Les Misérables is openingsfilm van Film Fest Gent 2019, Matthias Schoenaerts sluit af met The Mustang

Les Misérables is openingsfilm van Film Fest Gent 2019, Matthias Schoenaerts sluit af met The Mustang

Het filmfestival van Gent heeft zijn trekpleister gevonden! Op dinsdag 8 oktober 2019 opent de 46e editie van Film Fest Gent met de vertoning van Les Misérables. Regisseur Ladj Ly maakte met zijn speelfilm eerder dit jaar al een daverend debuut in Cannes, waar hij de Juryprijs won, maar hij komt nu ook naar België. Als afsluiter is er The Mustang door regisseuse Laure de Clermont-Tonnerre met niemand minder dan Matthias Schoenaerts in de hoofdrol.

Les Misérables is openingsfilm van Film Fest Gent 2019

Parijzenaar Ladj Ly vernoemde zijn eerste langspeelfilm niet toevallig naar de gelijknamige romanklassieker van Victor Hugo. Hugo’s naturalistische meesterwerk Les Misérables speelt zich grotendeels af in Montfermeil: de achterbuurt van Parijs waar Ly zelf geboren en getogen is. De verpauperde buitenwijk is meteen ook het decor voor Ly’s fictiedebuut. De film – die zich in 2018 afspeelt en inspiratie haalt uit de rellen in de buitenwijken van Parijs in 2005 waarbij het tot gewelddadige confrontaties kwam tussen jongeren en de politie – toont de kijker dat de klassenstrijd waar Hugo over schrijft, vandaag nog steeds brandend actueel is.

Politieagent Stéphane (Damien Bonnard) heeft er geen idee van hoe het er dagelijks aan toe gaat in de Parijse banlieuegemeenten totdat hij in het antimisdaadkorps van Montfermeil terechtkomt. Samen met zijn ervaren collega’s Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djibril Zonga) probeert hij het geweld in Montfermeil te onderdrukken. Al gauw ondervindt Stéphane hoe vijandelijk de lokale bendes tegenover elkaar en de politie staan. Op een dag filmt een drone een arrestatie die uit de hand loopt. Deze beelden dreigen de malaise van deze Franse achterbuurt aan het daglicht te brengen. Ly’s speelfilm is gebaseerd op zijn gelijknamige kortfilm uit 2017. Objectief over Montfermeil rapporteren – Ly is ook documentairemaker – is een rode draad doorheen Ly’s carrière.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, is heel opgetogen over de openingsfilm: “‘Ly’s ‘Les Misérables’ is eerst en vooral een zeer pakkende film. Verder spelen relevante maatschappelijke thema’s zoals radicalisering in deze film een belangrijke rol. Op het programma van de 46ste editie staan nog meer films die het thema radicalisering vanuit verschillende hoeken benaderen. Wat er zo bijzonder is aan Ly’s film is dat de film voor nuance pleit. Er is geen enkele partij die door Ly wordt voorgetrokken, de nuance geldt voor alle partijen.”

 

The Mustang is slotfilm van Film Fest Gent 2019

Ook goed nieuws voor fans van Matthias Schoenaerts, want The Mustang sluit het Gilm Fest Gent 2019 af. Roman Coleman (Matthias Schoenaerts), een veroordeelde in een gevangenis op het platteland van Nevada die worstelt om aan zijn gewelddadige verleden te ontsnappen, is verplicht deel te nemen aan een programma voor “onderhoud buitenshuis” als onderdeel van zijn sociale rehabilitatie. Dankzij een veteranentrainer (Bruce Dern) en een vertrekkende medegevangene (Jason Mitchell) wordt Roman toegelaten tot de selectieve wilde paardentrainingsafdeling van het programma. Daar herontdekt hij zijn eigen menselijkheid in het genezen van een bijzonder onbreekbare mustang.

 

Verder krijgen we ook nog Knives Out door Rian Johnson & Judy met Renee Zellweger te zien op het Film Fest Gent. Het 46ste Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober. Les Misérables zal door Paradiso op 20 november 2019 in de Belgische zalen uitgebracht worden. De slotfilm is onderdeel van de slotavond van Film Fest Gent op vrijdag 18 oktober 2019. Sony Pictures brengt The Mustang op 23 oktober 2019 in de Belgische zalen. De Belgische release van Judy is voorzien op 15 januari 2020 door WW Entertainment & Knives Out wordt door Belga Films gedistribueerd in Belgische bioscopen vanaf 27 november 2019.

 


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter