Welp recensie

welp posterWelp ***1/2

Regie: Jonas Govaerts (Super8)

Met: Maurice Luijten, Stef Aerts, Titus De Voogdt, Evelien Bosmans, Gill Eeckelaert, Jan Hammenecker

Speelduur: 85′

Ga kijken als je houdt van een vakkundig gemaakte slasher van eigen bodem gemaakt met respect voor het genre.

Het verhaal: Sam is een stille jongen die op scouts kamp vertrekt naar de Ardennen. Hij wordt gepest en trekt zich steeds vaker alleen terug in bos. Daar stoot hij op een verwaarloosde jongen die leeft als een beest in het woud … .

maurice luijten in welp

Ons verdict: Over de kinderen-toegelaten rating van Welp gaan we hier niet te lang verder uitweiden. Daar is in de media al genoeg over gepalaverd. In ieder geval het moge duidelijk zijn, Welp is een echte horrorprent, en daarom allicht niet geschikt voor kinderen onder de pakweg 12 jaar. Alhoewel, ondergetekende keek vóór zijn plechtige communie (op video, red.) ook naar slashers als Halloween en A Nightmare on Elm Street, en is vooralsnog niet omgeturnd tot seriemoordenaar. Maar goed, de film zelf!

Welp is de allereerste Vlaamse mainstream horrorprent die kon bogen op een -naar Vlaamse normen- degelijk budget van 2 miljoen €, en een grootschalige bioscooprelease kreeg. Beiden zijn welverdiend. Welp oogt als een productie van $20 miljoen, met dank aan de immer geweldige DoP Nicolas Karakatsanis (zie ook Rundskop, The Drop, red.) die zich een ware master of darkness toont, uitmuntend set design, en een creepy sfeertje van begin tot eind. Het moge duidelijk zijn dat regisseur Jonas Govaerts een ware liefhebber van het genre is. De referenties naar grote Amerikaanse voorbeelden als The Texas Chainsaw Massacre en Evil Dead zijn niet te tellen, en ook de filmmuziek klinkt verdacht veel als vintage John Carpenter.

Toch is Welp niet zomaar een pastiche. Hij heeft -ondanks het flinterdunne verhaaltje- een eigen smoel. En zoals zovele Vlaamse producties valt en staat de hele film met de casting. Ook hier zit het weer snor. De kleine Maurice Luijten kwijt zich uitstekend van zijn moeilijke taak. Scoutsleiders Aerts, De Voogdt en Bosmans overtuigen, net als de overige kinderen in de cast. Het meest indruk maakt Jan Hammenecker als de zgn. stroper. Hij moet niet echt onderdoen voor illustere voorbeelden uit het genre als Jason Voorhees of Michael Myers.

Welp is verplichte kost in de bioscoop voor iedere liefhebber van het genre, en alweer een bewijs dat onze cinema van eigen bodem, de fase van de ‘Vlaemsche filmpkes’ volledig ontgroeid is.

 

Bekijk alvast de spannende trailer voor Welp.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Welp recensie”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter