De Twaalf op VRT Nu - Foto Eyeworks, Thomas Nolf

De Twaalf recensie op Film Fest Gent 2019 [eerste indruk]

De Twaalf recensie op Film Fest Gent 2019De Twaalf *** 1/2

Bedenkers: Sanne Nuyens & Bert Van Dael (Beau Sejour) / Regie: Wouter Bouvijn (Vermist, Red Light)

Met Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Mieke De Groote, Titus De Voogdt, Lynn Van Royen, Maaike Neuville, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Peter Gorissen, Anne-Mieke Ruyten, Sofie Decleir,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 45 – 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Tabula Rasa & Over Water.

Het verhaal: 12 gewone burgers worden uit hun dagelijkse leven geplukt en opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. Ze hebben geen simpele taak: ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers, die wordt beschuldigd van 2 moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending aan. Wanneer de volksjury haar oordeel velt over de schuld van Frie, blijkt dat recht spreken niet voor iedereen dezelfde definitie heeft.

War of the Worlds S1 recensie op het Film Fest Gent 2019

De setting: Film Fest Gent! Elk jaar in oktober is de stad Gent het decor van een filmfestival, dat aan zijn 46ste editie toe is, en stelt ruim 100 langspeelfilms & 50 kortfilms voor uit de gehele wereld aan een publiek van ruim 100.000 toeschouwers. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna & Gustavo Santaolalla. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top 5 onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter. Film Fest Gent wordt van 8 tot en met 18 oktober 2019 georganiseerd met dit jaar films zoals Les Miserables, The Mustang, JoJo Rabbit, A Hidden Life, Le Mans 66, Vlaamse film All of Us & de televisieserie War of the Worlds.

De Twaalf recensie, in het najaar op VRT Nu

Ons verdict: De Vlaamse regering met de N-VA aan het roer heeft misschien niet meer zoveel vertrouwen in onze openbare omroep met de vele besparingen die gepland zijn, op het vlak van lokale & kwalitatieve content (op stream nota bene) doen ze het een stuk beter dan de commerciële mediabedrijven van ons land. Series zoals Beau Sejour, Tabula Rasa & Over Water getuigen hiervan. VRT komt nu met een nieuwe televisieserie De Twaalf die ik het najaar van 2019 van start zal gaan op Eén & VRT Nu. MoviePulp.be zag in primeur de eerste afleveringen op het Film Fest Gent 2019.

De Jury van De Twaalf, binnenkort op VRT Nu - Foto Eyeworks, Thomas Nolf

De eer gaat weliswaar niet naar onze openbare omroep. De Twaalf is een product van het gekende Eyeworks die de schrijvers van Clan & Beau Sejour konden strikken voor een nieuwe serie die inmiddels al aan het buitenland verkocht is (o.m. Walter Presents UK). Samen met regisseur Wouter Bouvijn en castleden zoals Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh maken ze er een mooi geheel van in een scenario dat een award won voor Beste Scenario in Cannes. Dat staat dus op papier goed en is in de realiteit ook te bevestigen. Tegen Beau Sejour & Tabula Rasa ontbreekt de spanning een beetje in de eerste 2 afleveringen, hoewel het tempo & de cinematografie meteen terug doet denken aan het recente Over Water. Stuk voor stuk topproducties, dus De Twaalf vervoegt zich bij dit rangetje.

Besluit: Met De Twaalf blijft VRT slim & kwalitatief investeren in topfictie. De Twaalf op hetzelfde niveau plaatsen als Tabula Rasa & Beau Sejour is misschien wel wat overdreven, maar tegenover Over Water moet het zeker niet onderdoen. Te streamen vanaf 3 november 2019 na 22u30 op VRT Nu.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter