Gewoon Boef recensie op Streamz

Gewoon Boef recensie op StreamzGewoon Boef ***

Regie: Olivier S. Garcia (Torso)

Met Sofiane Boussaadia, Ali B,…

Speeltijd: 3 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Dennis vs Black Magic. & Dimitri Vegas and Like Mike.

Het verhaal: Sofiane Boussaadia werd geboren in de banlieues van Parijs. Maar wanneer zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen en hij tuberculose krijgt, wordt hij ondergebracht bij een pleeggezin in Nederland. Hij had een onrustige jeugd, stak zelf het nodige uit, zat een tijdje vast maar ging na zijn vrijlating serieus rappen. Zoveel jaar later is hij op zijn 26ste miljonair en is hij, met miljoenen volgers op Instagram en abonnees op YouTube, één van de populairste rappers van de Benelux. De 8 maanden waarin Garcia hem volgde, zijn teruggebracht tot een indrukwekkend gemonteerd rappersdrama. We zien hem in zijn Versacebadjas met flessen Johnny Walker op het aanrecht maar ook bloednuchter met een gemberthee wanneer hij bij Sony een lucratief contract tekent om zich daarna klaar te maken voor de uitvoering van een taakstraf. De documentaire geeft zo een persoonlijke kijk op het leven van de rapper en dat werd alvast goed ontvangen in Nederland. Nog nooit werd een Videoland documentaire binnen de 24 uur zo vaak bekeken als deze.

Sofiane Boussaadia in Gewoon Boef recensie op Streamz

Ons verdict: Nederlandse rapper Boef is een fenomeen. Niet zo zeer vanwege zijn vele controversiële fratsen, maar van de unieke sound die hij heeft om de Nederlandse taal goed te verwerken in hip hop of liederen tout court. Vlaanderen kan er iets van leren met zijn Niels Destadsbader, Laura Lynn & K3. Dat de populaire rapper (en blijkbaar vlogger) een eigen docuserie krijgt op lokale streamingdiensten zoals Videoland & Streamz die op zoek zijn naar sterke lokale verhalen mag niet verbazen, maar de kwaliteit weerspiegelt niet het potentieel dat zulke lokale verhalen kunnen hebben. In die zin kunnen lokale documentairemakers zoals Peter Boeckx & Olivier S. Garcia nog iets leren van de Fransen gezien Les Chroniques de Clichy-Montfermeil in alle opzichten deze Gewoon Boef omver blaast. De kunde van Ladj Ly had deze documentaire misschien tot een hoger niveau getild. Dat gezegd zijnde levert Garcia geen slechte documentaire van Benelux-bodem en doet hij in het algemeen wat er van hem verwacht wordt, nl. een snapshot van de belangrijkste momenten uit Boef’s carrière overlopen. Zo zijn wij ook weer mee met de jeugd.

Kortom, Gewoon Boef kan nog iets leren van de documentairestijl van Ladj Ly, maar over de hele lijn doet het net zoals Dennis vs Black Magic zijn ding.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.