Franchise: d’Ardennen

Vlaamse Film bereikt een record aantal Belgische bezoekers in de bioscopen

FC De Kampioenen 2 Jubilee General posterSafety First - The Movie 2015 posterD' Ardennen posterblack film banner

Nog nooit gingen zoveel mensen in België naar de Vlaamse film kijken: 2015 was een recordjaar met zo’n 2,25 miljoen bezoekers aan de Belgische box office dankzij producties zoals F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General, Safety First – The Movie, D’Ardennen, Black & Ay Ramon! die allemaal boven de grens van 100.000 bezoekers eindigde in 2015. Co-productie Le Tout Nouveau Testament bereikte het beste resultaat van 2015 met meer dan 1 miljoen bezoekers in zowel Frankrijk (800.000) als België (240.000). Het Vlaams Audiovisueel Fonds spreekt van een verrassend en groot succesjaar!

Lees verder Vlaamse Film bereikt een record aantal Belgische bezoekers in de bioscopen

Meer en meer Belgisch talent trekt naar Hollywood

Veerle Baetens in d'Ardennen

Het Belgische filmtalent vindt meer en meer zijn weg naar Hollywood! Nadat Michaël R. Roskam & Matthias Schoenaerts Amerikaanse producenten mochten overtuigen om een film te maken (The Drop), worden meer en meer Belgen gevraagd om een Amerikaanse versie te maken van hun Belgische films. OK, Erik van Looy’s The Loft was misschien geen schot in de roos, maar dat betekent niet dat nieuwe talent zijn kans niet krijgt. Proficiat aan Adil El Arbi & Bilall Fallah die een kans krijgen om in zee te gaan met het Amerikaanse agentschap CAA voor Black. Maar ook proficiat aan Robin Pront die met zijn debuutfilm d’Ardennen een hit scoort in België (tot hiertoe 140.000 bezoekers en 1,17 miljoen euro in de bioscoopkassa’s) en daarbij de kans krijgt om het Amerikaanse publiek te overtuigen van zijn kunnen. Klopt, d’Ardennen krijgt dankzij The Firm (agentschap achter o.m. Dallas Buyers Club & Out of Furnace) een Amerikaanse release en daar mogen we als klein landje enkel maar trots op zijn. We mochten al trots zijn met Matthias Schoenaerts die de ene na de andere Amerikaanse film in de wacht sleept, maar ook Veerle Baetens kreeg veel lof van de Franse media over haar rol in Un début prometteur. Viva la Belgique!


D’Ardennen trailer met Kevin Janssens & Veerle Baetens

Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Robin Pront & Kevin Janssens in D'Ardennen

De getalenteerde regisseur Robin Pront (Plan B, Injury Time) kreeg een tijdje terug de opportuniteit om Peter Van den Begin & Matthias Schoenaerts te gaan managen voor de nieuwe Vlaamse film D’Ardennen, nadat Michaël Roskam besliste om het scenario van Jeroen Perceval te laten varen. Inmiddels haakte ook Schoenaerts af vanwege zijn internationale ambities, maar Pront ging verder met Kevin Janssens en Veerle Baetens als broer & zus die in een traumatische homejacking-ervaring terecht kwamen. Met succes, want deze week werd aangekondigd dat D’Ardennen in wereldpremière zal gaan op het Toronto Film Festival. In België zal het het Film Fest Gent openen op 13 oktober 2015. De eerste D’Ardennen trailer met Kevin Janssens & Veerle Baetens kan je onderaan onze blog terugvinden. Enjoy!

Lees verder D’Ardennen trailer met Kevin Janssens & Veerle Baetens