelaat om via een televisiescherm te kijken naar allerlei streamingdiensten zoals Netflix & Amazon Prime Video, maar tegenwoordig gaat de voorkeur eerder uit naar het nieuwe Apple TV, maar er zijn ook andere toestellen om content te consumeren zoals Amazon Fire TV, Raspberry Pi, mediaplayers met Windows of Android, laptop, smartphone of de settopbox van Belgacom / Telenet. Laat je niet verleiden door illegale alternatieven zoals Pirate Bay of Popcorn Time, gezien er al zoveel spelers op de markt zijn die je heel wat tijd zullen besparen in een kwalitatieve & betaalbaar vorm.

De absolute topper onder de streamingdiensten blijft Netflix. Het platform is beschikbaar op zowat ieder toestel via browser of app en heeft een uitgebreide bibliotheek die iedere week vernieuwd in België (een overzicht kan je steeds terugvinden in onze Nieuw op Netflix-rubriek of onze streamingaanbod-pagina). Maar wat Netflix zo bijzonder maakt, is zijn unieke content met televisieseries zoals House of Cards, Orange is the New Black, DareDevil, Stranger Things, Narcos, Marco Polo, The Crown, Bloodline, The Defenders,… die in primeur lanceren op Netflix. Tegenwoordig zijn ze ook bezig met een aantal sterke films te brengen zoals The Irishman, Roma, The Ballad of Buster Scruggs, The Laundromat en ga maar verder. Voor de ouders onder ons, Netflix heeft ook een uitgebreide bibliotheek voor kinderen. Voor een maandelijkse prijs van 7,99 euro krijg je al toegang tot content in standaardkwaliteit, maar als je de hele familie wil laten meegenieten van Netflix kan je best het zwaarste abonnement nemen voor 13,99 euro per maand met content in 4K-kwaliteit. Tot slot is de applicatie van Netflix zeer gebruiksvriendelijk met de laatste snufjes die de concurrentie aangaat met Instagram & Snapchat en uiteraard gemakkelijk te gebruiken dankzij features zoals herkenning wat je laatst zag, overzichtelijke bibliotheek (hoewel deze sterk afhankelijk is van device tot device), opbouwen van een persoonlijke lijst en offline bewaren.

iTunes logo 2016

Een andere aanrader is Apple’s iTunes. De pionier in het brengen van content via draagbare toestellen laat je toe om films te huren en kopen aan een aanvaardbare prijs van 5 euro per gehuurde film en 20 euro per gekochte film. iTunes heeft echter wel wat nadelen: Het werkt niet over eender welk toestel, want het toestel moet het programma iTunes ondersteunen (sorry, Android liefhebbers). Bovendien heeft de bibliotheek van iTunes tot hiertoe geen televisieseries in aanbieding in België. Toch is het handig om met 1 account (voor) de hele familie te laten genieten van 1 film. iCloud laat je tot slot toe om nooit je favoriete film te verliezen en films kunnen zoals online als offline gekeken worden. Weet wel dat eens je aan Apple begint, het heel erg moeilijk is om er vanaf te geraken dankzij technologisch lock-in effect.

Disney Plus logo

Disney+ is officieel nog niet in België, maar we hebben wel een lanceringsdatum: 15 september 2020. Dat betekent dat tegen dan een grote bibliotheek van Disney & Fox-content online komt met unieke series & films zoals The Mandalorian, Lady & the Tramp, Noelle, Falcon & Winter Soldier, Hawkeye, Ms. Marvel, She-Hulk,… (volledige catalogus voor België kan je hier zien). Tot hiertoe hebben we de app nog niet getest, dus we laten jullie weten wanneer dit kan en dan geven we onze opinie. De nieuwe streamingdienst zal beschikbaar zijn aan € 6,99 per maand of 69,99 euro per jaar. Registreer via de officiële website van DisneyPlus.com.

De Vlaamse Netflix van Telenet & DPG Media is eindelijk hier met Streamz. Vanaf 14 september 2020 krijgen we zo onder meer series te zien zoals De Bende van Jan de Lichte, Fairtrade, Cold Courage, maar ook VRT-series zoals Black-Out, Albatros & meer. Het aanbod van HBO met Westworld, Game of Thrones, Big Little Lies, The Third Day, The Undoing,… zal tevens beschikbaar zijn aan een prijs van 11,95 euro per maand.

Eind 2016 lanceerde de e-commerce gigant Amazon zijn streamingdienst Prime Video voor België met unieke content zoals The Man in the High Castle, The Grand Tour, Carnival Row, Good Omens, Taboo, Preacher, American Gods, Jack Ryan, The Romanoffs, Homecoming, Tales from the Loop,… Het is met de jaren echt een aanrader voor de Belgische markt geworden met rechten die nu wel goed geregeld worden. Amazon Prime Video is beschikbaar op een heleboel toestellen als app of via de browser, maar laat recent offline bewaren toe in verschillende kwaliteiten voor de telefoon. Ze hebben als unieke feature dat ze een connectie hebben met IMDb, dus je bent meteen op de hoogte van de verschillende castleden die deelnemen aan een bepaalde scène van een film of serie. De dienst kost 5,99 euro per maand en aanmelden kan op primevideo.com.

MEDIALAAN lanceert VTM Go in het najaar van 2018

Een Vlaamse versie van Netflix? Die is onderweg tussen Telenet & DPG Media onder de naam Streamz, maar ook is hij er enigszins via VTM Go-app die met zijn bijna miljoen gebruikers één van de meest gebruikte apps en websites is op het internet. De VTM Go-app werkt goed en is gebruiksvriendelijk, maar het pijnpunt voor de app is zijn bibliotheek met magere MEDIALAAN-content zoals De Luizenmoeder, De Bunker, Gina & Chantal en 13 Geboden. Enige die op goed niveau komt, is een Cordon. De hele catalogus van Walter Presents door Channel 4 uit Groot-Brittannië is ook aanwezig op de dienst en verklaart deels waarom sommige VTM-fictie internationale allure krijgt. Van tijd tot tijd haalt VTM Go ook een leuke film in huis (Gold, Dode Hoek,…), dus schrijf de Vlaamse streamingdienst zeker niet af, maar het kan nog iets leren van VRT Nu.

Stievie Logo 2016

MEDIALAAN is niet enkel een pioneer in België met VTM Go, ook met STIEVIE was het de eerste partij in België die op de boot stapte van het nieuwe televisie kijken. Echter is Stievie al een aantal keer van concept veranderd en is het niet altijd duidelijk welke Vlaamse of Waalse zenders willen deelnemen aan het project. Momenteel kan je niet meer via de app of browser gratis televisie kijken naar kanalen zoals VTM, Q2, Vitaya, CAZ, Kadet & VTMKZOOM. Daarvoor moet je bij VTM Go zijn, maar de betalende versie is nog steeds in de lucht om dat alle VLaamse kanalen te kunnen zien. Inmiddels zijn de kinderfoutjes wel uit de app van Stievie, maar blijft de opzet nog steeds als tablet-app of website. De consistentie tussen app & browser is sterk zoek bij Stievie. Er is geen actieve ondersteuning voor Apple TV (daarvoor moet je op VTM Go overgaan). TV-gids heeft je een mooi overzicht van wat er komt, maar er is geen mogelijkheid tot uitgesteld kijken en enkel via de app kan je geselecteerde programma’s bekijken.  Stievie Premium bracht in de zomer van 2017 verandering, want met de betalende versie van Stievie moet je alle 18 Vlaamse kanalen kunnen krijgen met uitgesteld kijken op iOS, Android of webbrowser.

VRT Nu logo

Deze week kwam de Vlaamse openbare omroep (Eén, Canvas & Ketnet) in alle stilte met zijn eigen platform dat de naam VRT NU draagt. VRT NU laat je toe om via app & de browser naar televisie te kijken in standaardkwaliteit. Er is weliswaar geen Apple TV app. Bovendien kan je ook unieke Vlaamse content bekijken tot 1 maand terug zoals De Twaalf, Tabula Rasa, Beau Sejour, F.C. De Kampioenen, Het Eiland, De Ideale Wereld, het Nieuws en ga zo maar verder. Af en toe komen ze met tijdelijke primeuren zoals The Handmaid’s Tale, Big Little Lies & Chernobyl. De klemtoon is geplaatst op toegankelijkheid, dus verwacht een overzichtelijke interface met een TV-gids, een simpele zoekfunctie & programma’s op alfabetische volgorde zonder al teveel toeters of bellen. VRT NU heeft sinds de zomer van 2018 een app, maar het mist key features zoals offline bewaren & onthouden waar je laatst was.

Yelo Play Logo 2016

Voor de absolute meerwaardezoekers is Telenet de beste partij. Het heeft het duurste telecomaanbod van het land en met Telenet Play More betaal je bovenop jouw internet en digitale televisie nog eens een lekkere 24,95 euro per maand. In ruil daarvoor krijg je wel toegang tot de laatste nieuwe HBO-series zoals Westworld, Game of Thrones, Watchmen, True Detective, Sharp Objects, I Know This Much is True & The Young Pope en de recente films uit de Belgische video-on-demand markt. Telenet heeft al jaar en dag een app die de titel Yelo Play draagt waarmee je televisie kan kijken, maar ook kan streamen zoals Netflix & Amazon. Spijtig genoeg bestaat de app niet op zichzelf en moet je altijd een Telenet-klant zijn om te profiteren van Yelo Play. Voor diegenen die enkel televisieseries willen streamen, is er Telenet Play aan een competitieve prijs van 11,95 euro per maand. Telenet Play wordt vanaf midden september 2020 Streamz overigens.

Telenet YUGO logo

Inmiddels is Telenet ook ‘standalone‘ gegaan met YUGO. Nu, standalone moet je wel met een korrel zout nemen, want je moet nog steeds klant worden van Telenet. In het pakket YUGO zit Telenet Play (met het aanbod van HBO-series) alsook een data-abonnement voor je telefoon, een zeer goede internetverbinding met ongelimiteerd dataverbruik & de YUGO-app met een standaardzenderpakket van 20 kanalen (Eén, Canvas, Ketnet, VTM, Vitaya, Q2, CAZ, VTM KIDS JR, VTM KIDS, VIER, VIJF, ZES, Discovery Vlaanderen, MTV, Comedy Central , Nickelodeon, Nick Jr, VICELAND, Fox & National Geographic). Kostprijs is een stevige 100 euro per maand, maar je krijgt er veel voor in ruil waardoor je bespaart op je hele telecomrekening. Lees onze volledige mening over YUGO hier.

TADAAM logo

Als je goedkoper wil gaan, moet je kijken naar TADAAM. In alle stilte lanceerde Telenet rond de zomer van 2019 een disruptive telecomaanbod met de naam TADAAM, een spin-off via mobiel internet die met een maandelijkse prijs van 40 of 50 euro zowel een televisie-app (ook op Apple TV) geeft als internetverbinding (uitgerekend betaal je zo’n 5 euro per maand voor enkel televisie). De dienst is vergelijkbaar met Stievie waarbij je tot 60 dagen jouw favoriete programma’s kan streamen en live televisie kan kijken. De app is betrekkelijk gebruiksvriendelijk, hoewel het wel zwaar is om te laden via Apple TV+. Lees onze volledige mening over TADAAM hier.

Apple TV+ is beschikbaar als streamingdienst in België

Sindskort heeft iTunes er ook een nieuw broertje bij: Apple TV+. Daarmee gaat Apple de concurrentie aan met Netflix & Amazon door eigen series te brengen zoals See, The Good Morning Show, Snoopy, Defending Jacob, Servant & Sesamstraat. Apple TV+ staat standaard op ieder iOS-device en je kan abonnee worden vanaf 4,99 euro per maand.

 

Streamingdienst UniversCiné mikt op de meerwaardezoeker in film

Voor de meerwaardezoeker is er UniversCiné.be & zijn nieuwe streamingdienst UnCut. De Belgische partij opgericht door enkele onafhankelijke producenten & distributeurs die een onderdeel is van een ruimer Europees project heeft een meer cinefiel aanbod. In België is er onder meer Vlaamse films zoals Home, Sprakeloos, Hector, Daens, Koko Flanel & Rundskop te vinden op UniversCiné, maar ook arthouse films zoals Silence, La La Land, The Imitation Game, Paterson, Miss Sloane, Alone in Berlin, Winchester Mystery Castle, Song to Song,… Een film huren kost 3,49 euro per film en de film blijft beschikbaar voor 48 uur. Je kan ook films kopen aan zo’n 11,99 euro per film. Recent lanceerde UniversCiné eveneens UnCut, een maandelijkse versie van zijn beperkte streamingaanbod aan 7,99 euro per maand. UniversCiné heeft volgens ons weten enkel een browser applicatie waarin je de film kan bekijken, films op UnCut kan je zowel streamen op de app als op de website. Ze bieden geen televisieseries aan, daarvoor kan je best bij Lumiere Series zijn.

BESLUIT

 

Kortom, er zijn voldoende middelen om de traditionele telecomspelers in België buiten spel te zetten zonder te kiezen voor illegale alternatieven zoals Popcorn Time of The Pirate Bay. Investeer in een goede mediaspeler / draagbaar toestel en selecteer één of meerdere partijen die we hierboven bekeken om jouw favoriete content te streamen.

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT VAN FILMS & SERIES OP DE VERSCHILLENDE STREAMINGPLATFORMEN KAN JE TERUG OP DEZE PAGINA.

Veel streaming plezier, vrienden!

PS Hulu, Videoland, Peacock, HBO Max, CBS All Access & BBC iPlayer zijn vooralsnog niet te verkrijgen in België zonder een VPN-connectie. Damn!

Nog steeds een beetje zoek hoe je moet beginnen aan dat streamen? Volg onze meer technische gids over hoe te streamen in België via welke apparaten en telecom-abonnementen via deze link.

2 thoughts on “De beste streamingdiensten voor de Belgische markt”

  1. films gratis in vlaanderen vergeet het maar betalen ja maar zeker niet gratis. ik heb daar straks geprobeerd om een vlaamse film te bekijken. gratis waarom dan u bankkaart de nummer en zo ingeven. neen jog daar zit een ardertje onder het gras verborgen. want als je dat echt gratis kunt bekijken dan heb je die bankkaart niet nodig.

  2. Prime Video België trekt op niets. Meer dan de helft van het aanbod heeft geen Nederlandse ondertiteling, wel Franse.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.