D’Ardennen review

D’Ardennen *** 1/2

Regie: Robin Pront

Cast: Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Sam Louwyck, Jan Bijvoet, e.a.

Speeltijd : 93′

Ga kijken als je hield van De Zaak Alzheimer, The Broken Circle Breakdown.

Het verhaal: Dave en Kenneth, broers, en zijn vriendin Sylvie plegen samen een overval die jammer genoeg een slechte afloop kent. Dave en Sylvie kunnen ontsnappen, maar Kenneth wordt veroordeeld tot zeven jaar cel en zwijgt de medeplichtigheid van zijn broer en vriendin stil. Na enkele jaren krijgt Kenneth een voorwaardelijke vrijlating en komt terecht in een omgeving die sterk verandert is tijdens zijn jaren van gevangenschap: Sylvie heeft alle contact met hem verbroken en heeft samen met broer Dave het rechte pad gevonden zonder drugs of criminaliteit.

Ons verdict: Robin Pront waagt zich met deze prent zijn eerste langspeler en schiet zeker niet naast doel. Zijn fotografie en montage zijn net als het verhaal zelf, dynamisch in elkaar gestoken waardoor de film het juiste tempo maakt. De overgang van het relatiedrama in de achterbuurten van Antwerpen naar het donkere misdaaddrama in de winterse bossen van de Ardennen gebeurt naadloos en laat het publiek mee zakken in de neerwaartse spiraal die het hoofdpersonage maakt: Kenneth. Kevin Janssens nam deze rol op zich toen Matthias Schoenaerts halfweg de productie moest afzeggen en het mag gezegd worden: wat een geluk! Janssens is meer dan geknipt voor de rol als getraumatiseerde ex-gedetineerde. In de media is hij het uithangbord van deze film, maar vergeet niet dat hij niet alleen voor het puike acteerwerk zorgt in deze film. Veerle Baetens en Jeroen Perceval (Sylvie en Dave) zijn mee op Janssens’ niveau en Sam Louwyck, Jan Bijvoet en Peter Van den Begin hebben leuke bijrollen die de sfeer van het verhaal versterken.

Besluit: D’Ardennen is een donker filmdebuut die begint als een triest familiedrama en die uitmondt in een spannende misdaadthriller en die je met open mond in de cinema zaal achterlaat. Menselijk, maar ook hard. De beste Vlaamse film van dit jaar? De beslissing ligt bij u, maar het gaat zeker toch die richting uit. De aanprijzingen zowel in binnen- als buitenland liegen er alleszins niet om. Een must voor de cinefiel van het Vlaamse genre.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

6 gedachten op “D’Ardennen review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter