Roma recensie op Netflix België

Roma recensie op Netflix BelgiëRoma ****

Regie: Alfonso Cuaron (Gravity, Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

Met Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Fernando Grediaga, Jorge Antonio Guerrero, Victor Manuel Resendiz ‘Latin Lover’ Ruis,…

Speeltijd: 135′

Ga kijken als je hield van The Revenant.

Het verhaal: We zien het leven van een Mexicaanse middenklassengezin in de jaren ’70. Poetsvrouw Cleo werkt voor senorita Sofia & senior Antonio en heeft een optrekje achteraan hun huis in Roma, een district in het midden van Mexico City.

Roma recensie op Netflix België

Ons verdict: Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: Een grote fan van het werk van Alfonso Cuarón is ondertekende niet. Children of Men vonden we veel te donker en een grote fan van de Harry Potter-franchise waren we in het algemeen nooit op MoviePulp.be. Als je op zoek bent naar een paaiing van zijn euvre, ben je met deze recensie van Roma aan het verkeerde adres. Maar Gravity was een ander paar andere mouwen en wat Cuaron doet voor Netflix met Roma is van topniveau.

Roma recensie op Netflix België

Toegegeven, het overtuigen van mijn mening ging ook deze keer weer niet van een leien dakje voor Cuaron. Zo’n anderhalf uur stelde de Mexicaanse cineast mijn geduld stevig op de proef met een 70ies enscenering die we iets te modern vonden naar onze smaak. Maar we bleven geduldig kijken doorheen de adembenemende zwart-wit beelden die ons samen met de Mexicaanse acteerprestaties van de cast lieten terugdenken aan het memorabele The Revenant. En er was ook de symboliek achter het vliegtuigje in de openingsscène (en later ook de slotscèene) dat ons quasi de hele tijd tijdens en na de film bezig hield. Met zo’n korte maar krachtige shots werd ons later duidelijk hoe persoonlijk deze film voor Alfonso Cuaron wel is.

Alleszins, gedurende 1 uur en 30 minuten hypnotiseerde de prachtige cinematografie van Roma ons, tot de regisseur ons voor de laatste 45 minuten met een knuppel wakker schudde! De 2 meesterlijk (harde maar ook tedere) scènes aan het einde van Roma kwamen zo kort op elkaar dat het onze emoties langs alle kanten deed opkomen. Vakmanschap noemen we dat! Bovendien bleef de authentieke acteerprestatie van de onbekende Mixteekse Yalitza Aparicio mooi opbouwen doorheen Roma om uiteindelijk af te sluiten met een mooie boodschap: El tiempo vuela y todo lo cura. Tijd vliegt en geneest alles. Meedogenloos maar tegelijkertijd vol liefde. Roma is dan ook een duidelijke ode van Alfonso Cuaron aan het dienstmeisje dat hem jaren opvoedde en zoals zoveel helpers een prominente rol in het gezin spelen. Doorheen heel Mexico en bij zijn familie zoeken naar oude meubels om zijn herinneringen van haar opnieuw leven te geven op het grote doek getuigt van een liefde die hem wel eens een nieuwe Oscar voor Beste Buitenlandse Film kan brengen voor 2019. Slecht nieuws voor Girl.

Kortom, het mag niet verwonderen dat zijn klasse ervoor zorgde dat Netflix zijn manier om films naar mensen te brengen ging herzien. Roma is naast Annihilation het beste wat we zagen op Netflix dit jaar. Neem deze opportuniteit om Roma te gaan zien in een Belgische bioscoop om de herinnering van deze film hoog in het vaandel te houden.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter