MoviePulp

De Dag recensie op het filmfestival van Oostende

De Dag posterDe Dag ****

Regie: Gilles Coulier (Cargo) & Dries De Vos (Bad Trip)

Met Sofie Decleir, Johan Van Assche, Titus De Voogdt, Jeroen Perceval, Geert Van Rampelberg, Willy Thomas, Lukas De Wolf, Barbara Sarafian, Bert Haelvoet, Maaike Neuville, Bob Snijers, Ruth Becquart, Jelle De Beule, Per Janssens, Imane De Caestecker, Lynn Van Royen, Nabil Mallat, Marc Didden, François Beukelaers,…

Speeltijd: 12 afleveringen / 45 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Dode Hoek, Rundskop & The Team.

Het verhaal: Er gebeurt in de vroege ochtend een gijzeling in een bankkantoor te Brugge. 24 uur lang moeten onderhandelaars Vos, Ibrahim & Roeland en rechercheurs Ivo & Arne de gijzelaars vrij zien te krijgen en achterhalen wie de daders en wat hun motieven zijn.

Het Filmfestival van Oostende 2018

De setting: De historische Belgische badstad Oostende heeft er al meer dan 10 jaar een filmfestival bij. Het kleine broertje van het Film Fest Gent werkt zijn 11de editie af en is vooral gekend voor zijn glamoureuze inhuldigingen van Vlaamse & Belgische sterren. Gedurende een week kan je aan een voordeelprijs van 30-39 euro genieten van een ideale mix tussen Vlaamse, Belgische, Europese & internationale films die niet persé uitgekomen zijn in het jaar zelf. Grote namen dit jaar zijn Mile 22, Peppermint, The Nun, Lukas & BlacKkKlansman en heel wat Vlaamse films zoals Engel & Hoop doet leven. Er kan zelfs aan televisieseries zoals De Dag & The Team 2 gekeken worden. Aan sfeer op het Film Festival Oostende ontbreekt het nooit en sinds dit jaar is het ook een stuk professioneler geworden.

Maaike Neuville in De Dag

Ons verdict: Telenet is vastberaden om met Woestijnvis, VIER & de rest van De Vijver Media een impact te maken op de Vlaamse mediaconsumptie die dag per dag internationaliseert en komen met De Dag door Gilles Coulier & Dries De Vos. Wie? Regisseurs Gilles Coulier & Dries De Vos hebben hun start niet gemist in 2017 met Vlaamse langspeelfilms zoals Cargo & Bad Trip. Het mag dan ook niet verwonderen dat ze een meesterlijk script in de handen krijgen van De Ideale Wereld-duo Jonas Geirnaert (Kabouter Wesley, De Slimste Mens) & Julie Mathieu (Mat Bijt Hond, Der Deutschen Morgen) die Vlaamse crimi-reeksen op een hoger niveau zullen tillen.

De onderhandelaars van De Dag met namen zoals Sofie Decleir Lukas De Wolf en Willy Thomas

Met vogelperspectieven en een haarscherpe cinematografie maakt dit kwartet al na 2 afleveringen een zenuwslopende en emotionele Vlaamse televisieserie om U tegen te zeggen. Namen zoals Sofie Decleir, Johan Van Assche, Titus De Voogdt & Jeroen Perceval dragen elks op zich een bijzonder steentje bij aan De Dag die dankzij het slim scenario, die de gijzeling langs verschillende kanten in beeld brengt, je op de tippen van de tenen zal brengen. Op het vlak van spanningsopbouw is het tempo van De Dag perfect op punt en we hopen dat deze Vlaamse serie voor de eerste keer dieper zal ingaan op de verschillende personages in de gijzeling om een uitstekende karaktertekening te krijgen per personage. Het mag niet anders met een cast vol nieuwe namen zoals Maaike Neuville, Sofie Decleir, Per Janssens, Imane De Caestecker & Lynn Van Royen die smaakt naar meer. Met wat we te zien krijgen, meet De Dag zich op hetzelfde niveau als Beau Sejour & Tabula Rasa om misschien wel de beste Vlaamse serie van 2018 te worden en Woestijnvis naast Caviar & De Mensen opnieuw op de kaart te zetten. De serie bereikt tot slot op het vlak van suspense een hoogtepunt tegen aflevering 7 tot en met het einde. Waanzinnig!

Kortom, De Dag is in onze ogen de nieuwe Vlaamse topserie van het moment dat vanaf 26 maart 2018 op Telenet Play More te zien zal zijn. Ga dat zien, iedereen!

Samenvatting van recensie
Datum
Naam van film of serie
De Dag recensie op het filmfestival van Oostende
MoviePulp Rating
41star1star1star1stargray


Over de blogger:

Founder van MoviePulp.be. Science fiction fan met een honger naar de ideale balans tussen structuur en opbouw in films

Deel mee aan de conversatie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.